Βελτιωμένη ως προς την Ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας είναι η τελική εκδοχή της δήλωσης των Ευρωπαίων ηγετών, που συνήλθαν στις Βερσαλλίες, σχετικά με τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Ναι μεν οι «27» δε λένε ένα ξεκάθαρο «ναι» στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας, παραπέμποντας τη διαδικασία στη γραφειοκρατία της Κομισιόν, η διατύπωση ωστόσο είναι πολύ πιο πολιτικά ισχυρή και υποστηρικτή υπέρ του Κιέβου.
Στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στο τέλος του δείπνου, γύρω στις 4 ώρα το πρωί Ελλάδας, οι ηγέτες χαιρετίζουν την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ξεκινήσει έρευνα για τα ρωσικά εγκλήματα, ζητούν να διασφαλιστεί άμεσα η ασφάλεια και η προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας με τη συνδρομή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και απαιτούν από τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
Αναλυτικά, η δήλωση των ηγετών είναι η εξής:
1. Πριν από δύο εβδομάδες η Ρωσία επανέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη. Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Προκαλεί ανείπωτη δυστυχία στον ουκρανικό πληθυσμό. Η Ρωσία και η συνεργός της Λευκορωσία φέρουν την πλήρη ευθύνη για αυτόν τον επιθετικό πόλεμο και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους, μεταξύ άλλων για την αδιακρίτως στοχοποίηση αμάχων και μη στρατιωτικών αντικειμένων. Από αυτή την άποψη χαιρετίζουμε την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ξεκινήσει έρευνα. Ζητάμε να διασφαλιστεί άμεσα η ασφάλεια και η προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας με τη συνδρομή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας αμέσως και άνευ όρων και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
2. Συγχαίρουμε το λαό της Ουκρανίας για το θάρρος του να υπερασπίζεται τη χώρα του και τις κοινές μας αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Δεν θα τους αφήσουμε μόνους τους. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να παρέχουν συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική στήριξη. Δεσμευόμαστε να παράσχουμε στήριξη για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση. Είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την πίεσή μας στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Έχουμε υιοθετήσει σημαντικές κυρώσεις και παραμένουμε έτοιμοι να κινηθούμε γρήγορα με περαιτέρω κυρώσεις.
3. Αμέτρητοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Προσφέρουμε προσωρινή προστασία σε όλους τους πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία. Συγχαίρουμε τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στα σύνορα με την Ουκρανία, για την επίδειξη τεράστιας αλληλεγγύης στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων πολέμου. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη και να παρέχουν ανθρωπιστική, ιατρική και οικονομική στήριξη σε όλους τους πρόσφυγες και στις χώρες που τους φιλοξενούν. Ζητάμε να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση κονδύλια μέσω της ταχείας έγκρισης της πρότασης για τη δράση της Συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE) και μέσω του ReactEU. Καλούμε τη Ρωσία να τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Πρέπει να διασφαλίσει την ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στα θύματα και τους εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ουκρανία και να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση όσων αμάχων θέλουν να φύγουν.
4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνώρισε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία Σύνδεσης. Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, ασκώντας το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέξει το πεπρωμένο της, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υπέβαλε την αίτηση της Ουκρανίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο ενήργησε άμεσα και κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της σχετικά με την αίτηση αυτή σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των Συνθηκών. Εν αναμονή αυτού και χωρίς καθυστέρηση, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας και θα εμβαθύνουμε την εταιρική μας σχέση για να στηρίξουμε την Ουκρανία στην ευρωπαϊκή της πορεία. Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια.
5. Το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της σχετικά με τις αιτήσεις της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας