• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.3°C / 26.2°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 24.7°C
  2 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.2°C / 25.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.1°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 25.6°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 25.3°C
  0 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.3°C / 21.6°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.7°C / 22.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  74%

Ευρωπαϊκές σκέψεις και «παζάρια» για άμυνα, οικονομία και διπλωματία

 • A-
 • A+

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών της ΕΕ συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν την προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει επίσημη υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ- ένα ζήτημα υψηλού συμβολισμού που διχάζει τις ηγεσίες των χωρών της ΕΕ.

Η Ουκρανία είναι η μόνη χώρα που έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα: Την περασμένη εβδομάδα, ο Volodymyr Zelenskyy υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, ρίχνοντας το μπαλάκι στην ΕΕ για το αν θα ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες. Ενώ μια ομάδα οκτώ ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, έχουν υποστηρίξει δημοσίως την υποψηφιότητα της Ουκρανίας, πολιτικοί και αξιωματούχοι από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία την Ολλανδία και άλλα παλαιότερα μέλη της ΕΕ έχουν αντιταχθεί στην κίνηση αυτή.

Ερωτηθείς σχετικά με τη σημερινή συνάντηση, ο Κλεμάν Μπον, αν. Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου, δήλωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα πρέπει να εξεταστεί "με διαφάνεια και σύνεση", επιμένοντας ότι πρόκειται για ένα "μακροπρόθεσμο" ζήτημα. "Βραχυπρόθεσμα, χρήσιμη και συγκεκριμένη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία σημαίνει στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια και φυσικά κυρώσεις κατά της Ρωσίας", δήλωσε ο Beaune στο POLITICO.

Αν και η ανακήρυξη της Ουκρανίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας μπορεί να έχει μικρή άμεση υλική αξία σε σύγκριση με τα όπλα, έχει τεράστια συμβολική σημασία για μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο και θέλει να τονώσει το ηθικό του λαού της με την υπόσχεση ότι αν κερδηθεί η μάχη, υπάρχει ορατός δρόμος προς ένα καλύτερο μέλλον.

"Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας, την ελευθερία, τη ζωή ... Αλλά αγωνιζόμαστε επίσης για να είμαστε ισότιμα μέλη της Ευρώπης", δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ο Ζελένσκι. Ερωτηθείς σχετικά με τη σημασία της ενταξιακής προοπτικής, ανώτερος Ουκρανός διπλωμάτης στο POLITICO πριν από τη σημερινή συνάντηση: "Χρειαζόμαστε ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης της ουκρανικής αίτησης και μια σαφή πολιτική δέσμευση του Συμβουλίου για να προχωρήσουμε μπροστά. Το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας ανεβάζει τώρα το πνεύμα του στρατού μας, ολόκληρου του ουκρανικού λαού. Υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη και το αξίζουμε αυτό".

Υπάρχει επίσης μια ώθηση της δημόσιας υποστήριξης για την αίτηση της Ουκρανίας, σε αντίθεση με εκείνη της Τουρκίας ή της Σερβίας (η οποία απολαμβάνει ήδη καθεστώς υποψήφιας χώρας - και η οποία δεν έχει ακριβώς περιβληθεί με δόξα ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία). Για παράδειγμα, το 63% των Γερμανών είναι υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο μπλοκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο κίνδυνος για τον Πούτιν είναι προφανής: Αν η Ουκρανία μπορέσει να ενταχθεί στο ευημερούν δημοκρατικό μπλοκ, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να γίνει μια επιτυχημένη και ελεύθερη χώρα, οι Ρώσοι μπορεί να αρχίσουν να αναρωτιούνται γιατί πρέπει να συνεχίσουν να ζουν σε μια φτωχή και όλο και πιο απομονωμένη κλεπτοκρατία.

Πολλοί από τους διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι η απόφαση για την αποδοχή της Ουκρανίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ δεν μπορεί να βιαστεί. Η ΕΕ τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται να εδραιωθεί, λέει η σκέψη, εν μέσω δημοκρατικής οπισθοδρόμησης και ενδημικής διαφθοράς σε ορισμένα από τα νεότερα μέλη της, όπως η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.

Παρά τον αγώνα των πολιτών της για μια καλύτερη χώρα, η διαφθορά στην Ουκρανία εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη, με πρόσφατες έρευνες τόσο της ΕΕ όσο και της Διεθνούς Διαφάνειας να καταγράφουν τη χώρα ως πιο διεφθαρμένη ακόμη και από τη Ρωσία. Ανησυχητικό είναι ότι η διαφθορά φέρεται να επεκτείνεται και στους δικαστές και στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Γάλλος Beaune υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα "να δείξουμε φαντασία μπροστά σε μια εξαιρετική κατάσταση" και να αρχίσουμε να οικοδομούμε την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων που ζητά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (και πολλοί πριν από αυτόν). "Θα χρειαστούμε αναμφίβολα μια Ένωση με διάφορες μορφές", δήλωσε ο Μπον, "και η Ουκρανία θα μπορούσε να βρει τη θέση της σε αυτήν, αν απομακρυνθούμε από τα παραδοσιακά σχήματα, όπως οι συμφωνίες σύνδεσης, οι εταιρικές σχέσεις ... που δεν ανταποκρίνονται πλέον στις ευρωπαϊκές προσδοκίες του ουκρανικού λαού".

Ένα βασικό ερώτημα που θα συζητηθεί σήμερα είναι αν η αίτηση της Ουκρανίας θα πρέπει να εξεταστεί ταυτόχρονα με εκείνη της Μολδαβίας και της Γεωργίας. Η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου έθεσε και τις τρεις αιτήσεις στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης της COREPER - κάτι που ορισμένοι διπλωμάτες θεωρούν ως τέχνασμα για να καθυστερήσει η απόφαση για την Ουκρανία, επιτρέποντας παράλληλα στις χώρες να αποφύγουν τη συζήτηση.

"Η Ουκρανία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά. Η Μολδαβία και η Γεωργία βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική κατάσταση. Ας μην τα μπερδεύουμε", δήλωσε ο ανώτερος Ουκρανός διπλωμάτης. Αλλά ο Beaune δικαιολόγησε την τριμερή προσέγγιση, λέγοντας ότι η ένταξη της Ουκρανίας "πρέπει να εξεταστεί ... σε περιφερειακή προοπτική: Η Μολδαβία και η Γεωργία δεν μπορούν να αγνοηθούν".

Ευρωπαϊκή Άμυνα

Οι πρέσβεις θα συζητήσουν σήμερα επίσης τη στρατηγική πυξίδα - την προσπάθεια της ΕΕ να διαμορφώσει μια συνεκτική στρατηγική άμυνας και ασφάλειας. Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, το τμήμα εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ με επικεφαλής τον Josep Borrell επικαιροποίησε το έγγραφο - η έκδοση 3 αναφέρει πλέον σαφώς τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας και την οπλοποίηση της ενέργειας ως απειλή για την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας.

Στο ίδιο πνεύμα, το αμυντικό πακέτο της ΕΕ, το οποίο αποσκοπεί στον καλύτερο συντονισμό και τη συγκέντρωση αμυντικών δαπανών και έργων σε κρίσιμους τομείς όπως η αεροδιαστημική, απέκτησε ξαφνικά ένα εντελώς νέο επίπεδο σημασίας. Δεδομένου του πόσο γρήγορα οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα να χρησιμοποιήσουν κονδύλια της ΕΕ για τη χρηματοδότηση όπλων για την Ουκρανία, ένας πιο φιλόδοξος αμυντικός συντονισμός δεν μοιάζει πλέον με όνειρο θερινής νυκτός. Και οι δύο φάκελοι αναμένεται να συζητηθούν από τους ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής τους στις Βερσαλλίες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς κανόνες;

Ένα τρίτο συναφές θέμα που δεν περιλαμβάνεται στη σημερινή ατζέντα των πρεσβευτών της ΕΕ - αλλά που οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής τους αργότερα μέσα στην εβδομάδα - είναι το ζήτημα της εξαίρεσης των εθνικών αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναζητούν ήδη τρόπους για να αμβλύνουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, καθώς οι ισχύοντες κανόνες του θα ανάγκαζαν χώρες όπως η Ιταλία να μειώσουν το χρέος τους πίσω στο μέγιστο 60 τοις εκατό του ΑΕΠ με σχεδόν αδύνατη ταχύτητα. Μια ιδέα που συζητήθηκε προηγουμένως ήταν να εξαιρεθούν οι πράσινες επενδύσεις από τα όρια χρέους της ΕΕ.

Να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες - με δεδομένες τις ανακοινώσεις της Γερμανίας την περασμένη εβδομάδα και της Δανίας την Κυριακή για ταχεία αύξηση των αμυντικών δαπανών τους ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του ΝΑΤΟ για το 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ένας ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε στο POLITICO ότι η εξαίρεση της άμυνας από τους δημοσιονομικούς κανόνες θα ήταν "δύσκολη". Πράγματι, οι χώρες της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Σουηδία, θα μπορούσαν να προβάλουν αντιρρήσεις, όπως και εκείνες που δεν έχουν μεγάλη αμυντική βιομηχανία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Οπλα, Μπούτσα και εκτελέσεις
Περισσότερο και βαρύτερο εξοπλισμό ζήτησε ο Ντμίτρο Κουλέμπα από τους ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ● «Ετοιμότητα» υποσχέθηκε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αντιτάσσοντας την ευθύνη της συμμαχίας στην αποκλιμάκωση.
Οπλα, Μπούτσα και εκτελέσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Περισσότερα όπλα ζητάει η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ
Συνεχίζεται και σήμερα η σύνοδος των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας, με Ρωσία-Κίνα στο στόχαστρο του νέου οδικού χάρτη ● Κάρβουνο... οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα.
Περισσότερα όπλα ζητάει η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ
ΕΥΡΩΠΗ
Η Κομισιόν αποφασίζει για βοήθεια στις χώρες-μέλη που υποδέχονται πρόσφυγες
Το κολέγιο των επιτρόπων της Ε.Ε. συνεδριάζει και αναμένεται να υιοθετήσει ανακοινωθέν με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας των χωρών-μελών, καθώς ο αριθμός των προσφύγων που...
Η Κομισιόν αποφασίζει για βοήθεια στις χώρες-μέλη που υποδέχονται πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
#BrusselsCalling: δυο ξεκαθαρίσματα και μια ακόμη δημοσιονομική χαλάρωση [Podcast]
Μπαίνουμε στην έβδομη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία και το podcast χρειάζεται να μιλήσει ξεκάθαρα. Και για τον πόλεμο και για τα Μέσα που θα κλείσουν.
#BrusselsCalling: δυο ξεκαθαρίσματα και μια ακόμη δημοσιονομική χαλάρωση [Podcast]
ΕΥΡΩΠΗ
#BrusselsCalling: Η Ευρώπη... πήρε το όπλο της και τι σημαίνουν οι κυρώσεις τελικά; [podcast]
Οι υπουργοί Εξωτερικών υποστήριξαν χθες το βράδυ την ανάπτυξη στρατιωτικής βοήθειας ύψους 450 εκατ. ευρώ με τη μορφή φονικών όπλων, ενώ 50 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν σε μη στρατιωτικούς πόρους.
#BrusselsCalling: Η Ευρώπη... πήρε το όπλο της και τι σημαίνουν οι κυρώσεις τελικά; [podcast]
ΕΥΡΩΠΗ
Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Πούτιν και Λαβρόφ από την Ε.Ε.
Προκειμένου να «απαντήσουν» στην έντονη κριτική της Ουκρανίας και του διεθνούς Τύπου περί «χλιαρών» κυρώσεων, οι 27 της Ε.Ε. συναίνεσαν τελικά να προχωρήσουν στο βήμα αυτό άμεσα.
Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Πούτιν και Λαβρόφ από την Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας