«Ο κόσμος θα καταστήσει τη Ρωσία υπόλογη» για «έναν πόλεμο εκ προμελέτης», είχε προειδοποιήσει από χθες το πρωί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, με ανάρτηση στο Twitter, λίγο μετά την έναρξη της αιματηρής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία - εν μέρει απόρροια, κατά πολλούς αναλυτές -ακόμη και στις ΗΠΑ- των έως τώρα δυτικών χειρισμών, μεταψυχροπολεμικά και στην παρούσα κρίση.
Αργά χθες το βράδυ, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε πρακτικά νέα τροφή σε ανάλογες εκτιμήσεις, ανακοινώνοντας πρόσθετη -συντονισμένη με συμμάχους και εταίρους, όπως τόνισε- δέσμη σκληρών μεν κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας (και της Λευκορωσίας), πλην όμως όχι των σαρωτικών, με τις οποίες η Ουάσινγκτον απειλούσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για μακροπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους περιορισμούς στις εξαγωγές της Ρωσίας και σε πάνω από το μισό των εισαγωγών της στον τομέα υψηλής τεχνολογίας, αποκλεισμό επιπλέον πέντε μεγάλων ρωσικών τραπεζών από το αμερικανικό σύστημα, περιορισμούς στις ρωσικές συναλλαγές σε δολάρια, λίρα, ευρώ και γιεν και στη δυνατότητα χρηματοδότησης μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων της Ρωσίας από δυτικά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων της τηλεπικοινωνιακής Rostelecom και του ενεργειακού κολοσσού Gazprom.
Δεν έβγαλε όμως το «μπαζούκας» του πλήρους αποκλεισμού της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, επικαλούμενος λίγο-πολύ αντιρρήσεις από τους Ευρωπαίους, αλλά και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των υφιστάμενων κυρώσεων, με προοπτική ενίσχυσής τους.
Δηλώνοντας ανοιχτά ότι θεωρεί πως ο Πούτιν θα κινηθεί πέραν της Ουκρανίας και ότι η ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον είναι πλήρης (χθες απελάθηκε το υπ’ αριθμόν 2 της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον), ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων στη Γερμανία και ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη.
Για πολλοστή φορά πάντως ξεκαθάρισε ότι κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν θα πολεμήσει στην Ουκρανία. Διακήρυξε εκ νέου την υπεράσπιση και της τελευταίας σπιθαμής συμμαχικού εδάφους στην Ευρώπη.
Και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στις ΗΠΑ και σε συμμάχους, ακόμη και με σχέδια αποδέσμευσης ποσοτήτων πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα, που εξέτασαν χθες οι G7.
Σε ανάλογο μήκος κύματος είχε κινηθεί λίγο νωρίτερα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον, ανακοινώνοντας το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και τον αποκλεισμό όλων των μεγάλων ρωσικών τραπεζών από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Περιορισμούς των μετρητών που διατηρούν Ρώσοι υπήκοοι σε βρετανικές τράπεζες, κυρώσεις και σε άλλους Ρώσους ολιγάρχες και τερματισμό των πτήσεων της αεροπορικής εταιρείας Aeroflot από και προς τη Βρετανία.
Αυτά, ενόσω αναλυτές εξέφραζαν σαφείς επιφυλάξεις για το κατά πόσο αρκούν πλέον τα οικονομικά αντίμετρα της Δύσης για να ανασχέσουν τον αναθεωρητισμό του Κρεμλίνου, που στο μεσοδιάστημα έχει λάβει τα μέτρα του για να προστατευτεί από το οικονομικό πλήγμα.
Την τελευταία παράμετρο φαίνεται να σταθμίζει ιδιαίτερα για τη δική του χώρα και κυβέρνηση και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν που, λόγω της επαμφοτερίζουσας εξωτερικής πολιτικής του, έχει τώρα στριμωχτεί στις Συμπληγάδες και της ουκρανικής κρίσης.
Χθες, κατήγγειλε -υποκριτικά, λόγω των πεπραγμένων του- τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «βαριά παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ενώ αντιτίθεται στις κυρώσεις κατά της (εμπορικής και στρατηγικής εταίρου της Αγκυρας) Μόσχας. Και βρέθηκε με την «καυτή πατάτα» του επίσημου ουκρανικού αιτήματος στην Τουρκία για κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου σε ρωσικά πολεμικά πλοία -μάλιστα ανήμερα του πλήγματος που δέχθηκε πλοίο τουρκικής ιδιοκτησίας από βόμβα, χωρίς θύματα, στα ανοιχτά της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα.
Απουσία κυβερνητικής ανακοίνωσης για το θέμα των Στενών, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP, Ομέρ Τσελίκ, αρκέστηκε χθες σε γενικολογίες, τονίζοντας ότι η Τουρκία μελετά όλα τα σενάρια, ακόμη και από νομική άποψη, ως προς τη Συνθήκη του Μοντρέ.
Στο μεσοδιάστημα, τα τηλέφωνα είχαν πάρει «φωτιά» στην Αγκυρα, με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν να μιλά με τον Ερντογάν -και αργότερα με τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν-, ενώ υπήρξε επικοινωνία και των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ και Τουρκίας.
Σιγόντο στη Μόσχα έκανε εν τω μεταξύ η Κίνα, με το ΥΠΕΞ της να αρνείται να χαρακτηρίσει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία «εισβολή». Σταθμίζοντας με το δικό της «ζύγι», δε, τις εξελίξεις, έστειλε εννέα μαχητικά στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν, όπως κατήγγειλε η Ταϊπέι.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας