Με ανοιχτά σύνορα και ορθάνοιχτες αγκάλες εξακολουθούν να υποδέχονται οι χώρες της Ευρώπης τους πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία. Μέσα σε μόλις τρεις βδομάδες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής ο αριθμός τους άγγιζε τα 3,2 εκατομμύρια, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ να προετοιμάζονται για ακόμα μεγαλύτερη έξοδο αμάχων όσο μαίνονται οι εχθροπραξίες, σφίγγει η πολιορκία αστικών κέντρων και επιτείνεται η ανθρωπιστική κρίση σε ολόκληρη τη χώρα. «Δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει ηλεκτρισμός, δεν υπάρχει φαγητό, παιδιά κλαίνε, κάνει κρύο και επικρατεί φόβος», περιέγραψε χαρακτηριστικά η 24χρονη Ιρίνα Μπογκντάνιουκ, που κατάφερε να διαφύγει από την πόλη Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας και να περάσει στην Πολωνία.
Στην επικράτεια της Ε.Ε. η συγκυριακή… μετάλλαξη στη νοοτροπία και τη συνολική διαχείριση του προσφυγικού κύματος από την Ουκρανία παραμένει άκρως εντυπωσιακή, λειτουργώντας παράλληλα ως άλλοθι για τη μισαλλόδοξη και ρατσιστική στάση που συνεχίζει να επικρατεί έναντι προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Παρά την καλή θέληση όμως, την απλοποίηση των διαδικασιών για άμεση χορήγηση καθεστώτος προσωρινής προστασίας στους Ουκρανούς εκτοπισμένους και τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν κρατικοί φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις και η κοινωνία των πολιτών για την υποδοχή και τη φιλοξενία τους, οι χώρες πρώτης γραμμής έχουν αρχίσει πλέον να ζορίζονται να διαχειριστούν το ασταμάτητο ποτάμι των ανθρώπων που αναγκάζονται να ξεριζωθούν.
Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), μόνο η Πολωνία έχει δεχτεί σχεδόν δύο εκατομμύρια (1.916.445), η Ρουμανία 491.409, η Μολδαβία 350.886, η Ουγγαρία 282.611 και η Σλοβακία 228.844. Στη δε Ρωσία έχουν φτάσει 168.858 και στη Λευκορωσία 2.127.
«Χαιρετίζουμε αυτή την καταπληκτική υποδοχή και την αλληλεγγύη που επιδεικνύεται προς τους πρόσφυγες τις τελευταίες μέρες και ελπίζουμε αυτό να αποτελέσει αφορμή για σκέψη και να οδηγήσει σε αλλαγή της τοξικής ρητορικής και των πολιτικών που έχουμε δει σε διάφορα πλαίσια», τόνισε με νόημα στο Reuters η Κάθριν Μαχόνεϊ, εκπρόσωπος της UNHCR. Οπως εξήγησε, η υπηρεσία «ανησυχεί βαθιά για την αυξανόμενη ξενοφοβία, τις διακρίσεις και τον αποκλεισμό» που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από άλλες χώρες, εκτιμώντας πως η ουκρανική προσφυγική κρίση προσφέρει μια ευκαιρία για στοχασμό, αντιστροφή σκληρών πολιτικών και τερματισμό παράνομων πρακτικών, όπως οι επαναπροωθήσεις. Μακάρι, αλλά χλομό...
Καμπανάκι σήμανε από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, επισημαίνοντας τον αυξημένο κίνδυνο εμπορίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης προσφύγων από την Ουκρανία καθώς κυκλώματα διακινητών καραδοκούν, επιδιώκοντας να επωφεληθούν από την ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση των ξεριζωμένων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται πολλές μονογονεϊκές οικογένειες και ασυνόδευτοι ανήλικοι. Σχεδόν οι μισοί πρόσφυγες εξάλλου -περίπου 1,5 εκατομμύριο- είναι παιδιά.
Ηδη έχουν αναφερθεί περιστατικά σεξουαλικής βίας, όπως π.χ. στη Γερμανία, όπου έχουν καταφτάσει σχεδόν 190.000 πρόσφυγες. Η εισαγγελία στο Ντίσελντορφ ερευνά υπόθεση βιασμού Ουκρανής (18 ετών, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ) που βρήκε μεν φιλοξενία στην πόλη, κατήγγειλε όμως πως δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από δύο άντρες, οι οποίοι εντοπίστηκαν και κρατούνται. Η υποδοχή των προσφύγων και η προοπτική κοινωνικής τους ένταξης, με άμεση δυνατότητα εργασίας και εκπαίδευσης, βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας