• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.1°C / 34.0°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 34.8°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.3°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.9°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 35.5°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.6°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 31.0°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 33.3°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 32.8°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 29.9°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 31.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  54%
AP Photo/Michel Euler

Τι θα αποφασίσουν απόψε οι ηγέτες - Διακήρυξη Βερσαλλιών

 • A-
 • A+

Όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσκάλεσε τους 26 ομολόγους του από όλη την Ε.Ε. στο περίφημο Παλάτι των Βερσαλλιών, λίγο έξω από το Παρίσι, δεν ήξερε ότι θα υπήρχε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η τοποθεσία ήταν από καιρό στο ημερολόγιο, αλλά ο απόηχος της περίφημης ειρηνευτικής συμφωνίας του 1919, όταν οι συμμαχικοί νικητές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου καθόρισαν τους όρους της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής τάξης, θα είναι σίγουρα στον αέρα, την στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει ακόμη έναν πόλεμο στην ήπειρο.  

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βερσαλλίες θα «σφραγιστεί» με μία διακήρυξη. Σε αυτήν, οι ηγέτες θα περιγράφουν την κατάσταση από την πλευρά της Ε.Ε. και θα δεσμεύονται σε μια σειρά κινήσεων για την επόμενη μέρα.

Στη διακήρυξη που έχει διαβάσει η «Εφ.Συν.», οι ηγέτες θα αναφέρουν ότι «ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας συνιστά τεκτονική μετατόπιση στην ευρωπαϊκή ιστορία» και θα ενημερώνουν ότι συζήτησαν για το πώς η Ε.Ε. μπορεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες της σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, προστατεύοντας τους πολίτες, τις αξίες, τις δημοκρατίες και το ευρωπαϊκό μας μοντέλο. 

«Αντιμέτωποι με την αυξανόμενη αστάθεια, τον στρατηγικό ανταγωνισμό και τις απειλές ασφαλείας, αποφασίσαμε να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας και να κάνουμε περαιτέρω αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης της ευρωπαϊκής μας κυριαρχίας, της μείωσης των εξαρτήσεών μας και του σχεδιασμού ενός νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού μοντέλου για το 2030», θα αναφέρεται στη διακήρυξη. 

«Στο πλαίσιο αυτό, ασχοληθήκαμε σήμερα με τρεις βασικές διαστάσεις:

 1. Ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων,
 2. μείωση των ενεργειακών μας εξαρτήσεων και
 3. οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης». 

Στο κείμενο που μέχρι στιγμής βρίσκεται στο τραπέζι, η έμφαση δίνεται στην ενίσχυση της άμυνας, αλλά και της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. σε όλα τα επίπεδα, από τον τομέα της υγείας, μέχρι την παραγωγή ημιαγωγών.  

Σημαντικό είναι το κεφάλαιο για το ενεργειακό, όπου οι ηγέτες θα δηλώσουν ότι θα εξαλείψουν σταδιακά την εξάρτηση της Ε.Ε. από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα, ιδίως επιταχύνοντας τη μείωση της συνολικής μας εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες και τις επιλογές των κρατών μελών για το ενεργειακό τους μείγμα. Οι 27 θα καλούν την Επιτροπή να υποβάλει σχέδιο για την εξασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και των προσιτών τιμών ενέργειας, κατά την επόμενη χειμερινή περίοδο. 

Στο σημείο 12 του κειμένου αναφέρεται ότι «θα ασχοληθούμε επειγόντως και θα εξετάσουμε συγκεκριμένες επιλογές για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου των αυξημένων τιμών ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, ιδίως στους ευάλωτους πολίτες και τις ΜΜΕ, μεταξύ άλλων στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Μαρτίου 2022».  

Τέλος, στη διακήρυξη δεν αναφέρεται τίποτα για την αποδοχή ή μη του αιτήματος της Ουκρανίας για ένταξή της στην Ε.Ε., παρά μόνο μια ασαφής διατύπωση με την οποία υπόσχεται να «ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς μας και να εμβαθύνει την εταιρική μας σχέση». Όπως δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν «προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να πουν "όχι"». 


Πιο αναλυτικά, στο πρώτο κεφάλαιο,η διακήρυξη αναφέρεται στην «ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε.» 

Ως εισαγωγή, περιγράφεται ότι το Δεκέμβριο του 2021, «αποφασίσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της και, στον τομέα της άμυνας, θα ακολουθήσει στρατηγική πορεία και θα αυξήσει την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα. Η διατλαντική σχέση και η συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, με πλήρη σεβασμό των αρχών που ορίζονται στις Συνθήκες και εκείνων που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της συμμετοχικότητας, της αμοιβαιότητας και της αυτονομίας της Ε.Ε. στη λήψη αποφάσεων, αποτελούν το κλειδί για τη συνολική μας ασφάλεια».  

Μια ισχυρότερη και ικανότερη Ε.Ε. στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική προς το ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του. «Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών αντικατοπτρίζεται στο άρθρο 42 παράγραφος 7 της ΣΕΕ. Γενικότερα, η Ε.Ε. επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να εντείνει την υποστήριξη της παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες, με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα της», αναμένεται να τονίσουν οι ηγέτες. 

Οι ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν να αυξήσουν «σημαντικά» τις αμυντικές δαπάνες, με ένα σημαντικό μερίδιο για επενδύσεις, εστιάζοντας στις διαπιστωμένες στρατηγικές ελλείψεις και με αμυντικές ικανότητες που θα αναπτυχθούν με συνεργατικό τρόπο, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, να αναπτύξουν περαιτέρω κίνητρα για την τόνωση των συνεργατικών επενδύσεων των κρατών μελών σε κοινά έργα και κοινές προμήθειες αμυντικών δυνατοτήτων και να επενδύσουν περαιτέρω στις ικανότητες που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή του πλήρους φάσματος αποστολών και επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων με επενδύσεις σε στρατηγικούς καταλύτες, όπως η κυβερνοασφάλεια και η διαστημική συνδεσιμότητα.  

Επίσης, θα δεσμευτούν να προωθήσουν συνέργειες μεταξύ της πολιτικής, της αμυντικής και της διαστημικής έρευνας και καινοτομίας και να επενδύσουν σε κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες και καινοτομίες για την ασφάλεια και την άμυνα, καθώς και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της αμυντικής μας βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ. 

Οι ηγέτες θα επισημαίνουν ότι πρέπει επίσης να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τις ταχέως αναδυόμενες προκλήσεις, «προστατεύοντας τους εαυτούς μας από τον ολοένα αυξανόμενο υβριδικό πόλεμο, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά μας στον κυβερνοχώρο, προστατεύοντας τις υποδομές μας -ιδίως τις κρίσιμες υποδομές μας- και καταπολεμώντας την παραπληροφόρηση», ενισχύοντας τη διάσταση της ασφάλειας και της άμυνας των διαστημικών βιομηχανιών και δραστηριοτήτων και επιταχύνοντας τις τρέχουσες προσπάθειες για την ενίσχυση της στρατιωτικής κινητικότητας σε ολόκληρη την Ε.Ε. 

Οι ηγέτες θα καλούν την Κομισιόν να αναλάβει κάθε περαιτέρω πρωτοβουλία που είναι αναγκαία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης.  

Στη διακήρυξη θα υπάρχει αναφορά στην αυξημένη χρήση της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης για την Ειρήνη, το «ταμείο» που σήμερα αγοράζει όπλα για την Ουκρανία.  

«Η επικείμενη Στρατηγική Πυξίδα θα παράσχει καθοδήγηση για δράση σε όλες αυτές τις διαστάσεις της ασφάλειας και της άμυνας, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστεί ισχυρότερος και ικανότερος πάροχος ασφάλειας». 

Το δεύτερο κεφάλαιο της διακήρυξης θα αφορά στην ενέργεια και τη μείωση των ενεργειακών εξαρτήσεων της Ε.Ε.  

«Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Καθώς η Ε.Ε. εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου, η σημερινή κατάσταση απαιτεί μια διεξοδική επανεκτίμηση του τρόπου με τον οποίο εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού», αναφέρεται στο ήδη υπάρχον κείμενο. 

Οι ηγέτες θα δηλώσουν ότι θα εξαλείψουν σταδιακά την εξάρτηση της Ε.Ε. από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα, ιδίως επιταχύνοντας τη μείωση της συνολικής μας εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες και τις επιλογές των κρατών μελών για το ενεργειακό τους μείγμα. Επίσης, διαφοροποιώντας τις προμήθειες και τις διαδρομές μας, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και της ανάπτυξης του βιοαερίου και του υδρογόνου και φροντίζοντας την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της παραγωγής των βασικών συστατικών τους, καθώς και τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των ενεργειακών έργων. 

Επίσης, με την ολοκλήρωση και βελτίωση της διασύνδεσης των ευρωπαϊκών δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και τον πλήρη συγχρονισμό των ηλεκτρικών μας δικτύων, την ενίσχυση του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε. για την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της διαχείρισης της κατανάλωσης ενέργειας και την προώθηση μιας πιο κυκλικής προσέγγισης για τα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης. 

«Καλούμε την Επιτροπή να προτείνει ένα σχέδιο RePowerEU για τον σκοπό αυτό το συντομότερο δυνατό», θα λένε οι ηγέτες. 

Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. θα φροντίσει για την εξασφάλιση επαρκών επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου και θέσπιση συντονισμένων εργασιών επαναπλήρωσης, την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη διοχέτευση συντονισμένων επενδύσεων στα ενεργειακά συστήματα και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας με την άμεση γειτονιά μας. 

Οι 27 θα καλούν την Επιτροπή να υποβάλει σχέδιο για την εξασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και των προσιτών τιμών ενέργειας κατά την επόμενη χειμερινή περίοδο. 

Και στο σημείο 12 του κειμένου αναφέρεται ότι «θα ασχοληθούμε επειγόντως και θα εξετάσουμε συγκεκριμένες επιλογές για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου των αυξημένων τιμών ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, ιδίως στους ευάλωτους πολίτες και τις ΜΜΕ, μεταξύ άλλων στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Μαρτίου 2022». 

Το τρίτο κεφάλαιο της διακήρυξης των Βερσαλλιών αφορά στην οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό, οι ηγέτες θα συμφωνούν ότι θα πρέπει να διασφαλίσουν τις κρίσιμες πρώτες ύλες για την Ε.Ε. και την παραγωγή ημιαγωγών, την επένδυση σε ψηφιακές τεχνολογίες και τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας, «μειώνοντας τις εξαρτήσεις μας από εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα και εισροές, ιδίως αυξάνοντας την ενωσιακή παραγωγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης». 

Στον τομέα της υγείας, για τον οποίο υπάρχει μια μικρή αναφορά, οι ηγέτες θα αναφέρουν ότι «θα επικεντρωθούν στη στήριξη της καινοτομίας και της βιώσιμης ευρωπαϊκής παραγωγής οικονομικά προσιτών φαρμάκων, θα επιταχύνουμε την καταχώριση των ευρωπαϊκών προμηθευτών, θα χρηματοδοτήσουμε την έρευνα και την ανάπτυξη και την ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας για κρίσιμα προϊόντα για την αντιμετώπιση κρίσεων υγείας, μεταξύ άλλων μέσω του HERA, και θα καταστήσουμε την Ευρώπη ηγέτη στη βιοϊατρική», 

«Στους τομείς αυτούς, σε επίπεδο Ε.Ε., θα διασφαλίσουμε τη συνεργασία με την προώθηση βιομηχανικών πρωτοβουλιών, μεταξύ άλλων μέσω σημαντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEIs) και βιομηχανικών συμμαχιών. Επιπλέον, θα ενισχύσουμε τις δυνατότητες της Ε.Ε. στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας», θα τονίζουν.  

Τέταρτο κεφάλαιο για την προώθηση των επενδύσεων και πέμπτο «η πορεία προς τα εμπρός», όπως αναφέρεται.  

«Θα προωθήσουμε την ατζέντα αυτή ως μεμονωμένα κράτη μέλη και συλλογικά. Καλούμε τα θεσμικά όργανα να επιταχύνουν τις εργασίες σε όλα τα θέματα που συζητήσαμε. Εμείς, ως ηγέτες, θα επανέλθουμε σε αυτή την ατζέντα στις προσεχείς συναντήσεις μας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», θα καταλήγει η διακήρυξη. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκή αυτονομία α λα γαλλικά
«Η θάλασσα κυβερνάται από το διεθνές δίκαιο», το μήνυμα της γαλλικής προεδρίας στην Ε.Ε. απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις κατά Ελλάδας και Κύπρου ● Οι γαλλικές φιλοδοξίες για αποκατάσταση της θέσης της Ε.Ε....
Ευρωπαϊκή αυτονομία α λα γαλλικά
ΕΥΡΩΠΗ
Σχεδιάζοντας τον νέο οδικό χάρτη της Ε.Ε.
Εναν νέο οδικό χάρτη για την Ε.Ε. προανήγγειλαν μετά την πρώτη επίσημη συνάντησή τους η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν. Η καγκελάριος της Γερμανίας και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσαν ότι θα...
Σχεδιάζοντας τον νέο οδικό χάρτη της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Οι «27» δεν βιάζονται για την ακρίβεια
Ραντεβού τον Οκτώβριο για ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό ● Εκτακτη σύνοδος, όπως πρότεινε ο Ντράγκι, μόνο «αν επιδεινωθεί η κατάσταση» ● Στην άρνηση Γερμανίας και Ολλανδίας προσκρούει ακόμη το πλαφόν στο...
Οι «27» δεν βιάζονται για την ακρίβεια
ΕΥΡΩΠΗ
Ενέργεια, τρόφιμα και... όπλα στο μενού των 27
Χωρίς αρκετή πρόοδο για να υπάρξει συμφωνία για το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου πριν από τη σύνοδο κορυφής κινούνται οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι προσδοκίες είναι περιορισμένες.
Ενέργεια, τρόφιμα και... όπλα στο μενού των 27
ΕΥΡΩΠΗ
Σκοπός της Ε.Ε. η εξάλειψη της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία
Στην τελευταία εκδοχή του κειμένου των συμπερασμάτων, οι ηγέτες θα αναγνωρίζουν ότι οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν ολοένα και πιο αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις
Σκοπός της Ε.Ε. η εξάλειψη της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: Τι θα λέει το κείμενο συμπερασμάτων για άμυνα και ασφάλεια
Ειδικό κεφάλαιο θα έχει η «Στρατηγική Πυξίδα» • Οι ηγέτες θα υπενθυμίζουν την ατζέντα των Βερσαλλιών, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση.
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: Τι θα λέει το κείμενο συμπερασμάτων για άμυνα και ασφάλεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας