Με ένα ειρωνικό σχόλιο αντέδρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις αναφορές για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ειρωνευόμενος για τις ημερομηνίες που αναδεικνύονταν από τη Δύση για την εισβολή ο Ρώσος πρόεδρος διερωτήθηκε «τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος».
Το σχόλιο του Πούτιν ήρθε λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στις Βρυξέλλες εν όψει του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας.
«Υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί. Ωστόσο πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης επί του πεδίου από τη ρωσική πλευρά, ούτε μείωση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα και όλα δείχνουν να είναι στη θέση τους για μια νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας.
«Η Ρωσία έχει ακόμα χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση» τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την «πιο σοβαρή κρίση ασφάλειας που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη για δεκαετίες».
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συζητήσει με τη Ρωσία, αλλά δεν θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η Μόσχα δεν έχει ακόμα απαντήσει στις γραπτές προτάσεις της Συμμαχίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Ανέφερε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης περισσότερων στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας σε μακροπρόθεσμη βάση. Συγκεκριμένα μίλησε για τάγματα μάχης στη Ρουμανία υπό την ηγεσία της Γαλλίας. Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία της Συμμαχίας στην ανατολική πτέρυγα, από το 2014 λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η θέση της Ε.Ε. είναι ξεκάθαρη και ενιαία όσον αφορά την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο πακέτο βοήθειας της Ε.Ε., ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, καθώς οι φόβοι για μια πιθανή ρωσική εισβολή πλήττουν την οικονομία της.
Ωστόσο οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών ομάδων στο Ε.Κ. είναι μεγάλες, με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους να επιμένουν σε διπλωματική λύση. Καθόλου τυχαίο που στις δύο αυτές παρατάξεις «κυριαρχούν» οι Γερμανοί Σοσιαλιστές του Σολτς και οι Φιλελεύθεροι του Μακρόν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας