Στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των Βλαντίμιρ Πούτιν και Σεργκέι Λαβρόφ προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προκειμένου να «απαντήσουν» στην έντονη κριτική της Ουκρανίας και του διεθνούς Τύπου περί «χλιαρών» κυρώσεων, οι 27 της Ε.Ε. συναίνεσαν τελικά να προχωρήσουν στο βήμα αυτό άμεσα. «Τι άλλο πρέπει να κάνει ο Πούτιν για να υποστεί κάποια προσωπική συνέπεια;» έλεγε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Το συγκεκριμένο μέτρο κατά της Ρωσίας συζητήθηκε και κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, αλλά υπήρξε σθεναρή αντίδραση από Γερμανία και Ιταλία, οπότε οι ηγέτες θέλησαν να το κρατήσουν για αργότερα.
Ωστόσο, και χθες υπήρχε η αίσθηση ότι οι κυρώσεις δεν ήταν αρκετές. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καθώς προσερχόταν στο έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ χθες. Κληθείς να σχολιάσει σχετική δήλωση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Αναλένας Μπέρμποκ κατά τη δική της άφιξη στη συνάντηση, η οποία σχολίαζε τις ώς τότε δημοσιογραφικές πληροφορίες περί ένταξης του Ρώσου προέδρου και του ΥΠΕΞ στη λίστα των κυρώσεων. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το αν ισχύει, ο ύπατος εκπρόσωπος ρώτησε ποιος είπε κάτι τέτοιο, και όταν πληροφορήθηκε πως η δήλωση ήρθε από την Αν. Μπέρμποκ πρόσθεσε χαμογελώντας: «Αυτό σημαίνει πως συμφωνεί».
Το συγκεκριμένο μέτρο προστέθηκε στη δέσμη των κυρώσεων που εφαρμόζονται άμεσα κατά της Μόσχας. Ωστόσο, δεν θα απαγορευτεί η είσοδός τους στην Ε.Ε. – όπως ισχύει για τα υπόλοιπα πρόσωπα της λίστας. Τα ταξίδια θα επιτρέπονται προκειμένου να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας.
Πάντως οι υπουργοί Εξωτερικών χθες που ενέκριναν το δεύτερο πακέτο συζήτησαν και για το τρίτο πακέτο των κυρώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», σε αυτό θα ενταχθεί και η «έξωση» της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα Swift. Η Ε.Ε. βρίσκεται σε επαφές με τις ΗΠΑ, προκειμένου ο περιορισμός της πρόσβασης για τη Ρωσία να είναι ταυτόχρονος. Η Γερμανία, που διαφωνούσε, χθες διά του υπουργού Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη «να κόψει τη Ρωσία από το Swift».
Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Σοφί Βιλμές ζήτησε από το υπουργείο Αμυνας της χώρας της να καταρτίσει έναν κατάλογο με τα όπλα που θα μπορούσε να στείλει το Βέλγιο στην Ουκρανία.
Η Σ. Βιλμές προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. δήλωσε στην κάμερα του φλαμανδόφωνου VTM πως «πρέπει να κάνουμε περισσότερα, επίσης στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού. Αυτή είναι η πεποίθησή μου. Το διερευνούμε σε βασικό επίπεδο. Δεν ξέρω τι όπλα ακόμα... Ζητήσαμε από το υπουργείο Αμυνας να μας πει τι είναι διαθέσιμο και ελπίζουμε ότι θα λάβουμε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας το συντομότερο δυνατό. Με τα ρωσικά στρατεύματα να προελαύνουν γρήγορα στην Ουκρανία, ελπίζουμε να μην είναι πολύ αργά». Την Τετάρτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου είχε αποφασίσει ότι θα στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό προστασίας στην Ουκρανία αλλά όχι όπλα.
Τα πιθανά σενάρια διαχείρισης του πολέμου συζήτησαν οι ηγέτες και στην ψηφιακή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε χθες. Την Κυριακή, οι υπουργοί Μετανάστευσης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να καταρτίσουν σχέδια για πιθανό προσφυγικό κύμα.
Την ίδια ώρα, πάντως, το Eurogroup που συνεδρίασε στο Παρίσι, θύμιζε περισσότερο συμβούλιο πολέμου παρά οικονομικό. Οι υπουργοί τόνισαν ότι θα ετοιμάσουν κι άλλες οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας άμεσα, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών Swift.
Η είδηση, εντούτοις, ήρθε από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην απενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας το 2023, με άλλα λόγια να συνεχιστεί η δημοσιονομική χαλάρωση, αν τελικά χρειαστεί. Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να «διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη». Προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα θα αποτελέσει «βαρίδι» για την ανάπτυξη, υπογράμμισε ότι απαιτείται ευελιξία και παρέπεμψε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου για τη συνέχεια.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας