• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.9°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.8°C / 1.0°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 6.0°C
  4 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.1°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  3 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  6°C 4.4°C / 6.8°C
  6 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  6 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 0.9°C
  3 BF
  47%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / 1.0°C
  3 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 1.1°C / 3.2°C
  5 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  0 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  64%

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Ντιντιέ Ρέιντερς 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου

 • A-
 • A+
Την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζητείται το επίμαχο ζήτημα, στο φως της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου που αναμένεται την ίδια μέρα και των οικονομικών κυρώσεων που αντιμετωπίζουν Πολωνία και Ουγγαρία.

Σε πιεστικά διλήμματα θα πρέπει να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσεχή Τετάρτη (16/2), στη συζήτηση που έχει προγραμματιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ξεκινά από σήμερα στο Στρασβούργο), με θέμα τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του προϋπολογισμού σε σχέση με το κράτος δικαίου και τις συνέπειες των σχετικών αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ίδια μέρα, άλλωστε, αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα του επίμαχου μηχανισμού για το κράτος δικαίου.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι η Κομισιόν πρέπει να απαντήσει στα πιεστικά ερωτήματα της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών για το αν και πώς θα εφαρμόσει τη ρήτρα του κανονισμού ο οποίος ορίζει την αναστολή της εκταμίευσης πόρων από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (ύψους 1,03 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027) σε περίπτωση παραβίασης του κράτους δικαίου, όπως αυτή για την οποία έχει αποφανθεί αμετάκλητα για την Πολωνία το Ευρωδικαστήριο τον περασμένο Οκτώβριο.

Θυμίζουμε ότι το Δικαστήριο της Ε.Ε. καταδίκασε σε πρόστιμο 1 εκατ. την ημέρα την Πολωνία για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της Συνθήκης της Ε.Ε., με την άρνηση της χώρας-μέλους της Ε.Ε. να αποδεχθεί την υπεροχή του Ευρωδικαστηρίου έναντι των εθνικών δικαστηρίων και τον σεβασμό στη νομολογία του πρώτου. Η απαρχή της αναμέτρησης για τη «δικαστική κυριαρχία» στο πλαίσιο της Ε.Ε. ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Μοραβιέτσκι να ελέγξει τους δικαστές μέσω ενός αμφιλεγόμενου Πειθαρχικού Συμβουλίου που παραβίαζε κατάφωρα την αρχή διάκρισης των εξουσιών. Εναντίον του νομοθετήματος της πολωνικής κυβέρνησης η Κομισιόν προσέφυγε το 2019, ενώ στη συνέχεια το ανώτατο συνταγματικό πολωνικό δικαστήριο απεφάνθη ότι μερικοί νόμοι της Ε.Ε. «παραβιάζουν το πολωνικό Σύνταγμα», βάζοντας λάδι στη φωτιά της θεσμικής αντιπαράθεσης.

Εις βάρος της Πολωνίας τρέχουν από τον περασμένο Οκτώβριο πρόστιμα για το ζήτημα των δικαστών, αλλά δεν είναι τα μόνα. Αντιμετωπίζει επίσης κυρώσεις άνω των 60 εκατ. ευρώ γιατί εξακολουθεί να λειτουργεί παράνομα το λιγνιτωρυχείο «Turow», ενώ από τα τέλη Ιανουαρίου χάνει κονδύλια 14 εκατ. ευρώ συν τους τόκους, με αφαίρεση από κονδύλια που της οφείλονται.

Αλλά και η Ουγγαρία αντιμετωπίζει αντίστοιχες κατηγορίες και την απειλή οικονομικών κυρώσεων. Είναι άλλωστε η δική της προσφυγή εναντίον του μηχανισμού του κράτους δικαίου επί της οποίας την Τετάρτη αποφαίνεται το Ευρωδικαστήριο.

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Ντιντιέ Ρέιντερς (φωτογραφία) έχει δηλώσει ότι η Επιτροπή δεν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις στην Ουγγαρία για αντίστοιχες παραβιάσεις του κράτους δικαίου πριν από τις εκλογές στη χώρα που έχουν προγραμματιστεί στις 3 Απριλίου, για να μη θεωρηθεί παρέμβαση στην προεκλογική διεργασία. Αλλά με δημοσιοποιημένη την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου (που λογικά θα είναι υπέρ της αιρεσιμότητας και της αναστολής των χρηματοδοτήσεων) είναι ένα ερώτημα πώς θα αιτιολογήσει η Κομισιόν τη μη εφαρμογή του μηχανισμού του κράτους δικαίου. Κι αυτό κάνει άκρως ενδιαφέρουσα τη συζήτηση με τους ευρωβουλευτές την Τετάρτη και τις δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου όπως και του Συμβουλίου στο θέμα.

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ Ε.Κ. ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

ΣΗΜΕΡΑ: Επείγουσα ψηφοφορία για τη χορήγηση μακροοικονομικού δανείου ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για το 2022. Το δάνειο αποτελεί μια «ταχεία στήριξη σε καταστάσεις οξείας κρίσης και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας», σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή. Επίσης, παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για την ΕΚΤ, με εισηγητή τον αντιπρόεδρο του Ε.Κ., Δ. Παπαδημούλη, παρουσία της πρόεδρου της ΕΚΤ (ψηφοφορία στις 15/2).

ΤΕΤΑΡΤΗ 16/2: Το Ε.Κ. και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. θα συζητήσουν τις διπλωματικές προσπάθειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία. Επίσης, οι ευρωβουλευτές εξετάζουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου –αναμένεται το πρωί της ίδιας ημέρας– μετά τα αιτήματα Ουγγαρίας και Πολωνίας να ακυρωθεί ο κανονισμός που θέτει ως προϋπόθεση για την πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τον σεβασμό στους κανόνες του κράτους δικαίου.

► Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Επικίνδυνα τα δεδομένα του Covid-19
Τους κινδύνους από την ψηφιοποίηση των στοιχείων της πανδημίας επισημαίνει στη γνωμοδότησή της για την τεχνητή νοημοσύνη η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
Επικίνδυνα τα δεδομένα του Covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
Τι προβλέπει η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης
Σύμφωνα με τον συμβιβασμό που θα θέσει στο τραπέζι της συνόδου κορυφής του Ιουλίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόσβαση των κρατών-μελών στα 750 δισ. εξαρτάται πλήρως από την αξιολόγηση...
Τι προβλέπει η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΥΡΩΠΗ
«Σταματήστε τα βασανιστήρια»
Η Πρωτοβουλία ζητεί να καθοριστούν πρότυπα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε. και να επιβάλλονται κυρώσεις σε χώρες που οι αρχές και υπηρεσίες τους παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών ή των...
«Σταματήστε τα βασανιστήρια»
ΕΥΡΩΠΗ
Ανάγκη για προσιτά λιπάσματα
Συστάσεις της Κομισιόν για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο που αυξάνουν το κόστος παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων.
Ανάγκη για προσιτά λιπάσματα
ΕΥΡΩΠΗ
Στην εποχή της νέας αβεβαιότητας
Πολλοί έλπιζαν ότι μετά την έξαρση της πανδημίας, η επιστροφή των πολιτών στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. σε μια καθημερινότητα χωρίς αυστηρούς περιορισμούς θα οδηγούσε και σε βελτίωση των ψυχοσωματικών δεικτών.
Στην εποχή της νέας αβεβαιότητας
ΕΥΡΩΠΗ
Το κόστος της ομοφωνίας
Καθώς η κατάργηση της υποχρεωτική ομοφωνίας στην Ε.Ε. έχει ήδη εγερθεί ως πρόταση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και έχει υποστηριχτεί από αρχηγούς κρατών-μελών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία...
Το κόστος της ομοφωνίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας