• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.8°C / 32.4°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.5°C / 32.5°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.4°C
  2 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  37%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 34.9°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 27.6°C
  0 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  1 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  35%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 32.2°C
  2 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.9°C / 32.0°C
  4 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 30.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 30.5°C
  4 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  0 BF
  47%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκτακτη ενίσχυση στην Ουκρανία

 • A-
 • A+
H Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εργάζεται σε όλα τα μέτωπα για να υποστηρίξει την Ουκρανία με επείγουσα βοήθεια.

Η συμφωνία του 2014, η οποία δεν έχει επικυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη, προέβλεπε τη δημιουργία πολιτικής ένωσης και τη θέσπιση ζώνης ελεύθερου εμπορίου με την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές και την απαγόρευση άλλων εμπορικών περιορισμών και έθετε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη μεταφορά των ευρωπαϊκών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο

Το ποσόν των 300 εκατ. ευρώ ως έκτακτη Μακροοικονομική Χρηματοοικονομική Βοήθεια (ΜΧΣ) στην Ουκρανία εκταμίευσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για το αρχικό μέρος της πρώτης δόσης των 600 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο ποσόν ύψους 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί την προσεχή εβδομάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των θεσμών, «το πρόγραμμα αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη απόδειξη της ακλόνητης υποστήριξης της Ε.Ε. προς την Ουκρανία. Η εκταμίευση έρχεται μετά την ταχεία έγκριση της πρότασης της Επιτροπής για ένα νέο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια (600 εκατ. ευρώ) θα εκταμιευθούν αργότερα εντός του έτους, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεννόησης που υπογράφηκε από την Ε.Ε. και την Ουκρανία». Παράλληλα με την εφαρμογή του έκτακτου προγράμματος, η Επιτροπή προετοιμάζει ένα πρόσθετο πρόγραμμα για την περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2014, οπότε υπεγράφη και η Συμφωνία της Ε.Ε. με την Ουκρανία, τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν διαθέσει πάνω από 17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια στη χώρα. Αυτό το ποσόν περιλαμβάνει την παροχή 5,6 δισ. ευρώ στην Ουκρανία μέσω πέντε προγραμμάτων για την υποστήριξη της εφαρμογής μιας ευρείας ατζέντας μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, το κράτος δικαίου και η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Η συμφωνία του 2014, η οποία δεν έχει επικυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη, προέβλεπε τη δημιουργία πολιτικής ένωσης και τη θέσπιση ζώνης ελεύθερου εμπορίου με την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές και την απαγόρευση άλλων εμπορικών περιορισμών και έθετε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη μεταφορά των ευρωπαϊκών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο.

Στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος ΜΧΣ για την Ουκρανία, η Ε.Ε. εκταμίευσε 1,2 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το 2021, με την Ουκρανία να εφαρμόζει όλους τους όρους που συμφωνήθηκαν στο Μνημόνιο Συνεννόησης στους τομείς της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, της διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εργάζεται σε όλα τα μέτωπα για να υποστηρίξει την Ουκρανία με επείγουσα βοήθεια. Αυτό περιλαμβάνει τόσο ανθρωπιστική βοήθεια όσο και βοήθεια πολιτικής προστασίας. Την 1η Μαρτίου, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για δραστηριότητες αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών συνεπειών της κρίσης.

Κόκκινη κάρτα από ευρωβουλευτές προς Επιτροπή

Την εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση του κανονισμού για την αιρεσιμότητα του προϋπολογισμού ζήτησαν οι ευρωβουλευτές με το ψήφισμά τους στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΕΚ.

Επιδοκίμασαν την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να απορρίψει τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του κανονισμού για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου, καθώς και την απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο αποφάνθηκε ότι ο Κανονισμός συνάδει με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις αρμοδιότητες της Ε.Ε. όσον αφορά το κράτος δικαίου στα κράτη-μέλη. Παρότι ο Κανονισμός τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021, δεν έχει εφαρμοστεί.

«Είναι καιρός η Επιτροπή να εκπληρώσει τα καθήκοντά της ως θεματοφύλακας των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και να αντιδράσει κατά των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου σε ορισμένα κράτη-μέλη, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε.», επισημαίνεται στο ψήφισμα των ευρωβουλευτών. «Η αδράνεια απέναντι σε ολιγαρχικές δομές αποδυναμώνει ολόκληρη την Ενωση» αναφέρεται χαρακτηριστικά, προτρέποντας την Επιτροπή να μην προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, διότι ο κανονισμός θα πρέπει να εφαρμοστεί «ανεξάρτητα από τα εκλογικά χρονοδιαγράμματα των κρατών-μελών».


Ατζέντα

EUROGROUP
Σήμερα σε διευρυμένη σύνθεση:

● συντονισμός δημοσιονομικών πολιτικών για το 2023

● οικονομική κατάσταση μετά τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και άλλες βασικές μακροοικονομικές εξελίξεις

● τα επόμενα βήματα προκειμένου να συμφωνηθεί πρόγραμμα εργασιών για όλα τα εκκρεμή στοιχεία της τραπεζικής ένωσης, ενόψει της συνόδου κορυφής της 24ης-25ης Μαρτίου για το ευρώ

● εξέταση της τριμηνιαίας 13ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα

Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να πάρει μέρος στο Eurogroup και στο Ecofin (αύριο). Παράλληλα, στο περιθώριο των συνεδριάσεων, θα έχει σήμερα το πρωί κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και το μεσημέρι με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

Συνεδριάσεις Συμβουλίου

ΣΗΜΕΡΑ: Υπουργοί Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων - Αναθεώρηση κατευθυντήριων γραμμών για την απασχόληση ● Προτροπή ηλικιωμένων να παραμείνουν στον χώρο εργασίας.

ΑΥΡΙΟ: Οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά τη στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

● Προσπάθεια γενικής προσέγγισης για τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα.

● Εξέταση μεταφοράς στο Δίκαιο της Ε.Ε. της επιτευχθείσας, σε επίπεδο ΟΟΣΑ, παγκόσμιας συμφωνίας για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στις μεγάλες πολυεθνικές σε όλο τον κόσμο.

Επιτροπές Ε/Κ

ΣΗΜΕΡΑ: Συζήτηση με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, σχετικά με αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της προπαγάνδας σε διαδικτυακές πλατφόρμες και τον ρόλο του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες.

ΑΥΡΙΟ: Οι Επιτροπές Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων και Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής θα συζητήσουν σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριληφθούν ορισμένοι τομείς υγραερίου και πυρηνικών στην Eυρωπαϊκή Tαξινόμηση, το σύστημα ταξινόμησης για τη διοχέτευση των επενδύσεων σε περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες. Το Κοινοβούλιο έχει στη διάθεσή του τέσσερις μήνες για να αποφασίσει εάν θα ασκήσει βέτο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ο πόλεμος της πληροφόρησης για την Ουκρανία
Στο φόντο αυτού του παράλληλου πολέμου ενημέρωσης, που θα εντείνεται όσο συνεχίζεται η πολιορκία του Κιέβου από τον Βορρά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ουκρανική Βουλή παρουσίασαν από κοινού τη νέα...
Ο πόλεμος της πληροφόρησης για την Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Αντικρουόμενες αναφορές για ισχυρές εκρήξεις κοντά σε ρωσική βάση στην Κριμαία
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για έκρηξη πυρομαχικών σε αποθήκη, ενώ Ουκρανός αξιωματούχος μιλάει για ουκρανικό πλήγμα στη ρωσική βάση. Ειρωνικό σχόλιο απ' το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Ένας νεκρός...
Αντικρουόμενες αναφορές για ισχυρές εκρήξεις κοντά σε ρωσική βάση στην Κριμαία
ΕΥΡΩΠΗ
ΟΗΕ: «Αυτοκτονική» η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το σταθμό στη Ζαπορίζια, προκειμένου να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.
ΟΗΕ: «Αυτοκτονική» η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
ΕΥΡΩΠΗ
Παραμένει το μυστήριο με το πρώτο πλοίο που μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά
Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν από νωρίς την Κυριακή και έφεραν το πρώτο πλοίο που απέπλευσε από ουκρανικό λιμάνι με αγροτικά προϊόντα να μην καταπλέει στον Λίβανο, όπως αναμενόταν.
Παραμένει το μυστήριο με το πρώτο πλοίο που μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά
ΕΥΡΩΠΗ
Τα πλοία με τα ουκρανικά σιτηρά φεύγουν... αλλά ακόμη να φθάσουν
Άλλα τέσσερα πλοία με ουκρανικά αγροτικά προϊόντα αναχώρησαν την Κυριακή από τα λιμάνια του Τσορνομόρσκ και της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα ● Μυστήριο με την καθυστέρηση κατάπλου στον Λίβανο του Razoni.
Τα πλοία με τα ουκρανικά σιτηρά φεύγουν... αλλά ακόμη να φθάσουν
ΕΥΡΩΠΗ
Οι Βρετανοί μιλούν για μια νέα φάση στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο
Έχοντας συμπληρώσει 163 ημέρες συγκρούσεων η υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού εκτιμά πως ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόκειται να εισέλθει σε μια νέα φάση.
Οι Βρετανοί μιλούν για μια νέα φάση στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας