• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 15.7°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.4°C
  1 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  2 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.5°C
  2 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.9°C
  5 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.3°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.8°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  1 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 15.3°C
  0 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.3°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  0 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  84%

Ανησυχούν για τα κρυπτονομίσματα-Έρχονται νέες κυρώσεις

 • A-
 • A+

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα, εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα για να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις. Κατά τη διάρκεια του ECOFIN την Τετάρτη, οι υπουργοί συμφώνησαν να πατάξουν τα κρυπτονόμισμα, καθώς έκαναν απολογισμό των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Λαμβάνουμε μέτρα, ιδίως για τα κρυπτονομίσματα ή τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη των οικονομικών κυρώσεων που αποφασίστηκαν από τις 27 χώρες της ΕΕ".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά επιλογές για να προστατεύσει την οικονομία της από τα πλήγματα των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των πιθανών αντιμέτρων αντιποίνων από το Κρεμλίνο, δήλωσαν πέντε αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ στο POLITICO.

Η δέσμη μέτρων, η οποία θα μπορούσε να εγκριθεί ήδη την επόμενη εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο Παρίσι την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση. Οι πρώτες συνομιλίες, ωστόσο, δείχνουν ότι τα στοιχεία του θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επαναχρησιμοποίηση υφιστάμενων δανείων, νέο χρέος για την άντληση χρημάτων για δάνεια σε περίπτωση αιχμής των τιμών της ενέργειας και νέες οδηγίες για την ταχεία έγκριση των κρατικών επιδοτήσεων.

Η ΕΕ εξετάζει τρόπους για να περιορίσει την πρόσβαση των ρωσικών πλοίων στα λιμάνια και τα ύδατά της, επεκτείνοντας την προηγούμενη απαγόρευση των ρωσικών πτήσεων στον εναέριο χώρο της. Το μπλοκ και οι σύμμαχοί του έχουν επίσης συζητήσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε ρωσικά θαλάσσια λιμάνια, ενώ η ΕΕ εξετάζει τρόπους για να στοχεύσει σκάφη αναψυχής που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες.

"Βραχυπρόθεσμα, υπάρχει ένα σύνολο μέτρων για τα οποία έχουμε συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδίως με την [Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Επιτροπής] Margrethe Vestager, τα οποία μπορούν να αφορούν είτε κρατικές ενισχύσεις είτε ειδικά δάνεια για εταιρείες", δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος Le Maire. "Θα πρέπει να στοχεύουν κατά προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες εταιρείες, στις εταιρείες με μεγάλη ένταση φυσικού αερίου και στις εταιρείες που είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό. Αυτό είναι το πλαίσιο που καθορίζουμε και το οποίο πρέπει να επικυρωθεί".

Τις τελευταίες ημέρες οι ηγέτες της ΕΕ ζητούν βοήθεια εν αναμονή των οικονομικών αντιδράσεων μετά την υιοθέτηση σκληρών οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. "Εάν υπάρχει μια κατάσταση κυρώσεων και αντι-κυρώσεων, αυτό θα έχει αντίκτυπο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου. "Ως εκ τούτου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παροτρύνουμε έντονα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει μια δέσμη μέτρων για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων".

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, μία από τις χώρες που θα επηρεαστούν σοβαρά αν ο Πούτιν κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, δήλωσε στους γερουσιαστές την Τρίτη ότι "ο πόλεμος θα έχει συνέπειες στην τιμή της ενέργειας, τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με νέα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των οικογενειών. Είναι σκόπιμο να τα διευκολύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποφευχθούν υπερβολικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη".

Οι επιλογές: Η δέσμη μέτρων είναι ένας κινούμενος στόχος. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής επεξεργάζονται εσπευσμένα τις επιλογές και οι πρωτεύουσες δεν έχουν ακόμη ερωτηθεί επίσημα. Ωστόσο, αξιωματούχοι και διπλωμάτες επιβεβαίωσαν ότι ορισμένα από αυτά που συζητούνται περιλαμβάνουν ...

- Ένα νέο ad-hoc προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, όπως αυτό που υιοθετήθηκε κατά την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Αυτό θα περιγράφει λεπτομερώς τους όρους υπό τους οποίους θα επιτρέπεται στις πρωτεύουσες να στηρίξουν τις εταιρείες τους που πλήττονται από την κρίση στην Ουκρανία και θα εξασφαλίζει ταχεία έγκριση από τις Βρυξέλλες. Οι τρέχουσες συζητήσεις επικεντρώνονται στο ποιο θα ήταν το πεδίο εφαρμογής, η διάρκεια και το γεγονός που θα πυροδοτούσε ένα τέτοιο νέο πλαίσιο.

- Επαναχρησιμοποίηση των αχρησιμοποίητων δανείων του ταμείου ανάκαμψης. Οι χώρες της ΕΕ που δεν έχουν εξαντλήσει τα δάνεια που δικαιούνται στο πλαίσιο της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας του μπλοκ θα μπορούσαν να ζητήσουν περισσότερη χρηματοδότηση. Καμία χώρα εκτός από την Ιταλία δεν έχει ζητήσει το πλήρες ποσό των δανείων. Οποιοδήποτε νέο αίτημα χρηματοδότησης στο πλαίσιο της διευκόλυνσης θα πρέπει να συνοδεύεται από σχέδιο δαπανών που θα υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής και του Συμβουλίου.

- Μια 3η επιλογή θα ήταν η ΕΕ να εκδώσει νέο χρέος για να αντλήσει χρήματα τα οποία στη συνέχεια θα δανείσει στις πρωτεύουσες με ελκυστικά επιτόκια, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση μιας περαιτέρω αύξησης των τιμών της ενέργειας. Οι Συνθήκες της ΕΕ επιτρέπουν στο μπλοκ να παρέχει οικονομική βοήθεια στα μέλη του υπό "εξαιρετικές περιστάσεις πέραν του ελέγχου του" και "ιδίως εάν προκύψουν σοβαρές δυσκολίες στον εφοδιασμό ορισμένων προϊόντων, ιδίως στον τομέα της ενέργειας".

Κάποιοι διπλωμάτες είχαν αρχικά ψυχρή αντίδραση, με έναν να λέει: "Η συμφωνία δεν θα μπορούσε να είναι τόσο καλή, όσο θα έπρεπε να είναι: "Καλύτερα να εξετάσουμε τα υπάρχοντα μέσα παρά να αρχίσουμε καυγάδες για νέα χρήματα". Ένας άλλος είπε: "Θα πρέπει να το κάνουμε: "Η Επιτροπή προτρέχει για άλλη μια φορά".

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην Αθήνα
Στην Αθήνα σήμερα και αύριο οι 20 ηγέτες του ΕΛΚ για διαβουλεύσεις ενόψει των εκλογικών μαχών του 2023 και του 2024. Τι περιλαμβάνει το «μενού»
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην Αθήνα
ΕΥΡΩΠΗ
Ειδικό δικαστήριο και αποζημιώσεις προωθεί η Ε.Ε.
Ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, η πρόεδρός της πρότεινε τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου με την υποστήριξη των...
Ειδικό δικαστήριο και αποζημιώσεις προωθεί η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Περικοπές κονδυλίων 7,5 δισ. προς την Ουγγαρία αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Την περικοπή δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουγγαρία προτείνει η Κομισιόν, που όμως ενέκρινε, υπό όρους, το σχέδιο ανάκαμψης της χώρας.
Περικοπές κονδυλίων 7,5 δισ. προς την Ουγγαρία αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
ΕΥΡΩΠΗ
H στιγμή της αλήθειας για τον Όρμπαν
Ευρωπαίοι Επίτροποι παρουσιάζουν σήμερα πρόταση για το πάγωμα περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό της Ε.Ε. που προορίζονται για την Ουγγαρία.
H στιγμή της αλήθειας για τον Όρμπαν
ΕΥΡΩΠΗ
Διαμάχη για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος πιέζουν είτε για ένα υψηλότερο ανώτατο όριο που θα επηρεάσει λιγότερες μεταφορές πετρελαίου, είτε για κάποια μορφή αποζημίωσης για τις ναυτιλιακές τους βιομηχανίες.
Διαμάχη για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας