• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.9°C / 33.4°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.1°C / 35.5°C
  3 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 34.4°C
  2 BF
  21%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.1°C
  5 BF
  22%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 33.7°C
  2 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 30.4°C
  0 BF
  17%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.4°C / 28.2°C
  5 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  1 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  5 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  13%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 32.7°C
  2 BF
  25%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  5 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.2°C / 33.0°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.3°C / 33.8°C
  3 BF
  27%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 34.4°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  32%

→ Κώστας Αρβανίτης

Και νέα ερώτηση Αρβανίτη για τη «Χιονοστιβάδα» SLAPP στην Ελλάδα μετά την αγωγή κατά «ΕΦ.ΣΥΝ» – Τ. Σαραντή

 • A-
 • A+

Την παρέμβαση του Κώστα Αρβανίτη προκάλεσε για μια ακόμη φορά μια ακόμη περίπτωση μαζικών εξοντωτικών αγωγών(SLAPP) κατά επαγγελματία Δημοσιογράφου στην Ελλάδα, με την κατάθεση και νέας σχετικής ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία/The Left αναγκάζεται να απευθυνθεί εκ νέου στην Κομισιόν παρά την ξεκάθαρη αποδοκιμασία της καταχρηστικής αυτής πρακτικής από την Αντιπρόεδρο Αξιών & Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Vera Jourová σε απάντηση προηγούμενης ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη: Η άρνηση της Ελληνικής Κυβέρνησης να αναλάβει οποιαδήποτε δράση αναχαίτισης του φαινομένου, αποθρασύνει όλο και περισσότερο μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Έτσι αντί να αποτρέπονται, καταφεύγουν στην καταχρηστική πρακτική των SLAPP με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα έχοντας στόχο να καταστείλουν φωνές κριτικής και να αποσιωπήσουν τη δημοσιογραφική κάλυψη επιχειρηματικών πρακτικών των οποίων είτε αμφισβητείται η νομιμότητα, είτε είναι επιβλαβείς για το κοινωνικό σύνολο.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη συγκεκριμένη περίπτωση η WRE Hellas δεν αρκέστηκε στις αγωγές σε βάρος ενεργών πολιτών, σε βάρος του Δημοσιογράφου Τ. Σαραντή και της Εφημερίδας των Συντακτών, αλλά προχώρησε σε μια πρωτοφανή ενέργεια: Η εταιρεία βάζει στο στόχαστρο ακόμη και την ΕΣΗΕΑ αποστέλλοντας στη μεγαλύτερη Δημοσιογραφική Ένωσης της χώρας εξώδικο με το οποίο ζητά να ανακληθεί προγενέστερη δήλωση στήριξης προς τον Δημοσιογράφο της ΕΦΣΥΝ!

Οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις πέρα από τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των μελών τους, διαδραματίζουν και ρόλο θεματοφύλακα της Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Γι’ αυτό και η άκρως επιθετική αυτή ενέργεια συνιστά μια κλιμάκωση των μέχρι σήμερα επιθέσεων επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος δημοσιογράφων, σε βάρος της ίδιας της Ενημέρωσης την οποία η Κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί απαθής!

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την ήδη δρομολογημένη δράση της Κομισιόν για τη συγκρότηση επαρκούς προστατευτικού πλαισίου των Δημοσιογράφων, αλλά και των εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών από την καταχρηστική και επικίνδυνη πρακτική, εκφράζεται ο προβληματισμός για την ανάγκη επιτάχυνσης του σχετικού χρονοδιαγράμματος.

«Ενώ η Επιτροπή προετοιμάζει την πρωτοβουλία της και στέλνει με κάθε ευκαιρία ισχυρά πολιτικά σήματα για τη σημασία της, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη στάση της ενθαρρύνει όλο και πιο επιθετικές συμπεριφορές ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων» σημειώνει ο Κώστας Αρβανίτης, και συνεχίζει: «Ενώ η Επιτροπή επεξεργάζεται ένα νέο αντι-SLAPP πλαίσιο, στην Ελλάδα του Μητσοτάκη στέλνουν εξοντωτικές αγωγές σε μια συνεταιριστική εφημερίδα και απειλητικά εξώδικα στη μεγαλύτερη Δημοσιογραφική Ένωση της χώρας. Η κατάσταση είναι πια εκτός ελέγχου και αυτός ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει πριν να είναι αργά! Είναι ζήτημα Δημοκρατίας».

Tο πλήρες κείμενο της ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left)

Θέμα: SLAPP κατά δημοσιογράφου, ΜΜΕ και πολιτών από την εταιρεία WRΕ HELLAS

Μία ακόμη υπόθεση καταχρηστικών αγωγών (SLAPPs) εις βάρος δημοσιογράφων και πολιτών, καταγγελθείσα και από το Mapping Media Freedom (1), βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία WRE Hellas έχει καταθέσει σειρά καταχρηστικών αγωγών, με αιτιολογία την συκοφαντική δυσφήμιση και τη βλάβη των συμφερόντων της, ενάντια σε 27 στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου Μονεμβασίας στη Λακωνία, (2) ενώσεις πολιτών και τουλάχιστον 10 φυσικά πρόσωπα, για την δημόσια έκφραση αντιρρήσεων σχετικά με την ανέγερση αιολικού πάρκου στην περιοχή, αλλά και δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς που τους φιλοξένησαν.

Ακολούθως η εταιρεία κατέθεσε αγωγές κατά του δημοσιογράφου Αναστάσιου Σαραντή που κάλυψε δημοσιογραφικά τα γεγονότα,2 και της «Εφημερίδας των Συντακτών» που δημοσίευσε το ρεπορτάζ (3).

Εν συνεχεία απέστειλε εξώδικο στον δημοσιογραφικό συνδικαλιστικό φορέα ΕΣΗΕΑ απειλώντας με εξάντληση των ένδικων μέσων, σε περίπτωση που δεν ανακαλέσει δήλωση στήριξης του μέλους του και καταγγελίας της καταχρηστικής πρακτικής των SLAPP. (4)

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Δεδομένων των ανησυχητικών διαστάσεων που έχει λάβει η πρακτική των SLAPP στην Ελλάδα και την Ευρώπη, προτίθεται η Επιτροπή να επιταχύνει το δεδηλωμένο πλάνο δράσης της, για την προστασία της ελευθεροτυπίας και των πολιτών της ΕΕ;

2. Πώς αποτιμά την επίθεση στο πρόσωπο ενός δημοσιογράφου, όχι μόνο μέσω της δικαστικής οδού, αλλά και δια της απειλούμενης απεύθυνσης SLAPP κατά ενός ιστορικού συνδικαλιστικού οργάνου;

(1) https://www.mapmf.org/alert/24538
(2) https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/224826_oi-anemogennitries-gennoyn-biomihania-dioxeon
(3) https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/329293_agogi-gia-reportaz-poy-aforoyse-biomihania-dioxeon
(4) https://www.esiea.gr/na-stamatisei-epiteloys-i-viomixania/

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Νέα «κίτρινη κάρτα» της Κομισιόν στην κυβέρνηση για την Ελευθερία του Τύπου
Την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με την κατρακύλα της Ελευθερίας του Τύπου αναγνωρίζει η Κομισιόν, ζητώντας από την κυβέρνηση νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλιστεί η σωματική και...
Νέα «κίτρινη κάρτα» της Κομισιόν στην κυβέρνηση για την Ελευθερία του Τύπου
ΕΥΡΩΠΗ
Έκθεση - κόλαφος της Κομισιόν για την ελευθερία των δημοσιογράφων στην Ελλάδα
Με πολλούς αστερίσκους, «ναι μεν, αλλά» και συστάσεις η Κομισιόν περιγράφει την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, βγάζοντας κίτρινες κάρτες σε όλα τα πεδία, ιδιαίτερα για ζητήματα δημοσιογραφίας και...
Έκθεση - κόλαφος της Κομισιόν για την ελευθερία των δημοσιογράφων στην Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Κομισιόν: Ελεύθερα και πολυφωνικά ΜΜΕ για την καλή λειτουργία μιας υγιούς δημοκρατίας
«Η διασφάλιση ανεξαρτησίας και ελευθερίας των δημοσιογράφων κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους είναι υψίστης σημασίας», απαντά η Β. Γιούροβα στον Δ. Παπαδημούλη για τους διορισμούς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κομισιόν: Ελεύθερα και πολυφωνικά ΜΜΕ για την καλή λειτουργία μιας υγιούς δημοκρατίας
ΕΥΡΩΠΗ
Σε «αιματηρή» εξοικονόμηση αερίου καλείται το Βερολίνο
Περισσότερο από κάθε άλλο κράτος της Ε.Ε. η Γερμανία θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου για να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης του 15% της ποσότητας που αγοραζόταν ως τώρα.
Σε «αιματηρή» εξοικονόμηση αερίου καλείται το Βερολίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Κατασκοπία και στην Ε.Ε. από ισραηλινό λογισμικό
Αποδείξεις ότι τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη της Ε.Ε. είχαν παραβιαστεί από ισραηλινό κατασκοπευτικό λογισμικό έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό αποκάλυψε ο επίτροπος...
Κατασκοπία και στην Ε.Ε. από ισραηλινό λογισμικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας