• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 2.4°C
  2 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.8°C / 2.7°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 4.4°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  3 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.0°C / -0.2°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.8°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.0°C
  5 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 0.1°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.1°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.7°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / 1.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 2.1°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  0 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.3°C / 0.7°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  59%

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ 

Wolfgang Kumm/dpa via AP

Περάσαμε την κορύφωση της «Ο» αλλά απαιτείται προσοχή, λέει ο Γερμανός υπουργός Υγείας

 • A-
 • A+

Προσοχή στην άρση των μέτρων, αν και εξέπεμψε και ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της πανδημίας, συνέστησε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να προχωρήσει σταδιακά σε πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων μέσα στον Μάρτιο.

Έτσι, ενώ ο Καρλ Λάουτερμπαχ είπε ότι τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό των μολύνσεων ήταν αποτελεσματικά, προειδοποίησε ταυτόχρονα να μην χαλαρώσουν πολύ βιαστικά οι κανόνες για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Γερμανία πέρασε την κορύφωση των καθημερινών μολύνσεων με την παραλλαγή Όμικρον.

«Δεν είμαστε πραγματικά σε ασφαλή νερά», είπε όμως σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Ο Λάουτερμπαχ, ένας απ' τους κορυφαίους επιδημιολόγους στη Γερμανία, σημείωσε ότι έως και το 12% των ατόμων άνω των 60 ετών στη Γερμανία είναι ακόμη ανεμβολίαστοι. Το ποσοστό αυτό είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερο από αυτό των μη εμβολιασμένων, ευάλωτων ομάδων πληθυσμού σε χώρες που μπορούν να συγκριθούν με τη Γερμανία.

Η Γερμανία, σε σχέση με γειτονικές της χώρες, έχει καθυστερήσει να χαλαρώσει τους περιορισμούς της πανδημίας. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι 16 κυβερνήτες των πολιτειών της χώρας συμφώνησαν την Τετάρτη σε ένα σχέδιο τριών βημάτων για τον τερματισμό των περισσότερων κανόνων της χώρας για τον COVID-19 έως τις 20 Μαρτίου.

Ο Λάουτερμπαχ υπερασπίστηκε την προσεκτική προσέγγιση, λέγοντας ότι «αν ανοίξουμε πολύ γρήγορα, τότε ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί ξανά».

Είπε επίσης ότι μια γενική εντολή εμβολιασμού εξακολουθεί να είναι απαραίτητη, σημειώνοντας ότι νέες ή υπάρχουσες παραλλαγές του ιού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέο κύμα λοιμώξεων το φθινόπωρο και αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να επιβαρύνει σοβαρά το σύστημα υγείας.

Ο Λάουτερμπαχ προέτρεψε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να μην μπλοκάρουν τις προτάσεις περί υποχρεωτικού εμβολιασμού, που πρόκειται να τεθούν σε ψηφοφορία στη Βουλή.

Σήμερα, Παρασκευή, οι γερμανικές υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν 264 θανάτους και 220.048 κρούσματα.

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανέφερε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Γερμανίας - σχεδόν 20 εκατομμύρια άνθρωποι - δεν έχει εμβολιαστεί. Ο αριθμός περιλαμβάνει περίπου 4 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών για τα οποία δεν έχουν ακόμη εγκριθεί τα εμβόλια για τον COVID-19, ανέφερε το ινστιτούτο.

Σήμερα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αφαιρεί σχεδόν 20 χώρες από τη λίστα των περιοχών υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Ινδίας, της Ισπανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κίνηση θα διευκολύνει ορισμένους ταξιδιώτες που προέρχονται από αυτές τις χώρες να εισέλθουν στη Γερμανία.

Προηγουμένως, τα άτομα που θεωρούνταν ότι δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένα έπρεπε να τεθούν σε καραντίνα για τουλάχιστον πέντε ημέρες κατά την άφιξή τους.

Το χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης

Στο πρώτο στάδιο, από τις 4 Μαρτίου, θα επιτρέπονται και πάλι οι ιδιωτικές συναθροίσεις χωρίς περιορισμό στον αριθμό συμμετεχόντων - αν ωστόσο συμμετέχουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε έως τις 19 Μαρτίου θα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας για συνάντηση με έως και δύο άτομα από διαφορετικό νοικοκυριό, με την εξαίρεση των παιδιών κάτω των 14 ετών. Στην ίδια φάση καταργούνται και οι περιορισμοί για την πρόσβαση στο λιανικό εμπόριο, όπου σήμερα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και ιαθέντες. Θα παραμείνει πάντως υποχρεωτική η χρήση μάσκας - με τη σύσταση για FFP-2.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο Κανόνας για πρόσβαση σε εμβολιασμένους/ιαθέντες και όσους προσκομίζουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ της ίδιας ημέρας (Κανόνας 3G) θα εφαρμόζεται από τις 4 Μαρτίου και στα καταστήματα εστίασης, ενώ τα νυχτερινά κλαμπ θα λειτουργούν μόνο με τον Κανόνα 2G+, για πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους με τις τρεις δόσεις ή ιαθέντες που προσκομίζουν αρνητικό τεστ.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει έπειτα από μόλυνση με κορονοϊό, μπορούν να συμμετέχουν ως θεατές σε μεγάλες αθλητικές ή καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στους εσωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται η κάλυψη του 60% της χωρητικότητας με όριο τα 6.000 άτομα, ενώ στους εξωτερικούς χώρους η πληρότητα μπορεί να φθάνει το 75% με όριο τα 25.000 άτομα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτική η μάσκα τύπου FFP-2.

Από τις 20 Μαρτίου όλα τα «εκτεταμένα» μέτρα προστασίας θα καταργηθούν, εφόσον το επιτρέπουν τότε τα επιδημιολογικά στοιχεία και η κατάσταση στα νοσοκομεία, εξήγησε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Χαλάρωση μέτρων σχεδιάζει η Γερμανία
Διά στόματος του υπουργού Υγείας της ηγέτιδας της Ευρώπης, επιβεβαιώθηκε η γενική κατεύθυνση που ακολουθούν οι χώρες της Ένωσης στη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού για την πανδημία, καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη.
Χαλάρωση μέτρων σχεδιάζει η Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανία: Η διαχείριση της πανδημίας προκαλεί πολιτική ένταση
Σε συνδυασμό με την «ανταρσία» της αντιπολίτευσης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και τις επιφυλάξεις των συγκυβερνώντων Φιλελεύθερων (FDP), η διαχείριση της πανδημίας εξελίσσεται σε εξαιρετικά...
Γερμανία: Η διαχείριση της πανδημίας προκαλεί πολιτική ένταση
ΕΥΡΩΠΗ
«Όλα υπό έλεγχο» λέει η κυβέρνηση της Γερμανίας, ενώ η Όμικρον σαρώνει τη χώρα
Η όψιμη εξάπλωση της Όμικρον με γοργούς ρυθμούς στη Γερμανία δεν σημαίνει ότι η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ.
«Όλα υπό έλεγχο» λέει η κυβέρνηση της Γερμανίας, ενώ η Όμικρον σαρώνει τη χώρα
ΕΥΡΩΠΗ
Ενίσχυση μέτρων κατά του κορονοϊού ζητά ο υπουργός Υγείας στη Γερμανία
Ο Καρλ Λάουτερμπαχ τάσσεται υπέρ της απαίτησης χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ένα μέτρο που έχει ατονήσει σε μεγάλο βαθμό στη Γερμανία, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις ιατρικές εγκαταστάσεις και...
Ενίσχυση μέτρων κατά του κορονοϊού ζητά ο υπουργός Υγείας στη Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας ψήφισε η Bundestag
Την κατάργηση των περισσότερων περιορισμών για την αντιμετώπισης της πανδημίας, ψήφισαν σήμερα οι Γερμανοί βουλευτές, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, με σχεδόν 300.000 νέα κρούσματα καθημερινά.
Χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας ψήφισε η Bundestag

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας