• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.6°C / 27.2°C
  3 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.3°C / 28.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 29.0°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.1°C / 24.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  4 BF
  56%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 25.9°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 22.6°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 25.2°C
  2 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 18.5°C / 26.7°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.0°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 27.0°C
  2 BF
  22%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  57%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υποχρεωτική η εταιρική υπευθυνότητα

 • A-
 • A+
Περίπου 13.000 εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και 4.000 ξένες εταιρείες με δραστηριότητες στην ήπειρο θα πρέπει να υπακούσουν στους νέους επιχειρηματικούς κανόνες και να μην εισάγουν προϊόντα που προέρχονται από παιδική εργασία, εκμετάλλευση των εργαζομένων ή πρακτικές που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Προϊόντα ως αποτέλεσμα παιδικής εργασίας ή εκμετάλλευσης των εργαζομένων; Αγαθά που βλάπτουν το περιβάλλον, προκαλούν ρύπανση ή πλήττουν τη βιοποικιλότητα; Πλέον την ευθύνη θα φέρουν και οι εταιρείες που τα παράγουν ή τα εισάγουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πρόταση της Κομισιόν για οδηγία «σχετικά με την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά τη βιωσιμότητα», οι επιχειρήσεις διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας και κοινωνίας. Πλέον την ευθύνη να εντοπίζουν και -όπου χρειάζεται- να εμποδίζουν, να παύουν ή να μετριάζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο περιβάλλον θα έχουν οι εταιρείες στην Ε.Ε.

Η πρόταση αφορά όλες τις κεφαλαιουχικές εταιρείες της Ε.Ε. με σημαντικό μέγεθος και οικονομική ισχύ (με 500+ εργαζομένους και 150+ εκατομμύρια ευρώ σε καθαρό κύκλο εργασιών παγκοσμίως), αλλά και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε καθορισμένους τομείς υψηλού αντίκτυπου (οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζομένους και έχουν καθαρό κύκλο εργασιών 40 εκατ. ευρώ και περισσότερα παγκοσμίως) -επίσης εταιρείες εκτός Ε.Ε. που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε., με κατώτατο όριο κύκλου εργασιών αντίστοιχο με εκείνο των ομάδων 1 και 2 το οποίο παράγεται στην Ε.Ε.. Η οδηγία δεν θα αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι εταιρείες αυτές πρέπει να ενσωματώσουν τη «δέουσα επιμέλεια», όπως λέγεται, στις πολιτικές τους, να εντοπίσουν τις υπάρχουσες ή δυνητικές δυσμενείς επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο περιβάλλον, να εμποδίσουν την εμφάνιση των δυνητικών αυτών επιπτώσεων ή να τις μετριάσουν, να τερματίσουν ή να ελαχιστοποιήσουν τις υπάρχουσες επιπτώσεις, να καθιερώσουν και να διατηρήσουν διαδικασία υποβολής καταγγελιών, να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα της πολιτικής και των μέτρων δέουσας επιμέλειας και να επικοινωνούν δημόσια σχετικά με τη δέουσα επιμέλεια.

Αν δεν το κάνουν, θα τους επιβάλλονται πρόστιμα που θα οριστούν από εθνικές διοικητικές αρχές. Επιπλέον τα θύματα θα έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν δικαστικά για ζημίες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με κατάλληλα μέτρα δέουσας επιμέλειας.

Η πρόταση θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο προς έγκριση. Μόλις εγκριθεί, τα κράτη-μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο έτη για να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο και να κοινοποιήσουν τα σχετικά κείμενα στην Επιτροπή.

Οργανώσεις και ΜΚΟ ασκούν κριτική ότι μόνο το 1% των εταιρειών της Ε.Ε. επηρεάζεται άμεσα. Στην πράξη, λένε, αυτό σημαίνει ότι περίπου 13.000 εταιρείες της Ε.Ε. και 4.000 ξένες εταιρείες με δραστηριότητες στην Ε.Ε. θα πρέπει να υπακούσουν στους νέους επιχειρηματικούς κανόνες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής στο σχέδιο της πρότασης.

Επίσης η οδηγία δεν δίνει αριθμούς για τα πρόστιμα -αυτό θα εναπόκειται στις ίδιες τις χώρες της Ε.Ε. να αποφασίσουν τι συνιστά «αποτρεπτικές, αναλογικές και αποτελεσματικές κυρώσεις»-, κάτι που αφήνει τεράστιο «παράθυρο» ελιγμού σε κράτη-μέλη και εταιρείες.


Κανόνες για ασφαλείς χημικές ουσίες στα παιχνίδια

Αυστηρότερους κανόνες για την ασφάλεια των παιχνιδιών που διατίθενται στην αγορά της Ε.Ε. ενέκριναν οι ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια του Ε.Κ. την προηγούμενη εβδομάδα, υπερψηφίζοντας έκθεση για την αναθεώρηση της Οδηγίας που είναι σε ισχύ από το 2009. Η έκθεση ζητά ισχυρότερους ελέγχους για τις χημικές ουσίες που περιλαμβάνονται στα παιχνίδια και υπογραμμίζει τις νέες απειλές για τα παιχνίδια που συνδέονται με το διαδίκτυο. Ζητά επίσης τη βελτίωση της εποπτείας των εθνικών αγορών για να διασφαλίσει την ελαχιστοποίηση του κινδύνου κυκλοφορίας ακατάλληλων παιχνιδιών στην αγορά.

Προτείνει τον έλεγχο των παιχνιδιών που διατίθενται στην αγορά, την επαλήθευση των εγγράφων τεκμηρίωσης των κατασκευαστών, την απόσυρση των επικίνδυνων παιχνιδιών και την επιβολή κυρώσεων σε όσους ευθύνονται για την τοποθέτηση τέτοιων προϊόντων στην αγορά. Τα διαδικτυακά καταστήματα καλούνται να διασφαλίσουν ότι τα παιχνίδια που πωλούνται ηλεκτρονικά έχουν συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις ασφαλείας της Ε.Ε.

Ειδικά για τις χημικές ουσίες η έκθεση του Ε.Κ. ζητεί επανεξέταση των ορίων για πιθανά επικίνδυνες ουσίες, όπως οι νιτροζαμίνες και οι νιτροζώσιμες, όπως και ορισμένων εξαιρέσεων της προηγούμενης οδηγίας για απαγορευμένα χημικά που είναι καρκινογόνα, μεταλλαγμένα ή τοξικά. Η έκθεση ζητεί να ενσωματωθούν όλα τα ισχύοντα όρια απαγορευμένων ουσιών σε μια ενιαία νομοθετική πράξη, δηλ. στη νέα Οδηγία για την ασφάλεια των παιχνιδιών.


Ατζέντα

● Η επέμβαση στην Ουκρανία αναμένεται να μονοπωλήσει σχεδόν όλες τις επιτροπές του Ε.Κ. που συνεδριάζουν σήμερα. Τις συνεδριάσεις μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Σημερινές συνεδριάσεις

14.45-19.45 (ώρα Ελλάδας): Εξωτερικών Υποθέσεων, Διεθνούς Εμπορίου, Ελέγχου του Προϋπολογισμού, Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.
16.45-17.45: Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (βασικό θέμα ο αντίκτυπος της επίθεσης της Ρωσίας στη γεωργία και το εμπόριο).
17.45-19.45: Κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων.

● Αύριο, στις 2.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) έκτακτη σύνοδος της Ολομέλειας στις Βρυξέλλες με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου. Θα συζητήσουν την απάντηση του Κοινοβουλίου στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία της 24ης Φεβρουαρίου και αναμένεται να εγκρίνουν σχετικό ψήφισμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Η Κομισιόν κινείται νομικά κατά της Ελλάδας για μη συμμόρφωση σε Οδηγίες
Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στην Επιτροπή. Διαφορετικά, εκείνη μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τη χώρα στο Δικαστήριο της Ε.Ε.
Η Κομισιόν κινείται νομικά κατά της Ελλάδας για μη συμμόρφωση σε Οδηγίες
ΕΥΡΩΠΗ
Πρόταση κανονισμού της Κομισιόν για την καταπολέμηση παιδικής κακοποίησης στο Διαδίκτυο
Σύμφωνα με διαρροές σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν, οι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Meta (Facebook), η Google και η Apple θα πρέπει να εντοπίζουν, να αφαιρούν και να αναφέρουν παράνομες εικόνες...
Πρόταση κανονισμού της Κομισιόν για την καταπολέμηση παιδικής κακοποίησης στο Διαδίκτυο
ΕΥΡΩΠΗ
Ανησυχία Κομισιόν για την πετρελαιοκηλίδα στις κυπριακές ακτές
Ανήσυχη δηλώνει η Κομισιόν για την πετρελαιοκηλίδα που απειλεί τις κυπριακές ακτές. Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι ένα σκάφος καθαρισμού είναι ήδη στην Κύπρο για να συνδράμει.
Ανησυχία Κομισιόν για την πετρελαιοκηλίδα στις κυπριακές ακτές
ΕΥΡΩΠΗ
«Ευρωπαϊκή δεκαετία απασχόλησης»
Ενα φιλόδοξο σχέδιο για μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη που εστιάζει στην απασχόληση και στις δεξιότητες για το μέλλον παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Ευρωπαϊκή δεκαετία απασχόλησης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας