Oι δρόμοι γύρω από το Κοινοβούλιο άδειασαν. Το κέντρο της Οτάβας παραδόθηκε ξανά στην ομαλή κυκλοφορία. Οι Καναδοί, πάντως, θα αργήσουν να ξεχάσουν τρία πρωτοφανή και μεταξύ τους αλληλένδετα γεγονότα που άφησαν ρωγμές στην εικόνα της ήσυχης και πολιτισμένης χώρας που είχαν στο μυαλό τους.
Αρχικά, η κατάληψη του κέντρου της πρωτεύουσας από φορτηγά και διαδηλωτές που βάφτισαν εαυτούς «Κομβόι της ελευθερίας» και, με αφετηρία την αντίθεσή τους στην απόφαση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό για υποχρεωτικό εμβολιασμό των οδηγών φορτηγών που μετακινούνται στα σύνορα ΗΠΑ - Καναδά, επέκτειναν τα αιτήματά τους ζητώντας απόσυρση όλων των μέτρων κατά της πανδημίας και παραίτηση του πρωθυπουργού.
Κατόπιν, η πρωτοφανής απόφαση του Τριντό να ενεργοποιήσει σε καιρό ειρήνης τον νόμο για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να επισπευσθεί η απομάκρυνση των διαδηλωτών. Τέλος, η μεγαλύτερη εδώ και πολλές δεκαετίες αστυνομική επιχείρηση η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Τουλάχιστον 191 άτομα συνελήφθησαν, 79 οχήματα απομακρύνθηκαν, ενώ πάγωσαν 206 τραπεζικοί λογαριασμοί που σχετίζονταν με τις διαδηλώσεις.
Το ερώτημα που αφορά την επόμενη μέρα είναι το εξής: Επρόκειτο για κάτι περαστικό, μια εξαίρεση στον κανόνα, ή για ένα γεγονός που θα αφήσει το στίγμα του στο πολιτικό σκηνικό του Καναδά; Μια σαφέστερη απάντηση θα δοθεί εν καιρώ. Προς το παρόν, υπάρχουν μόνο εικασίες και εκτιμήσεις. «Αυτή η διαδήλωση κηλίδωσε τόσο τους Φιλελεύθερους όσο και τους Συντηρητικούς», σχολιάζει στο Associated Press ο Νέλσον Γουάιζμαν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Οι μεν Φιλελεύθεροι του Τριντό επειδή επέτρεψαν στους διαδηλωτές να σπέρνουν για ολόκληρες εβδομάδες το χάος στην πρωτεύουσα, οι δε Συντηρητικοί επειδή αβαντάρισαν τους διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τις πιο ακραίες και περιθωριακές φράξιες της Δεξιάς».
«Ειδικά οι Συντηρητικοί», σημειώνει ο Ντανιέλ Μπελάν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ, «πρέπει να προσέξουν πολύ να μην αποξενώσουν τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, οι οποίοι, σε γενικές γραμμές, δεν δείχνουν καμία συμπάθεια προς τους διαδηλωτές και τον λαϊκισμό της Ακρας Δεξιάς».
Ανεξάρτητα όμως από το τι θα συμβεί στον Καναδά, το «Κομβόι της ελευθερίας» έχει αφήσει ήδη το αποτύπωμά του στην απέναντι πλευρά των συνόρων, με τη ρεπουμπλικανική Δεξιά να το αγκαλιάζει και να ελπίζει –αν όχι να καλεί– σε απομιμήσεις επί αμερικανικού εδάφους, προσδοκώντας σε κινητοποίηση ειδικά της φιλοτραμπικής βάσης ενόψει των εκλογών για το Κογκρέσο τον ερχόμενο Νοέμβριο. Διόλου τυχαίο μάλιστα το γεγονός, όπως αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες το Associated Press, ότι περίπου το 44% από τα σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσαν οι Καναδοί αντιεμβολιαστές διαδηλωτές μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες –κάτι που σταμάτησε με δικαστική εντολή– προέρχονταν από τις ΗΠΑ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας