• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 30.2°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 28.6°C
  1 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 27.1°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 15.9°C / 22.2°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 22.3°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.7°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 29.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 25.1°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.9°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 30.4°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.7°C / 26.7°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  56%
European Union
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκληρότερες κυρώσεις, ανησυχία για αντίμετρα

 • A-
 • A+
Χωρίς ρωγμές οι 27 της Ε.Ε. απέναντι στη ρωσική εισβολή ● Ισχυροί περιορισμοί σε εξαγωγές και χρηματοπιστωτικό τομέα στο πακέτο των μέτρων με στόχο την πρόκληση οικονομικής ασφυξίας στη Ρωσία ● Για επόμενο στάδιο κρατούνται το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών Swift και η συμπερίληψη Πούτιν - Λαβρόφ στη λίστα των κυρώσεων.

Με μία φωνή καταδίκασαν την εισβολή στην Ουκρανία οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Μπροστά στις εικόνες των ρωσικών τανκς να εισβάλλουν στα ανατολικά και τις σειρήνες να ηχούν για τους αμάχους, κάθε ρωγμή διαφωνίας μέσα στην Ε.Ε. εξαφανίστηκε -έστω προς το παρόν- προκειμένου να εγκριθούν οι πιο σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες ήταν από νωρίς το πρωί βαρύ. Ενα κύμα απογοήτευσης και οργής επικρατούσε, αφού -όπως έλεγαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην «Εφ.Συν.»- όλοι ήλπιζαν ότι έστω και με τις πρόσφατες κατακριτέες κινήσεις του ο Ρώσος πρόεδρος είχε στείλει το μήνυμα που ήθελε. Με αυτήν την έννοια, οι Ευρωπαίοι αιφνιδιάστηκαν, παρόλο που ετοιμάζονταν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο εδώ και καιρό.

Τελικά οι ηγέτες ενέκριναν πολιτικά το σκληρό πακέτο των μαζικών, αλλά και στοχευμένων κυρώσεων που συμπεριλαμβάνουν μέτρα όπως περιορισμοί στις εξαγωγές και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, πλήγματα στο εμπόριο και στις μεταφορές, «χτύπημα» στα προϊόντα διττής χρήσης (και εμπορικά και στρατιωτικά), αλλά και «φρένο» στη θεώρηση της βίζας. Επίσης, περισσότερα πρόσωπα θα προστεθούν στη λίστα των κυρώσεων.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί σήμερα για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για μαζικές και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και συμμάχους μας. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που έχουν προετοιμάσει η Επιτροπή και o ύπατος εκπρόσωπος», σημειώνεται στα συμπεράσματα. Οι κυρώσεις αναμένεται να εγκριθούν σε λιγότερο από 24 ώρες.

Σε αυτή τη φάση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν θα συμπεριληφθούν στην εν λόγω λίστα. Είναι κάτι που οι Ευρωπαίοι «κρατούν» στη φαρέτρα τους ως όπλο στο επόμενο στάδιο, αν χρειαστεί.

Το ίδιο συμβαίνει και με το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών Swift που πολλοί ηγέτες ζήτησαν να «μετατεθεί» σε επόμενο στάδιο. Ακόμα κι έτσι όμως, οι Βρυξέλλες στοχεύουν στον «στραγγαλισμό» της ρωσικής οικονομίας, ώστε ούτε ο κρατικός τομέας ούτε οι ρωσικές επιχειρήσεις να μπορούν να δανείζονται από τις αγορές.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τα αντίμετρα που αναμένεται να λάβει ο πρόεδρος Πούτιν, τα οποία όλοι αναμένουν ότι θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας, αλλά και για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στη ρωσική οικονομία - το «άνοιγμα» υπολογίζεται σε 30 δισ. ευρώ.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων προβλέπεται και ένα «πακέτο» για τη Λευκορωσία, αφού το έδαφός της χρησιμοποιήθηκε για τη ρωσική εισβολή. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί την ταχεία προετοιμασία μιας περαιτέρω δέσμης κυρώσεων που θα καλύπτει επίσης τη Λευκορωσία», αναφέρεται. Ειδική αναφορά υπάρχει και στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

Δύο επιπλέον ανησυχίες συζητήθηκαν χθες στη σύνοδο κορυφής. Η μία αφορά το προσφυγικό κύμα που αναμένεται από την Ουκρανία. Η Κομισιόν αναμένεται να καταρτίσει ένα πλάνο υποστήριξης προς το Κίεβο, αλλά και τις χώρες που θα υποδεχθούν πρόσφυγες.

Η τελευταία, αλλά όχι λιγότερο σημαντική ανησυχία, αφορά τη χρήση πυρηνικών. Στο τραπέζι της συνόδου βρέθηκε ως ενδεχόμενο, αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απειλήσει σχετικά. Τις επόμενες μέρες, η Ε.Ε. θα συντάξει ειδικά σχέδια αντίδρασης και διαχείρισης μιας πιθανής τέτοιας κατάστασης.

«Η αναφορά των συμπερασμάτων στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας, ώστε -όπως είπε ο πρωθυπουργός- να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιστεύει ακράδαντα ότι η χρήση βίας και εξαναγκασμού για την αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις θα πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους γείτονες, τους εταίρους και τους συμμάχους, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της G7, των Ηνωμένων Εθνών και του ΟΑΣΕ», σημειώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, που καταλήγει:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προωθηθούν οι εργασίες για την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Επιτροπή, ειδικότερα, να υποβάλει μέτρα έκτακτης ανάγκης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Πούτιν και Λαβρόφ από την Ε.Ε.
Προκειμένου να «απαντήσουν» στην έντονη κριτική της Ουκρανίας και του διεθνούς Τύπου περί «χλιαρών» κυρώσεων, οι 27 της Ε.Ε. συναίνεσαν τελικά να προχωρήσουν στο βήμα αυτό άμεσα.
Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Πούτιν και Λαβρόφ από την Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Περισσότερα όπλα ζητάει η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ
Συνεχίζεται και σήμερα η σύνοδος των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας, με Ρωσία-Κίνα στο στόχαστρο του νέου οδικού χάρτη ● Κάρβουνο... οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα.
Περισσότερα όπλα ζητάει η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ
ΕΥΡΩΠΗ
Ομόθυμη καταδίκη και «βροχή» νέων κυρώσεων
Εντείνεται χωρίς να... κορυφώνεται το «σφυροκόπημα» της Ρωσίας με κυρώσεις ● Ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε το σκληρό μέτρο του αποκλεισμού της Ρωσίας από το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT.
Ομόθυμη καταδίκη και «βροχή» νέων κυρώσεων
ΕΥΡΩΠΗ
Στην τελική λίστα των κυρώσεων η φερόμενη ως σύντροφος του Πούτιν
Η πρώην ολυμπιονίκης μπαίνει στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων επειδή φέρεται να είναι σύντροφος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στην τελική λίστα των κυρώσεων η φερόμενη ως σύντροφος του Πούτιν
ΕΥΡΩΠΗ
Ισχυρό πακέτο κυρώσεων παρά τους συμβιβασμούς
Απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα, αποκλεισμός πλοίων με ρωσική σημαία από τα ευρωπαϊκά λιμάνια, «πάγωμα» τεσσάρων ρωσικών τραπεζών, συμπεριλαμβάνονται στο νέο, πέμπτο κύμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Ισχυρό πακέτο κυρώσεων παρά τους συμβιβασμούς
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκές κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες και στις κόρες του Πούτιν
Στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων που υιοθέτησε το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ περιλαμβάνεται επίσης η απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα, ξυλείας, χημικών και άλλων προϊόντων από τη Ρωσία.
Ευρωπαϊκές κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες και στις κόρες του Πούτιν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας