• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 13.8°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 12.0°C
  1 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.1°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 11.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.2°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 11.8°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 12.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.0°C
  1 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.3°C / 4.3°C
  2 BF
  70%

Δημοψήφισμα την Κυριακή στην Ελβετία για την ολική απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα

 • A-
 • A+

Οι Ελβετοί προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για να ψηφίσουν εάν η χώρα τους θα γίνει η πρώτη στον κόσμο που θα απαγορεύσει τελείως τις ιατρικές δοκιμές σε ζώα, αφού η πρόταση από υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων είχε αρκετή στήριξη προκειμένου να διενεργηθεί δημοψήφισμα στην Ελβετία, η οποία έχει έναν τεράστιο φαρμακευτικό κλάδο.

Πάνω από 550.000 ζώα πέθαναν σε εργαστηριακές δοκιμές το 2020 στην Ελβετία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης. Ο αριθμός περιλαμβάνει 400.000 ποντίκια και αρουραίους, σχεδόν 4.600 σκύλους, 1.500 γάτες και 1.600 άλογα. Πρωτεύοντα θηλαστικά, αγελάδες, χοίροι, ψάρια και πουλιά επίσης πέθαναν κατά τη διάρκεια δοκιμών καθώς και μετά από αυτές.

«Είναι σκληρό και περιττό να γίνονται δοκιμές σε ζώα και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να αναπτύξουμε φάρμακα χωρίς αυτές», δήλωσε ο Ρενάτο Βέρντλι, γιατρός από τη βορειοαανατολική Ελβετία που ξεκίνησε την πρωτοβουλία αυτή στο πλαίσιο του ελβετικού συστήματος της άμεσης δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό.

Ωστόσο, η απαγόρευση δεν αναμένεται να υπερψηφιστεί, προς ανακούφιση του φαρμακευτικού κλάδου, που έχει προειδοποιήσει ότι η κίνηση θα αναστείλει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θα αναγκάσει εταιρίες και ερευνητές να μεταφερθούν στο εξωτερικό.

«Δεν θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα ζώα για τους δικούς μας εγωιστικούς σκοπούς», δήλωσε ο Βέρντλι, προσθέτοντας ότι ερευνητικές μέθοδοι όπως τα βιομικροκυκλώματα (biochip) --μικρά τσιπ που φιλοξενούν πλήθος χημικών αντιδράσεων-- οι προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή η μικροδοσολογία ανθρώπων είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα τεστ σε ζώα.

Η ένωση φαρμακευτικών εταιριών Interpharma ισχυρίζεται ότι ο κλάδος, που περιλαμβάνει εταιρίες όπως η Roche και η Novartis, συνεισφέρει 9% στην ελβετική οικονομία συμπεριλαμβανομένων των έμμεσων εσόδων, και παράγει σχεδόν το ήμισυ των ελβετικών εξαγωγών.

Η Interpharma ηγείται των αντιδράσεων από την πλευρά της βιομηχανίας, λέγοντας ότι θα είναι καταστροφική μια υιοθέτηση των προτάσεων αυτών.

«Η φαρμακευτική έρευνα, οι κλινικές μελέτες στα νοσοκομεία και βασικές έρευνες σε πανεπιστήμια…δεν θα είναι πλέον δυνατές», ανέφερε ο Ρενέ Μπουχόλτσερ, διευθύνων σύμβουλος της Interpharma.

Επικεφαλής φαρμακευτικών εταιριών είπαν ότι η απαγόρευση δοκιμών σε ζώα μπορεί να οδηγήσει στο τέλος των νέων φαρμάκων.

«Νομίζω ότι έχετε δει στις εποχές της Covid πόσο σημαντικό είναι να ανακαλύπτουμε νέα εμβόλια, πόσο σημαντικά είναι τα νέα φάρμακα. Και έχουν δοκιμαστεί σε ζώα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Idorsia Ζαν-Πολ Κλοζέλ στο Reuters.

Η Μάρις βαν ντε Μπρουκ του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης διενεργεί έρευνες, εμφυτεύοντας όγκους σε ποντίκια για να μελετήσει πώς μπορεί να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο.

«Διότι δεν καταλαβαίνουμε ούτε το 10% των διαδικασιών που γίνονται μέσα σε έναν όγκο, είναι αδύνατον να χρησιμοποιήσουμε υπολογιστικά μοντέλα ή καλλιέργεια κυττάρων για να καταλάβουμε την περίπλοκη βιολογία του καρκίνου», είπε.

Πριν οι επιστήμονες ξεκινήσουν ένα πείραμα σε ζώα, πρέπει να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και ότι η έρευνά τους είναι σημαντική.

«Χρησιμοποιούμε περίπου 750 ποντίκια τον χρόνο. Στο τέλος του πειράματος όλα πεθαίνουν, αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική», είπε η ίδια. «Χωρίς αυτό το συγκεκριμένο πείραμα, δεν θα ήμασταν σε θέση να αναπτύξουμε θεραπείες που σώζουν ανθρώπινες ζωές».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μόνο το 26% των ψηφοφόρων είναι υπέρ της απαγόρευσης και το 68% τάσσεται κατά.

Η Ελβετία διενεργεί δημοψηφίσματα τέσσερις φορές τον χρόνο, με τους Ελβετούς να τάσσονται πέρυσι υπέρ των περιορισμών της κυβέρνησης για τον κορονοϊό και της έγκρισης του γάμου προσώπων ίδιου φύλου.

Ο Ρενάτο Βέρντλι είπε ότι η εκστρατεία αυτή αύξησε την ευαισθητοποίηση για τα δεινά των ζώων των εργαστηρίων και συνεχίζει να ελπίζει ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι επιτυχής. «Ελπίζω να μπορέσουμε τελικά να αλλάξουμε και η Ελβετία να μπορέσει να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο για να βοηθήσει να σταματήσουν να υποφέρουν τα ζώα», δήλωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Δημοψήφισμα για απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα στην Ελβετία
Οι Ελβετοί ψηφοφόροι θα αποφασίσουν σήμερα εάν η χώρα τους θα απαγορεύσει τα πειράματα σε ζώα, σε ένα δημοψήφισμα το οποίο εξετάζει επίσης την αυστηροποίηση των ελέγχων στη διαφήμιση τσιγάρων.
Δημοψήφισμα για απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα στην Ελβετία
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ελβετία νομιμοποιεί τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς λόγους
Από την 1η Αυγούστου, η απόφαση για τη χρήση ενός φαρμάκου με βάση την κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς θα ανήκει στο εξής στον γιατρό, σε συνεννόηση με τον ασθενή.
Η Ελβετία νομιμοποιεί τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς λόγους
ΕΥΡΩΠΗ
Κλειστές δημοφιλείς χιονοδρομικές πίστες λόγω ρεκόρ ζέστης
Οκτώ χώρες στη Γηραιά ήπειρο κατέγραψαν την πιο ζεστή μέρα του Ιανουαρίου από ποτέ, με το θερμόμετρο σε περιοχές της Ελβετίας και της νότιας Γερμανίας να ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Κλειστές δημοφιλείς χιονοδρομικές πίστες λόγω ρεκόρ ζέστης
ΕΥΡΩΠΗ
Συνεργασία της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το οικονομικό έγκλημα
Η Ελβετία έδωσε σήμερα άδεια για την συνεργασία των ελβετικών αρχών με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ώστε να αποκλειστεί ο κίνδυνος χρησιμοποίησης της χώρας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου για εγκληματικούς σκοπούς.
Συνεργασία της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το οικονομικό έγκλημα
ΕΥΡΩΠΗ
Χιλιάδες φώκιες ξεβράστηκαν νεκρές στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας
Οι αρχές της ρωσικής επαρχίας Νταγκεστάν δήλωσαν ότι δεν είναι σαφείς οι λόγοι που προκάλεσαν το θάνατο των περίπου 2.500 θαλάσσιων θηλαστικών, με το πιθανότερο σενάριο να έχει να κάνει με φυσικά αίτια.
Χιλιάδες φώκιες ξεβράστηκαν νεκρές στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας
ΕΥΡΩΠΗ
Το μεγαλύτερο τρένο στον κόσμο έχει μήκος σχεδόν 2 χλμ και κινείται στην Ελβετία
Το τρένο διένυσε μια διαδρομή 25 χιλιομέτρων στις Άλπεις και οι εικόνες είναι εντυπωσιακές καθώς κινείται μέσα στο δασώδες τοπίο.
Το μεγαλύτερο τρένο στον κόσμο έχει μήκος σχεδόν 2 χλμ και κινείται στην Ελβετία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας