• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 30.2°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.5°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 24.8°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 21.2°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.0°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.3°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 25.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 30.4°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 25.5°C
  1 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  83%

Η Ανγκελα Μέρκελ με στελέχη των Χρστιανοδημοκρατών στα γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο

AP Photo/Markus Schreiber

Οι βάρβαροι πιστωτές της Ελλάδας κατεδάφισαν την ευρωζώνη

 • A-
 • A+

Ξεγυμνωμένη από φιλοδοξίες για πολιτική και οικονομική ένωση, η ζώνη του κοινού νομίσματος αλλάζει και γίνεται απλώς ένα ωφελιμιστικό πρότζεκτ, σχολιάζει ο έγκυρος αναλυτής Βόλφγκανγκ Μινχάου σε ένα άκρως επικριτικό άρθρο του στους Financial Times, για τους χειρισμούς και τις σκοπιμότητες γύρω από την τελική συμφωνία για την Ελλάδα:

«Μερικά πράγματα από αυτά που πολλοί εξ υμών θεωρούσαν δεδομένα και ορισμένοι από εμάς πίστευαν, τελείωσαν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Ωθώντας τον Αλέξη Τσίπρα σε μια ταπεινωτική ήττα, οι πιστωτές της Ελλάδας πέτυχαν πολλά περισσότερα από μια αλλαγή καθεστώτος στην Ελλάδα ή από το να θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις τους με την ευρωζώνη. Κατέστρεψαν την ευρωζώνη, όπως την γνωρίζαμε και κατεδάφισαν την ιδέα της νομισματικής ένωσης, που θα ήταν ένα βήμα προς μια δημοκρατική πολιτική ένωση», γράφει ο Μινχάου και συνεχίζει: 

«Με αυτό τον τρόπο επανήλθαν στις εθνικιστικές ευρωπαϊκές διαμάχες του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα. Υποβάθμισαν την ευρωζώνη σε ένα τοξικό σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμών, με ένα κοινόχρηστο κοινό νόμισμα, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας και παραμένει ενωμένο από την απειλή της απόλυτης εξαθλίωσης για όσους προκαλούν την επικρατούσαν τάξη. Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να ειπωθεί για αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η βίαιη εντιμότητα αυτών που διαπράττουν αυτή την αλλαγή καθεστώτος

Δεν ήταν όμως μόνο η βαναυσότητα που ξεχώρισε, ούτε ακόμα η ολική συνθηκολόγηση της Ελλάδας. Η ουσιαστική μετακίνηση είναι ότι η Γερμανία πρότεινε επίσημα έναν μηχανισμό εξόδου. Το Σάββατο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός των Οικονομικών, επέμενε σε μια περιορισμένου χρόνου έξοδο - ένα “timeout” όπως την αποκάλεσε. Εχω ακούσει μερικές τρελές προτάσεις, και αυτή είναι μια από αυτές. Μια χώρα μέλος να σπρώχνει στην έξοδο μια άλλη. Αυτό ήταν το πραγματικό πραξικόπημα του Σαββατοκύριακου: η αλλαγή καθεστώτος στην ευρωζώνη. 

Το γεγονός ότι ένα επίσημο Grexit μπορεί να έχει αποφευχθεί για τώρα, είναι επουσιώδες. Το Grexit θα μπει και πάλι στο τραπέζι όταν γίνει και το πιο μικρό πολιτικό ατύχημα- υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορεί να στραβώσουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στα άλλα ευρωπαικά κοινοβούλια. Οποιαδήποτε άλλη χώρα στο μέλλον, ίσως προκαλέσει την οικονομική ορθοδοξία της Γερμανίας θα αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. 

Ετσι επιστρέφουμε στην πιο τοξική εκδοχή των παλιών μηχανισμών συναλλαγματικής ισοτιμίας της δεκαετίας του 1990 που παγίδευε τις χώρες σε ένα σύστημα το οποίο κυρίως λειτουργούσε προς όφελος της Γερμανίας και οδήγησε στην έξοδο της αγγλικής λίρας και την προσωρινή έξοδο της Ιταλικής λιρέτας. Αυτό που απέμεινε (τότε) ήταν μια συμμαχία χωρών προθύμων να προσαρμόσουν τις οικονομίες τους με αυτή της Γερμανίας. Η Βρετανία έπρεπε να φύγει διότι δεν ήταν πρόθυμη να το κάνει. 

Τι θα πρέπει να κάνουν τώρα οι Ελληνες;  Ας ξεχάσουν για λίγο  την οικονομική διαμάχη των τελευταίων λίγων μηνών για θέματα όπως οι επιπτώσεις της λιτότητας ή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην ανάπτυξη και να αναρωτηθούν: πιστεύετε πραγματικά ότι ένα οικονομικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, για το οποίο η κυβέρνηση σας δεν είχε πολιτική εντολή (να εφαρμόσει) και το οποίο έχει σαφώς απορριφθεί σε ένα δημοψήφισμα και επιβλήθηκε μέσω ενός καθαρού πολιτικού εκβιασμού, μπορεί θεωρητικά να  αποδώσει;   

Οι επιπλοκές για την υπόλοιπη ευρωζώνη είναι, το λιγότερο, το ίδιο ανησυχητικές. Σύντομα θα αναρωτιόμαστε εάν αυτή η νέα ευρωζώνη, στην οποία οι αδύναμοι άγονται και φέρονται από τους δυνατούς, μπορεί να είναι βιώσιμη. Μέχρι τώρα το πιο ισχυρό επιχείρημα κατά των προβλέψεων για διάλυση (της ευρωζώνης) ήταν η δυνατή πολιτική δέσμευση όλων των μελών της.

Εάν ρωτήσει κανείς τους Ιταλούς γιατί είναι στην ευρωζώνη, λίγοι θα τονίσουν τα οικονομικά οφέλη. Ήθελαν να ανήκουν στο πλέον φιλόδοξο σχέδιο της ευρωπαικής ενσωμάτωσης που είχε γίνει ποτέ. 

Εάν όμως αφαιρεθεί αυτή η πολιτική φιλοδοξία, μπορεί να καταλήξει κανείς σε μια διαφορετική ετυμηγορία. Από καθαρά οικονομικής άποψης, ξέρουμε ότι το ευρώ έχει εργαστεί καλά για την Γερμανία.

Εχει αποδώσει μετρίως καλά για την Ολλανδία και την Αυστρία, παρότι προκάλεσε σε σημαντικό βαθμό οικονομική αστάθεια και στις δυο.

Αλλά για την Ιταλία ήταν μια ολοκληρωτική καταστροφή. Η χώρα δεν έχει καταγράψει σχεδόν καθόλου αύξηση παραγωγικότητας από την υιοθέτηση του ευρώ το 1999. Εάν θέλει κανείς να ρίξει το φταίξιμο στην έλλειψη δομικών μεταρρυθμίσεων, τότε θα πρέπει να εξηγήσει γιατί η Ιταλία είχε αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης πριν το 1999. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι Ιταλοί θα στηρίζουν το κοινό νόμισμα σε τρία χρόνια; 

Το ευρώ δεν έχει αποδώσει ούτε  για την Φινλανδία. Παρότι η χώρα θεωρείται πρωταθλήτρια στις δομικές μεταρρυθμίσεις, η οικονομία της βουλιάζει από τότε που η Nokia έχασε τη θέση της ως η πάλαι ποτέ πρώτη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων στον κόσμο.

Η Γαλλία τα πήγαινε σχετικά καλά τα πρώτα χρόνια του ευρώ. Αλλά και αυτή τώρα καταγράφει επίμονα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα για την οποία το ευρώ δεν είναι το βέλτιστο.  

Μόλις ξεγυμνώσεις την ευρωζώνη από κάθε φιλοδοξία πολιτικής και οικονομικής ένωσης, αυτή αλλάζει σε ένα ωφελιμιστικό project στο οποία οι χώρες μέλη, ψυχρά, θα ζυγίζουν το κόστος και τα οφέλη. Οπως η Βρετανία αξιολογεί τώρα τα σχετικά πλεονεκτήματακ αι μειονεκτήματα του να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.  

Σε ένα τέτοιο σύστημα, κάποιος, κάπου, θα θέλει κάποτε να φύγει. Και η δυνατή πολιτική θέληση να σωθεί (η ευρωζώνη), δεν θα υπάρχει πλέον». 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
«Για την υπόλοιπη ευρωζώνη, ο εφιάλτης τώρα αρχίζει»
«Η πιο σημαντική είδηση αυτό το Σαββατοκύριακο δεν είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση προκήρυξε δημοψήφισμα. Είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε την πρόταση των πιστωτών....», γράφει ο Βόλφγκανγκ Μινχάου...
«Για την υπόλοιπη ευρωζώνη, ο εφιάλτης τώρα αρχίζει»
ΕΥΡΩΠΗ
Στο Βερολίνο δεν χορταίνουν αίμα
«Παντελώς ανεπαρκές» το νέο Μνημόνιο, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση. Αλλοι κάνουν λόγο για επιβεβαίωση του ποιος παραμένει το μεγάλο αφεντικό στην Ευρώπη, για άλλους αποτελεί μέρος των παζαριών με το ΔΝΤ...
Στο Βερολίνο δεν χορταίνουν αίμα
ΕΥΡΩΠΗ
«Δεν είπαμε ποτέ να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη»
Η κυβέρνηση στην Αθήνα, το πιθανό ή... απίθανο Grexit, οι σχέσεις με τη Μέρκελ, η αυστηρή λιτότητα και το αναγκαίο πικρό φάρμακο για τους δυστυχείς Έλληνες, η κυρίαρχη θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη... Όλα τα...
«Δεν είπαμε ποτέ να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Το ΔΝΤ είναι το μόνο που ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ελλάδας»
Ναι, αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα Guardian και εξηγεί: «Η επιλογή του χρόνου ήταν άψογη. Μία ημέρα μετά τις διαπραγματεύσεις Ευρωπαίων και Αθήνας, αλλά 24 ώρες πριν από την ψήφιση από την ελληνική Βουλή της...
«Το ΔΝΤ είναι το μόνο που ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ελλάδας»
ΕΥΡΩΠΗ
Τζόζεφ Στίγκλιτς: «Η επίθεση της Ευρώπης στην ελληνική Δημοκρατία»
«Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να δουν το τέλος της αριστερής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Στο κάτω κάτω είναι εξαιρετικά άβολο να έχει η Ελλάδα μια κυβέρνηση που είναι τόσο πολύ αντίθετη με αυτού του είδους...
Τζόζεφ Στίγκλιτς: «Η επίθεση της Ευρώπης στην ελληνική Δημοκρατία»
ΕΥΡΩΠΗ
Από τον πρώτο διδάξαντα, Ντομινίκ Στρος-Καν
O πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ και αρχιτέκτονας του πρώτου μνημονίου για την Ελλάδα ομολογεί ότι «υπολόγισε λάθος τις επιπτώσεις της «προσαρμογής» και κατηγορεί τους πιστωτές ότι δεν πήραν το μάθημά τους και...
Από τον πρώτο διδάξαντα, Ντομινίκ Στρος-Καν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας