Με κάθε τρόπο σπεύδει να εκμεταλλευτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, ανοίγοντας παζάρια με όλους, ενώ παράλληλα επιδιώκει να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα τους παλαιούς λογαριασμούς. Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε και στη συνάντηση που είχε χθες με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Ο. Σολτς, στην Αγκυρα.
Ηταν η πρώτη επίσκεψη Σολτς στην Τουρκία ως καγκελάριου και η ατζέντα ήταν ανοιχτή στα θέματα που απασχολούν Βερολίνο και Αγκυρα. Στις δηλώσεις τους, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι «συμφώνησαν απολύτως στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία» και τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική πολιορκία και την απομάκρυνση των αμάχων.
Πέραν των αυτονόητων, συμφώνησαν επίσης «να συνεργαστούν στενά στα θέματα περιφερειακής ασφάλειας», όπως δήλωσε ο Τ. Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία, όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε πολλούς τομείς, ιδίως στην ασφάλεια και την ενέργεια». Τόνισε δε ότι «εμείς, ως δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώσαμε τις κοινές μας απόψεις και συμφωνήσαμε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση θα πρέπει να επιταχυνθούν και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της Ευρώπης». Προανήγγειλε μάλιστα ότι σύντομα θα επισκεφθεί το Βερολίνο ο Μ. Τσαβούσογλου για συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Α. Μπέρμποκ, με στόχο τη διαμόρφωση μιας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας.
Το φλέγον θέμα στις διμερείς σχέσεις Βερολίνου - Αγκυρας είναι η συμφωνία αγοράς έξι υποβρυχίων Τ-214, η οποία καθυστερεί, λόγω της διαφωνίας των Πρασίνων, όπως και ορισμένες άλλες παραγγελίες οπλικών συστημάτων και εξαρτημάτων. Ο Ο. Σολτς δεν αρνήθηκε ότι ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε υλοποίηση των συμφωνιών και έβαλε στο τραπέζι προτάσεις για νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Η θέση του έγινε σαφής, με την επισήμανση ότι «η Τουρκία είναι κρίσιμη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ».
Εντούτοις, ο πρόεδρος της Τουρκίας και πάλι δεν ήταν ξεκάθαρος ως προς το ζήτημα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, αποφεύγοντας να πει τι θα πράξει ως προς αυτό. «Είναι νωρίς να πούμε τι θα φέρει το μέλλον», απάντησε στην ερώτηση εάν θα συνεχίσει τις αγορές οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία. Και στο θέμα των κυρώσεων είπε ότι δεν αλλάζει στάση, διότι θέλει να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία αλλά και με την Ουκρανία. O O. Σολτς δικαιολόγησε την τουρκική επιλογή, λόγω της γεωγραφικής θέσης και των καλών υπηρεσιών που προσφέρει η Αγκυρα συνομιλώντας με τις δυο πλευρές, για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης αλλά και της πώλησης drones στο Κίεβο.
Στο θέμα της ενέργειας δεν έγινε σαφές τι ακριβώς συζήτησαν, εκτιμάται όμως, από τον τρόπο με τον οποίο ο Τ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, πως έθεσε στον Γερμανό καγκελάριο το σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Τουρκίας. Στο σχέδιο αυτό είχε αναφερθεί στην πρόσφατη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ι. Χέρτσογκ, με τη διασύνδεση Τουρκίας - Ισραήλ.
Σ' αυτό το κλίμα, ο Τ. Ερντογάν διατύπωσε την πρόβλεψη ότι οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας θα παρουσιάσουν τα επόμενα χρόνια εντυπωσιακή βελτίωση και οι εμπορικές συναλλαγές, από 41 δισ. δολ. πέρυσι, θα υπερβούν σύντομα τα 50 δισ. δολ. Εκπεφρασμένη προσδοκία της Αγκυρας είναι η Γερμανία να συμβάλει στην Ε.Ε. για την αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας