«Η χώρα μας είναι πάντα ανοιχτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα», τόνισε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, σχεδόν δύο 24ωρα μετά τα τετελεσμένα που δημιούργησε με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ: των δύο αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.
«Ωστόσο, τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», υπογράμμισε σε νέο τηλεοπτικό διάγγελμά του, αυτή τη φορά για τη χθεσινή ρωσική γιορτή του Υπερασπιστή της Πατρίδας, υπερηφανευόμενος για την υπεροχή του οπλοστασίου της χώρας του και για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των στρατιωτικών δυνάμεών της.
Για πολλοστή φορά, δε, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε «εγγυήσεις ασφαλείας» από τη Δύση (με βασικές τη δέσμευση να μην ενταχθεί ποτέ η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και να τερματιστεί η ενίσχυση της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα), ενόσω η διεθνής κοινότητα προσπαθούσε να μαντέψει τις επόμενες κινήσεις του και οι δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας προειδοποιούσαν εκ νέου για ευρείας κλίμακας ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη.
Είχε προηγηθεί η ακύρωση από την Ουάσινγκτον κάθε προγραμματισμένης ή δρομολογούμενης συνάντησης με Ρώσους αξιωματούχους, μέχρι… νεωτέρας (από αυτήν που αναμενόταν σήμερα μεταξύ των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, στη Γενεύη, έως εκείνη που είχε «επί της αρχής» συνομολογηθεί, με την ατυχήσασα πια γαλλική μεσολάβηση, μεταξύ των προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν), καθώς και η επιβολή ενός πρώτου γύρου δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Από τις ΗΠΑ (που χθες τις επέκτειναν, συμπεριλαμβάνοντας στη λίστα την κατασκευάστρια εταιρεία του «παγωμένου» γερμανο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2), την Ε.Ε., τη Βρετανία. Αλλά και από συμμάχους και εταίρους τους: τον Καναδά, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.
Κυρώσεις, που πολλοί Δυτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν επιεικώς αναιμικές. Πυροδότησαν σκληρή κριτική στο Παρίσι και στο Βερολίνο για τους έως τώρα χειρισμούς της κρίσης από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς. Και σύμφωνα με τα όσα διεμήνυσε το ρωσικό ΥΠΕΞ στην Ουάσινγκτον, θα τύχουν «ισχυρής απάντησης, όχι κατ' ανάγκη συμμετρικής, αλλά μελετημένης και αισθητής».
«Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται στη σημερινή κρίση. Ο κίνδυνος της σύγκρουσης είναι υπαρκτός», εκτίμησε χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε σεμινάριο για τη μελλοντική στρατηγική αντίληψη της Συμμαχίας. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί βία και τελεσίγραφα όχι μόνο για να επαναχαράξει τα σύνορα στην Ευρώπη», υποστήριξε, «αλλά επιχειρώντας να ξαναγράψει ολόκληρη την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας».
Από βήματος ειδικής Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους για «στιγμή κρίσης», αφού νωρίτερα είχε εξαπολύσει φραστικά βέλη κατά της Ρωσίας, τονίζοντας ότι «οι αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ δεν είναι α λα καρτ».
Θέση, για την οποία επικρίθηκε δημόσια από τη Μόσχα ότι «υπέκυψε στις πιέσεις της Δύσης», διά στόματος του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Επιχειρώντας κλασικά εν τω μεταξύ να ισορροπήσει σε «δύο βάρκες», εν προκειμένω ενδυόμενος τον ρόλο του επίδοξου μεσολαβητή, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε τηλεφωνικά χθες στον Ρώσο ομόλογό του την ταυτόχρονη αντίθεσή του στην αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από το Κρεμλίνο από τη μια, στις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας από την άλλη.
Αναφανδόν στο πλευρό της Ρωσίας τάχθηκαν στο μεσοδιάστημα η Βενεζουέλα, η Κούβα και το Ιράν.
Την αντίθεσή του στη μονομερή επιβολή κυρώσεων εξέφρασε το Πεκίνο, διά του κινεζικού ΥΠΕΞ, με το βλέμμα προφανώς στραμμένο λοξά στα δικά του ανοιχτά μέτωπα στην Ταϊβάν και την ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού με τις ΗΠΑ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας