Google και Meta είναι μεταξύ των εταιρειών παροχής υπηρεσιών διαδικτύου που αντιμετωπίζουν πιθανά τιμωρητικά μέτρα στη Ρωσία, καθώς δεν έχουν ανοίξει ακόμη γραφεία στη χώρα, ούτε έχουν λάβει κάποια άλλα μέτρα που απαιτούνται από την εθνική νομοθεσία για τις επικοινωνίες, που ενδεχομένως υπαγορεύθηκε από τον πρόεδρο Πούτιν.
Όπως προβλέπεται, όλες οι ξένες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με περισσότερους από 500.000 χρήστες καθημερινά, πρέπει από τον Ιούλιο του 2021 να διατηρούν γραφεία στη χώρα, διαφορετικά απειλούνται με κυρώσεις τόσο αυστηρές που φθάνουν μέχρι και στην οριστική απαγόρευση λειτουργίας.
Τον Νοέμβριο, η κρατική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor απαριθμούσε λίστα με 13 εταιρείες, από τις οποίες απαιτούσε την ίδρυση επίσημης έδρας επί ρωσικού εδάφους και στις αρχές Φεβρουαρίου είχε ανακοινώσει ότι από το τέλος του μήνα θα άρχιζε την επιβολή περιορισμών και κυρώσεων.
Πριν από την προθεσμία της Δευτέρας, λίγες μόνο από τις σχετικές εταιρείες είχαν συμμορφωθεί, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσε τις πιέσεις στις δυτικές επιχειρήσεις να κρατήσουν με κάθε τρόπο αποστάσεις από το καθεστώς Πούτιν.
Μεταξύ άλλων, οι νέοι κανόνες απαιτούν από τις εταιρείες να εγγραφούν στη ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor και να διαθέτουν ένα σύστημα για την υποβολή καταγγελιών από χρήστες.
Η Apple και η Spotify είχαν συμμορφωθεί πλήρως πριν ξεκινήσουν οι μάχες στην Ουκρανία και σύμφωνα με τον ιστότοπο της Roskomnadzor τη Δευτέρα, και η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Viber είχε ολοκληρώσει όλα τα απαιτούμενα βήματα.
Κατά τη Roskomnadzor, έξι άλλες εταιρείες είχαν εκπληρώσει τουλάχιστον ένα μέρος των υποχρεώσεων, αλλά δεν είχαν ιδρύσει ακόμη ρωσική νομική οντότητα ή τοπικό γραφείο. Αυτές ήταν η Google, η Meta, το Twitter, το TikTok, η Zoom, η εφαρμογή βίντεο Likee.
Τέσσερις εταιρείες - το εργαλείο συνομιλίας Discord, η μονάδα ζωντανής ροής Twitch, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και η υπηρεσία σελιδοδεικτών Pinterest - δεν είχαν λάβει κανένα μέτρο συμμόρφωσης, σύμφωνα με τον ιστότοπο.
Η αίτηση που υπέβαλε η Likee στις 16 Φεβρουαρίου για τη δημιουργία ρωσικής νομικής οντότητας βρίσκεται υπό εξέταση, ανέφερε η πλατφόρμα και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να συμμορφωθεί με τη σχετική νομοθεσία. Το Twitter αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ οι άλλες 11 εταιρείες δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Τον περασμένο μήνα, η Roskomnadzor δήλωσε ότι θα αρχίσει να απαγορεύει στις μη συμμορφούμενες εταιρείες να πωλούν διαφημίσεις στη Ρωσία. Στο παρελθόν είχε πει ότι ο αποκλεισμός της πρόσβασης στις στοχευμένες υπηρεσίες θα ήταν η τελευταία λύση και ότι άλλες κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον περιορισμό της συλλογής δεδομένων και των μεταφορών χρημάτων.
Ο νέος κανονισμός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για τον έλεγχο του Διαδικτύου που οι επικριτές του λένε ότι απειλεί την ατομική και εταιρική ελευθερία. Οι αρχές στη Ρωσία επέβαλαν μικρά πρόστιμα σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης τον τελευταίο χρόνο, επειδή αγνόησαν τα αιτήματά τους για λογοκρισία αντικυβερνητικών ακτιβιστών ή πληροφοριών.
Η Ρωσία, η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση», έχει περιορίσει την πρόσβαση στο Facebook τις τελευταίες ημέρες, ως αντίποινα για τη λογοκρισία των υπηρεσιών κρατικών μέσων ενημέρωσης, οι οποίες σύμφωνα με τους επικριτές προωθούν ψευδείς ειδήσεις και προπαγάνδα. Το Twitter άργησε επίσης να αποκτήσει πρόσβαση σε κινητές συσκευές.
Η ζήτηση για εφαρμογές εικονικής ιδιωτικής δικτύωσης (VPN), που μπορούν να βοηθήσουν στην παράκαμψη των περιορισμών στο διαδίκτυο, έχει αυξηθεί στη Ρωσία εν μέσω της τελευταίας καταστολής. Τρεις από τις πέντε κορυφαίες εφαρμογές με τις περισσότερες λήψεις στο App Store της Apple τη Δευτέρα ήταν VPN. ενώ δημιουργήθηκαν συνολικά 383.000 νέες παροχές, τις τελευταίες επτά ημέρες, 15 φορές περισσότερες από την προηγούμενη επταήμερη περίοδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του tracker Sensor Tower.
Η Ρωσία, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 144 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε σχεδόν 51 εκατομμύρια χρήστες στο Instagram και 7,5 εκατομμύρια στο Facebook τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Insider Intelligence.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας