Με τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία να εκτυλίσσεται για δωδέκατη μέρα και τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να παραμένει αμετακίνητος στους σκληρούς όρους του απέναντι στο πολιορκούμενο Κίεβο -και μέσω αυτού στη Δύση- ο πήχης των προσδοκιών για τον χθεσινό τρίτο γύρο των διμερών διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία ήταν μοιραία χαμηλά.
Επειτα από σχεδόν τέσσερις ώρες διαβουλεύσεων σημειώθηκε τελικά μικρή πρόοδος, με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας να ανακοινώνει χθες το βράδυ συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από τις 9 το πρωί στις πόλεις Κίεβο, Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων μετά τις τραγικές εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων και την «ομηρία» των Ουκρανών αμάχων από τις ένθεν κακείθεν παραβιάσεις των ήδη συμπεφωνημένων.
«Ο επόμενος γύρος θα διεξαχθεί πολύ πολύ σύντομα» σύμφωνα με τους Ρώσους διαπραγματευτές. «Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο» πρόσθεσε ο επικεφαλής τους, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ενόσω η Μόσχα αξίωνε πλήρη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας και αλλαγή συνόρων.
«Ολοκληρώνουμε την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας» και ο πόλεμος θα μπορούσε να σταματήσει «αμέσως» υποστήριξε χθες στο πρακτορείο Reuters o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντίμτρι Πεσκόφ, πλην όμως θέτοντας στο Κίεβο τέσσερα προαπαιτούμενα:
● κατάθεση των όπλων,
● αλλαγή του Συντάγματος για κατοχύρωση της ουδετερότητας της χώρας και αποκλεισμού της συμμετοχή της σε «οποιοδήποτε μπλοκ», συνεπώς και σε άλλα (βλ. Ε.Ε.) πέραν του ΝΑΤΟ,
● αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία,
● αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ανατολικών, αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Οι όροι φέρουν πρακτικά τη σημερινή ηγεσία του Κιέβου σε «ναρκοθετημένο» αδιέξοδο. Ενδεικτικές αυτού θεωρούνται αφενός η «σκοτεινή» δολοφονία του Ουκρανού διαπραγματευτή, Ντένις Κιρέεφ, την Παρασκευή (που ουκρανικά ΜΜΕ και αντιπολιτευόμενοι βουλευτές απέδωσαν σε επιχειρούμενη σύλληψή του με την κατηγορία της προδοσίας).
Αφετέρου οι δηλώσεις του Ουκρανού διαπραγματευτή και επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Ζελένσκι, Νταβίντ Αραχάμια, στο αμερικανικό δίκτυο Fox News, ότι το Κίεβο θα μπορούσε να συζητήσει «ένα μοντέλο εκτός του ΝΑΤΟ», χωρίς όμως συμβιβασμούς ως προς την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Μίλησε μάλιστα για καθεστώς εγγυήσεων «από διάφορες χώρες, όπως από τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, ενδεχομένως τη Γερμανία και τη Γαλλία».
Με τις δημόσιες, πιεστικές αξιώσεις του Κιέβου εν τω μεταξύ για άμεση επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων ή έστω την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία καθώς και για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το προβαλλόμενο ως «αρραγές μέτωπο» της Δύσης άρχισε να παρουσιάζει ξανά ρωγμές.
Αυτές φαίνεται ότι έγιναν ακόμη πιο βαθιές κατά τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς και τον Βρετανό πρωθυπουργό Τζόνσον. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι τέσσερις ηγέτες δεσμεύονται στη συνέχιση της παροχής βοήθειας -οικονομικής, ανθρωπιστικής και στον τομέα της ασφάλειας- στην Ουκρανία.
Ηταν ωστόσο ξεκάθαρη η διάσταση απόψεων μεταξύ του αγγλοσαξονικού άξονα και των δύο ισχυρότερων δυνάμεων της Ε.Ε. ως προς την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα.
Αποκαλυπτικό δε του στρατηγικού αδιεξόδου της Δύσης (εν μέσω σαφών προειδοποιήσεων της Μόσχας περί του τι θα εκλάβει ως επιθετικές κινήσεις) είναι το γεγονός ότι ποντάρει τώρα τα «ρέστα» της στην προγραμματισμένη για σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία των Μακρόν και Σολτς με τον Κινέζο πρόεδρο Σι, επιδιώκοντας μια… σωτήρια μεσολάβηση του Πεκίνου στη σύμμαχό του Μόσχα.
Χωρίς να χάσει ευκαιρία, η Κίνα έσπευσε να ανεβάσει τον πήχη. Διά στόματος του ΥΠΕΞ της, Ουάνγκ Γι, διεμήνυσε ότι η σινο-ρωσική φιλία είναι «ισχυρή σαν βράχος» και οι προοπτικές της διμερούς συνεργασίας πολύ ευρείες, ενόσω το Πεκίνο επιδίδεται στο δικό του διπλωματικό «παιχνίδι» γύρω από την ουκρανική κρίση με το βλέμμα στραμμένο στην Ταϊβάν και στις γεωπολιτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Τούτων λεχθέντων κομβική θεωρείται η τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας, που αναμένεται να διεξαχθεί μεθαύριο Πέμπτη στην Αττάλεια. Εξέλιξη που έρχεται να ισχυροποιήσει τη θέση της Αγκυρας, παρά την επαμφοτερίζουσα εξωτερική πολιτική της έναντι της Δύσης, της Ρωσίας, του Κιέβου, τώρα και του Ισραήλ, στον πρόεδρο του οποίου, Ισαάκ Χέρτζογκ, στρώνει αύριο «κόκκινο χαλί».
Πρόκειται για μια ιστορική διήμερη επίσκεψη -η πρώτη Ισραηλινού ηγέτη στην Τουρκία από το 2008- που μεταξύ άλλων συμπίπτει με την παράλληλη διπλωματική μεσολαβητική προσπάθεια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένετ στην ουκρανική κρίση (με ταξίδια-αστραπή σε Μόσχα και Βερολίνο το Σάββατο), ενόσω η Αγκυρα και το Τελ Αβίβ απέχουν -με την ανοχή της Δύσης- από την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Η μεν με επίγνωση της εξάρτησης της καταρρέουσας τουρκικής οικονομίας από τη Ρωσία. Το δε λόγω της κομβικής συνεργασίας με το Κρεμλίνο στην προσπάθεια ανάσχεσης του ιρανικού παράγοντα στα συριακά εδάφη, την ώρα που η Δύση προωθεί με συνοπτικές διαδικασίες την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και, αισίως για την Ε.Ε., το άνοιγμα της ιρανικής «κάνουλας» σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Κομβική σε όλα αυτά ωστόσο παραμένει η στάση της Μόσχας, η οποία χθες κατάρτισε -εν είδει αντιμέτρων στις δυτικές κυρώσεις- λίστα «μη φίλιων» χωρών, στις οποίες Ρώσοι ιδιώτες και εταιρείες μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε ρούβλια.
Σε αυτή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ, οι 27 της Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας