Στο Ισραήλ βρίσκεται σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος, εγκαταλείποντας για λίγο την Ευρώπη, καθώς μαίνεται για έβδομη μέρα η πιο σοβαρή σύρραξη στη Γηραιά Ήπειρο εδώ και δεκαετίες, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Όλαφ Σολτς μετά την ανάληψη της καγκελαρίας, η οποία είχε προγραμματιστεί πριν την εισβολή της Μόσχας στα ουκρανικά εδάφη, με τη Δύση να έχει συσπειρωθεί απέναντι στη Ρωσία. Περιηγήθηκε στο μνημείο του Ολοκαυτώματος του Ισραήλ Yad Vashem μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλο Μπένετ και οι δυο τους συναντήθηκαν για συνομιλίες αργότερα μέσα στην ημέρα.
«Κάθε επόμενη μέρα που συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος οδηγεί σε καταστροφή, όχι μόνο υποδομών, αλλά ανθρώπινων ζωών, αμάχων, στρατιωτών και από τις δύο πλευρές, και αυτό είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να αποτρέψουμε μαζί», τόνισε ο Σολτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπένετ και σημείωσε ότι η Γερμανία βοηθά την Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και με άλλα μέσα, αλλά, όπως και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, δε θα παρέμβει στρατιωτικά.
«Η γραμμή που έχουμε είναι πολύ σαφής: δεν θα επέμβουμε στρατιωτικά. Αυτό ισχύει για το ΝΑΤΟ -- δεν θα το κάνει -- και για όλους τους άλλους επίσης. Αυτό θα ήταν λάθος σε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε ο κ.Σολτς και ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και να επαναληφθούν οι συνομιλίες για τον τερματισμό της κρίσης.
Ο πόλεμος έχει προκαλέσει ιστορικές αλλαγές στις αμυντικές πολιτικές της Γερμανίας. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα στείλει αντιαρματικά όπλα και πυραύλους εδάφους-αέρος στην Ουκρανία – εγκαταλείποντας τη μακροχρόνια άρνησή της να εξάγει όπλα σε ζώνες συγκρούσεων, σε μια ιστορική ρήξη με την εξωτερική της πολιτική μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Βερολίνο ανακοίνωσε επίσης ότι δεσμεύει 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα ειδικό ταμείο για τις ένοπλες δυνάμεις του και θα αυξήσει τις αμυντικές του δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ - ένα μέτρο στο οποίο είχε καθυστερήσει πολύ.
Το Ισραήλ έχει εκφράσει την υποστήριξή του στον ουκρανικό λαό, ενώ στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, είναι σιωπηλό στην κριτική του για τη Ρωσία, στην οποία βασίζεται για τον συντονισμό της ασφάλειας στη Συρία, όπου η Μόσχα έχει στρατιωτική παρουσία και το Τελ Αβίβ έχει πλήξει συχνά στόχους τα τελευταία χρόνια. Ο Μπένετ υπερασπίστηκε την ισραηλινή αντίδραση στη νέα αυτή πολεμικλη κρίση, χαρακτηρίζοντάς την «μετρημένη και υπεύθυνη».
«Το καθήκον μας ως ηγέτες είναι να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσει η αιματοχυσία και να μεταφερθούν τα γεγονότα από το πεδίο της μάχης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δεν είναι πολύ αργά για να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ισραήλ.
Στις δεκαετίες που ακολούθησαν το Ολοκαύτωμα, κατά το οποίο η ναζιστική Γερμανία σκότωσε έξι εκατομμύρια Εβραίους, Βερολίνο και Τελ Αβίβ έχουν γίνει πιστοί σύμμαχοι. Τα υπουργικά συμβούλια των δύο χωρών πραγματοποιούν τακτικές κοινές συνεδριάσεις και η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αλλά η Γερμανία, όπως και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, βρίσκεται απέναντι στο Ισραήλ όσον αφορά το Παλαιστινιακό ζήτημα. Η Γερμανία προτείνει ένα παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο ισραηλινό και αντιτίθεται στις εποικιστικές δραστηριότητες του δεύτερου στη Δυτική Όχθη. Η Γερμανία είναι επίσης μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων που διαπραγματεύονται με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο Μπένετ δήλωσε ότι το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία, καθώς Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα διαπραγματεύονται για την αναζωογόνηση της συμφωνίας του 2015, η οποία αδράνησε μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018. Σημείωσε ακόμη ότι ανησυχεί πως η συμφωνία δε θα ελέγξει επαρκώς τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Σολτς απάντησε είπε ότι κατανοεί τις ανησυχίες του Ισραήλ, συμπλήρωσε ωστόσο ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία.
«Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε μια συμφωνία στη Βιέννη τώρα, γιατί τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουμε. Αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω και δεν μπορεί να συνεχίσει να αναβάλλεται. Τώρα είναι επιτέλους η ώρα να πούμε "ναι" σε κάτι που αντιπροσωπεύει μια καλή και λογική λύση», είπε ο τόνισε, απευθυνόμενος στον Μπένετ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας