• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.3°C
  5 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 34.3°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 35.4°C
  2 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 30.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.3°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 31.0°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.3°C
  5 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 30.1°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 28.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 31.9°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.2°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 32.8°C
  3 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 32.0°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  3 BF
  34%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  53%
AP Photo/Michel Euler
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρητορική... κοπτοραπτική στις Βερσαλλίες

 • A-
 • A+
Με έμφαση στην ενίσχυση της άμυνας και των εξοπλιστικών δαπανών το σχέδιο διακήρυξης των «27» στο ιστορικό παλάτι, λίγο έξω από τη γαλλική πρωτεύουσα ● Γενικόλογη στήριξη στην Ουκρανία, επιθετικές αναφορές κατά Ρωσίας και έντονη συζήτηση για το ενεργειακό ● Επιφυλάξεις αλλά και συναινέσεις επί της πρότασης Μητσοτάκη για κεντρική παρέμβαση στην αγορά αερίου ● Απαλείφθηκε αναφορά για πακέτο προτάσεων αντιμετώπισης των ανατιμήσεων

Στο ιστορικό παλάτι των Βερσαλλιών, λίγο έξω από το Παρίσι, συνεχίζεται σήμερα, για δεύτερη μέρα, η άτυπη Σύνοδος Κορυφής για την άμυνα και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία και στον απόηχο του αδιεξόδου από τις διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο, οι ηγέτες συνεδρίασαν στην «αίθουσα του Ηρακλή» (salon d’Hercule), χωρίς κινητά, για την αλλαγή της ενεργειακής δομής της Ευρώπης, την απεξάρτηση από τη Ρωσία, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας αλλά και την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την Ε.Ε.

Μέχρι αργά το βράδυ, το κείμενο της «Διακήρυξης των Βερσαλλιών» άλλαζε συνεχώς, προκειμένου να ισχυροποιηθούν συγκεκριμένα κομμάτια του. Σκοπός είναι, σήμερα, να εκδοθεί το κείμενο, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει την αναφορά στην Ουκρανία και τις -γενικόλογες τελικά- αναφορές στήριξης των Ευρωπαίων ηγετών στη χώρα αλλά και τις ανησυχίες για τις αλλαγές στο ενεργειακό σύστημα της Ε.Ε.

Στην «Αίθουσα των Κατόπτρων», όπου πραγματοποιήθηκε το δείπνο, οι 27 ηγέτες συζήτησαν για τον πόλεμο -ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αλλά και οι Μακρόν και Σολτς είχαν επικοινωνήσει νωρίτερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος ενημέρωσαν, επίσης, τους ομολόγους τους για την επικοινωνία που είχαν με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, από τον οποίο ζήτησαν άμεσα εκεχειρία.

«Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Προκαλεί ανείπωτο πόνο στον ουκρανικό πληθυσμό. Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ουκρανία και τον λαό της. Θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε», τονίζει η διακήρυξη των ηγετών, σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο που ήταν μέχρι αργά στο τραπέζι.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας αποτελεί τεκτονική μετατόπιση στην ευρωπαϊκή ιστορία», αναμένεται να καταγράψουν οι ηγέτες. «Αντιμέτωποι με την αυξανόμενη αστάθεια, τον στρατηγικό ανταγωνισμό και τις απειλές για την ασφάλεια, αποφασίσαμε να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας και να κάνουμε περαιτέρω αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης της ευρωπαϊκής κυριαρχίας μας, μειώνοντας τις εξαρτήσεις μας και σχεδιάζοντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και επενδύσεων ώς το 2030».

Αμυντικές δαπάνες

Τρεις ήταν οι άξονες της συζήτησης: η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε., η μείωση των ενεργειακών μας εξαρτήσεων και η οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπήρξε κοινή αποδοχή για την αύξηση των αμυντικών δαπανών και την ενίσχυση της Διευκόλυνσης Ειρήνης -το «ταμείο» από το οποίο χρηματοδοτείται η αγορά όπλων για την Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες ανέφεραν και το ευρωομόλογο, το οποίο προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. Ωστόσο, υπήρξαν διαφωνίες. Δεν αποκλείεται το θέμα να επανέλθει και σήμερα, κατά τη συζήτηση με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον πρόεδρο του Eurogroup, Πάτρικ Ντόνοχου, που θα συμμετέχουν στη Σύνοδο.

Εντονη συζήτηση έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, για το ενεργειακό. Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητούσαν άμεσα μέτρα από τις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση του ράλι των τιμών που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις έξι προτάσεις του, οι οποίες προβλέπουν -μεταξύ άλλων- πλαφόν στις τιμές της χονδρικής σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια για τη συγκράτηση των τιμών.

Παρ’ όλο που οι προτάσεις βρήκαν ευήκοα ώτα από κάποιες χώρες, όπως η Ισπανία ή το Βέλγιο, αρκετοί ηγέτες ήταν επιφυλακτικοί. Στη διακήρυξη θα αναφέρεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050» αλλά «η σημερινή κατάσταση απαιτεί μια ενδελεχή επαναξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού».

Οι ηγέτες θα δηλώσουν ότι συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα, διαφοροποιώντας τις προμήθειες και τις διαδρομές μας, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και την ανάπτυξη του βιοαερίου και του υδρογόνου και επιταχύνοντας την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την παραγωγή των βασικών τους συστατικών τους.

Συγχρονισμός δικτύων

Επίσης, θα δεσμευτούν για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αδειοδότησης των ενεργειακών έργων, καθώς και τη βελτίωση της διασύνδεσης των ευρωπαϊκών δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και τον πλήρη συγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και την ενίσχυση του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε. για την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Στο τελευταίο προσχέδιο κειμένου, έλειπε η παράγραφος που αναφερόταν ότι «θα ασχοληθούμε επειγόντως και θα εξετάσουμε συγκεκριμένες επιλογές για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου των αυξημένων τιμών ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, ιδίως στους ευάλωτους πολίτες και τις ΜΜΕ, μεταξύ άλλων στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Μαρτίου 2022». Ωστόσο, διπλωμάτες δεν μπορούσαν να αποκλείσουν ότι θα ξαναπροστεθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: Τι θα λέει το κείμενο συμπερασμάτων για άμυνα και ασφάλεια
Ειδικό κεφάλαιο θα έχει η «Στρατηγική Πυξίδα» • Οι ηγέτες θα υπενθυμίζουν την ατζέντα των Βερσαλλιών, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση.
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: Τι θα λέει το κείμενο συμπερασμάτων για άμυνα και ασφάλεια
ΕΥΡΩΠΗ
Υποσχέσεις Ε.Ε. για αυτόνομη Ευρώπη σε Άμυνα, Ενέργεια, Κλίμα και Εξωτερική πολιτική
«Δεν είναι Ευρωπαϊκή Άμυνα ή ΝΑΤΟ, είναι και τα δύο. Οι δυνατοί σύμμαχοι δημιουργούν δυνατές συμμαχίες», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.
Υποσχέσεις Ε.Ε. για αυτόνομη Ευρώπη σε Άμυνα, Ενέργεια, Κλίμα και Εξωτερική πολιτική
ΕΥΡΩΠΗ
Οι «27» δεν βιάζονται για την ακρίβεια
Ραντεβού τον Οκτώβριο για ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό ● Εκτακτη σύνοδος, όπως πρότεινε ο Ντράγκι, μόνο «αν επιδεινωθεί η κατάσταση» ● Στην άρνηση Γερμανίας και Ολλανδίας προσκρούει ακόμη το πλαφόν στο...
Οι «27» δεν βιάζονται για την ακρίβεια
ΕΥΡΩΠΗ
Βαλκανική πικρία στις Βρυξέλλες
Καρφιά Εντι Ράμα για τη μακρά αναμονή που επιφυλάσσεται για τη Βόρεια Μακεδονία και τα λοιπά Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για την Ουκρανία που πήρε υποψηφιότητα ένταξης ● Πρόταση Ντράγκι για έκτακτη σύνοδο τον...
Βαλκανική πικρία στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Το σχέδιο Μακρόν, «κύριο πιάτο» στη σύνοδο
Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η συνάντηση των 27 της Ε.Ε. Στο δείπνο η γαλλική πρόταση για «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» ● Σύνοδος με τα Δυτικά Βαλκάνια το απόγευμα.
Το σχέδιο Μακρόν, «κύριο πιάτο» στη σύνοδο
ΕΥΡΩΠΗ
Τι θα αποφασίσουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής
Το καθεστώς υποψήφιας χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία αναμένεται να δώσουν απόψε οι 27 ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Τι θα αποφασίσουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας