H ουκρανική κυβέρνηση ετοιμάζεται από χτες για πόλεμο μεγάλης κλίμακας, καθώς οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προειδοποίησαν –για τρίτη φορά μέσα στον Φλεβάρη, είναι η αλήθεια– ότι επίκειται εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εντός των επόμενων 48 ωρών και ότι πιθανός στόχος των Ρώσων είναι η μεγάλη πόλη Χάρκοβο, το ουσιαστικό αρχηγείο του ουκρανικού στρατού, στο μέσον περίπου της απόστασης μεταξύ Κιέβου και Ντονέτσκ και πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα...
Ετσι, μετά τη μερική επιστράτευση 36.000 εφέδρων, ηλικίας έως και 60 ετών, που διατάχθηκε την Τρίτη, η Ουκρανία έθεσε χτες ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες, κάτι που ώς τώρα ίσχυε μόνο για τις εξεγερμένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως η κυβέρνηση μπορεί πλέον να επιβάλλει περιορισμούς στις μετακινήσεις και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη την επικράτεια κατά το δοκούν.
Παράλληλα, το κοινοβούλιό της ψήφισε κατεπειγόντως νόμο με τον οποίο επιτρέπεται η οπλοφορία σε όσους πολίτες το επιθυμούν, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλους τους Ουκρανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία, «απαντώντας» έτσι στη διαταγή εκκένωσης της ρωσικής πρεσβείας στο Κίεβο και του προξενείου στην Οδησσό, «για λόγους ασφαλείας του προσωπικού», από το Κρεμλίνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες πήραν μαζί τους ακόμη και τις σημαίες από τους ιστούς των κτιρίων...
Η μεγαλύτερη αναστάτωση ωστόσο προκλήθηκε στον κυβερνοχώρο, καθώς πολλές μεγάλες τράπεζες, υπουργεία και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες δέχτηκαν διαδικτυακές επιθέσεις και παρέμειναν για πολλές ώρες εκτός δικτύου.
Εμφανώς θορυβημένος και σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι παρά τους λεονταρισμούς και τις κορόνες των τελευταίων μηνών, κανένας Αμερικανός, Βρετανός ή Ευρωπαίος στρατιώτης δεν πρόκειται να πολεμήσει για λογαριασμό του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε ξανά μπροστά στις κάμερες, έχοντας στο πλευρό του τους (φανατικούς αντιρώσους) ηγέτες της Πολωνίας και της Λιθουανίας, και αξίωσε «άμεσες και σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας» από τους δυτικούς συμμάχους του, τις οποίες προφανώς δεν πρόκειται να λάβει…
Είπε ακόμη ότι είναι έτοιμος να συναντήσει «αμέσως» τον Βλαντίμιρ Πούτιν και να διαπραγματευτεί μαζί του, ενώ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την «προληπτική» απομάκρυνση αρκετών δυτικών πρεσβειών, περιλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, προς... δυσμάς, με κατεύθυνση είτε τη δυτική Ουκρανία (Λβιβ) είτε την Πολωνία - απομάκρυνση την οποία δικαίως αντιλαμβάνεται σαν εγκατάλειψη από τους δήθεν «προστάτες» του.
Ετσι κι αλλιώς στη γραμμή επαφής «μυρίζει μπαρούτι», καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τουλάχιστον άλλες 96 περιπτώσεις ανταλλαγής πυρών πυροβολικού μεταξύ αυτονομιστών και Ουκρανών. Ακόμη ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν από ρουκέτα τύπου «Γκραντ», ενώ πληθαίνουν οι αναφορές -που συνοδεύονται και από δορυφορικές φωτογραφίες- για μεγάλη συγκέντρωση τεθωρακισμένων ρωσικών δυνάμεων, αλλά και για τη δημιουργία ενός πλήρους νοσοκομείου εκστρατείας κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, κυριολεκτικά «μια γκαζιά» από το Κίεβο…
Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν άλλωστε πως, αν ο Πούτιν πράγματι αποφάσιζε να καταλάβει το Κίεβο, θα μπορούσε να το κάνει μέσα σε λίγα 24ωρα, αφού οι δυνάμεις που βρίσκονται στη Λευκορωσία θα μπορούσαν να διασχίσουν τον Δνείπερο χωρίς καμιά αντίσταση και να επιτεθούν στην ουκρανική πρωτεύουσα από τα δυτικά, αποφεύγοντας τις παραταγμένες στο ανατολικό μέτωπο ουκρανικές δυνάμεις… Σε κάθε περίπτωση, η στρατιωτική θέση του... αρχιστράτηγου Ζελένσκι κρίνεται ως απελπιστική, αφού πέρα από την αδιαμφισβήτητη υπεροπλία των Ρώσων, η χώρα του είναι ουσιαστικά περικυκλωμένη από τρεις μεριές.
Να σημειώσουμε εδώ πως το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες από διπλωμάτες και στρατιωτικούς ειδικούς με βαθιά γνώση της κατάστασης, παρουσίασε χτες τρία πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της κρίσης, από το λιγότερο μέχρι το πλέον βίαιο.
Αυτά είναι κατά σειρά: 1) Η εξασφάλιση των αποσχισμένων περιοχών με την αποστολή Ρώσων στρατιωτών και ο ναυτικός αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών προς τη Μαύρη Θάλασσα, που θα απομονώσει την Ουκρανία. 2) Η διεύρυνση της αποσχισμένης περιοχής, με τις συγκρούσεις να περιορίζονται στην ανατολική Ουκρανία, χωρίς μια εισβολή μεγάλης κλίμακας και με στόχο κυρίως τη Μαριούπολη, το σημαντικότερο λιμάνι της ανατολικής Ουκρανίας. Η κατάληψή της θα επέτρεπε στη Μόσχα να δημιουργήσει χερσαία γέφυρα μεταξύ της Κριμαίας και των αυτονομιστικών θυλάκων και να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο των ακτών της Θάλασσας του Αζόφ. Και 3) Η γενικευμένη εισβολή, με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη στρατιωτική κατάληψη του Χάρκοβο και του Κιέβου και την ανατροπή της φιλοδυτικής κυβέρνησης του Κιέβου...
Το πιθανότερο βέβαια είναι πως τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα συμβεί και ότι απλά ο Πούτιν «σφίγγει τον βρόχο» στον λαιμό των Ουκρανών, ώστε αφενός να μην κάνουν καμιά κίνηση ανακατάληψης των άρτι αναγνωρισμένων ανατολικών επαρχιών και αφετέρου να τις αποδεχτούν.
Αν υπάρξει κάποια ρωσική επιχείρηση, αυτή θα έχει πιθανότατα να κάνει με την κατάληψη των υπόλοιπων εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, μέχρι τα παλιά τους διοικητικά σύνορα, και ιδιαίτερα της Μαριούπολης με το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της στη Θάλασσα του Αζόφ. Ομως ο Ντένις Πουσίλιν, ο εκλεκτός του «τσάρου» ηγέτης του ρωσόφωνου Ντονέτσκ, δήλωσε χτες -υποδεχόμενος στο νέο «κράτος» του ομάδα βουλευτών του πουτινικού κόμματος Ενωμένη Ρωσία- ότι δεν σκοπεύει «για την ώρα» να διατάξει επίθεση, αλλά ότι δεν αποκλείει συνολικά μια «στρατιωτική λύση» για την ανάκτηση των εδαφών που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί πριν από το «πάγωμα» του μετώπου, το αιματηρό καλοκαίρι του 2014.
Τι κάνει για όλα αυτά η Δύση και ιδιαίτερα ο... πρωτομάστορας του ουκρανικού προβλήματος από τον καιρό που ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα, ο Τζο Μπάιντεν; Διέταξε την αποστολή για «ασκήσεις» στις Βαλτικές Δημοκρατίες ακόμη 800 Αμερικανών στρατιωτικών, ενός σμήνους υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 και αρκετών επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64 «Απάτσι» από τις βάσεις τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για «αμυντικές κινήσεις» και ότι «δεν έχουμε καμιά πρόθεση να πολεμήσουμε με τη Ρωσία».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας