• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.5°C
  3 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 6.0°C
  5 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / -0.1°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.3°C
  4 BF
  74%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.1°C / 0.4°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.8°C
  5 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.4°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 0.7°C
  1 BF
  47%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 1.6°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.6°C / 3.2°C
  4 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.7°C / 1.6°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.4°C / 1.1°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  61%

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών Ronan Evain

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ο αθλητισμός ανήκει σε όλους»

 • A-
 • A+
Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών ζητεί να επιβεβαιωθεί ότι «οι αγώνες κερδίζονται στο γήπεδο». Στοχεύει σε νομοθετική πρωτοβουλία της Κομισιόν για προστασία του ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων από την κακοδιαχείριση και τις επιθετικές εξαγορές από ιδιώτες με μοναδικό στόχο το κέρδος. Προθεσμία 6 μηνών για 1 εκατ. υπογραφές από τουλάχιστον 7 χώρες της Ε.Ε.

«Οι αγώνες κερδίζονται στο γήπεδο» (Win It On The Pitch) είναι ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, την οποία πριν από μερικές μέρες η Κομισιόν αποφάσισε να καταχωρίσει κρίνοντάς την παραδεκτή. Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας -της οποίας η επικαιρότητα διασταυρώνεται με τις εξελίξεις που πυροδότησε η δολοφονία του Αλκη στη Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτοντας τις εγκληματικές συνέργειες της οπαδικής βίας με την ανοχή (τουλάχιστον) των ιδιοκτητών και παραγόντων των ΠΑΕ- καλούν την Κομισιόν να προστατεύσει ένα ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού το οποίο «βασίζεται σε αξίες, την αλληλεγγύη, τη βιωσιμότητα και τον ανοικτό χαρακτήρα των πρωταθλημάτων». Ζητούν από την Επιτροπή να εκδώσει σύσταση που θα παρέχει ένα πλαίσιο και κατευθυντήριες γραμμές για δράση των κρατών-μελών με στόχο την προστασία του ποδοσφαιρικού μοντέλου της Ευρώπης, την αναγνώριση της κοινωνικής αξίας του αθλητισμού και της ιδιαίτερης θέσης του στους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε., καθώς και την ενίσχυση του οράματος για το μέλλον και τη διακυβέρνηση του ευρωπαϊκού αθλητισμού.

Η Κομισιόν προς το παρόν έκρινε ότι η αίτηση καταχώρισης της συγκεκριμένης Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις που ορίζονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, επομένως είναι νομικά παραδεκτή. Τώρα, οι διοργανωτές έχουν προθεσμία έξι μηνών για τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών σε τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη-μέλη. Μόλις συγκεντρωθούν οι υπογραφές, η Επιτροπή πρέπει να πάρει θέση και να αποφασίσει είτε να δώσει συνέχεια στο αίτημα, παίρνοντας νομοθετική πρωτοβουλία ή σύσταση, είτε να το απορρίψει αιτιολογώντας το σκεπτικό της.

Αφορμή της ΕΠΠ ήταν, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, το φιάσκο της Σούπερ Λίγκας το περασμένο καλοκαίρι, που απέδειξε ότι ο ευρωπαϊκός αθλητισμός βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής. «Υστερα από δεκαετίες κακοδιαχείρισης, αναρίθμητοι σύλλογοι και πρωταθλήματα βρίσκονται στο έλεος επιθετικών εξαγορών από ιδιώτες και ομάδες που έχουν ως μοναδικό στόχο το κέρδος. Φτάνει πια! Ο αθλητισμός είναι ένα κοινωνικό αγαθό που ανήκει σε όλους, όχι μόνο στους εύπορους και στις ελίτ.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι ζωτικής σημασίας τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα κράτη-μέλη και οι πολιτικοί να συνεργαστούν με τους φιλάθλους και τους ενδιαφερόμενους πολίτες για την προστασία του ποδοσφαίρου και των άλλων αθλημάτων σε ολόκληρη την ήπειρο», τονίζουν οι επικεφαλής της Πρωτοβουλίας, για την οποία λεπτομέρειες διατίθενται στον σύνδεσμο: https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2022/000001_el. Εκπρόσωπός της είναι ο Ronan EVAIN (επικοινωνία στο μέιλ: [email protected]).

Τι είναι η ΕΠΠ Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών θεσπίστηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και άρχισε να εφαρμόζεται επίσημα τον Απρίλιο του 2012. Μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών επιτρέπει σε ένα εκατομμύριο πολίτες από τουλάχιστον επτά κράτη-μέλη να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για νομική πράξη σε τομείς στους οποίους έχει τη σχετική αρμοδιότητα. Προϋπόθεση είναι να βρίσκεται στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, να μην είναι κατάφωρα καταχρηστική, επιπόλαιη ή κακόβουλη και να μην αντίκειται στις αξίες της Ενωσης. Από την έναρξη του θεσμού έχουν υποβληθεί 111 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 87 κρίθηκαν παραδεκτές.

«Δημιουργική Ευρώπη-Media»: αντίστροφη μέτρηση για χρηματοδοτήσεις του οπτικοακουστικού τομέα

«Τρέχουν» από την προηγούμενη εβδομάδα οι τρεις πρώτες προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», οι πόροι του οποίου φέτος είναι ενισχυμένοι κατά 30%, στα 385,6 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος την περίοδο 2021-2027 είναι 2,2 δισ. ευρώ.

Τα τρία πρώτα υποπρογράμματα του τομέα «Δημιουργική Ευρώπη-Media» που προκηρύχθηκαν για φέτος αφορούν:

● Το πρόγραμμα Networks of European Festivals (Δίκτυα Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ), με προθεσμία υποβολής προτάσεων μέχρι τις 7 Απριλίου. Σκοπός του είναι να ενθαρρύνει και να διευκολύνει τη συμμετοχή σε εθνικά φεστιβάλ οπτικοακουστικών έργων, από βιντεοπαιχνίδια μέχρι κινηματογραφικά, παραγωγής πέρα από τη διοργανώτρια χώρα. Προϋπολογισμός 5 εκατ. ευρώ.

● Το πρόγραμμα «Media 360o», με προθεσμία υποβολής προτάσεων μέχρι τις 12 Απριλίου. Ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμπαραγωγές και συμπράξεις σε παραγωγή οπτικοακουστικού έργου με ευρωπαϊκό περιεχόμενο. Προϋπολογισμός 20 εκατ. ευρώ.

● Το πρόγραμμα «Films on the Move», με προθεσμία μέχρι τις 15 Μαρτίου. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών διανομής για την προβολή κινηματογραφικών ταινιών σε όλη την Ε.Ε. και την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ παραγωγών και διανομέων. Προϋπολογισμός 16 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη-Media» για φέτος έχει χρηματοδότηση 226 εκατ. ευρώ και θα εμπλουτιστεί τις προσεχείς εβδομάδες με νέες προσκλήσεις για αιτήσεις χρηματοδότησης και σε άλλα υπο-προγράμματα. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, ανέφερε την ανάγκη ενισχυμένης στήριξης στους τομείς του πολιτισμού οι οποίοι έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση της Covid-19 και τόνισε ότι η «Δημιουργική Ευρώπη» θα επενδύσει στην καινοτομία στις ψηφιακές τεχνολογίες και στους νέους τύπους περιεχομένου, από τις τηλεοπτικές σειρές υψηλής ποιότητας έως την εικονική πραγματικότητα.

Λεπτομέρειες και οδηγίες για την υποβολή προτάσεων στη διεύθυνση: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/home.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Φρένο στην αυθαιρεσία του αλγόριθμου
Οι νέοι κανόνες θα ρυθμίζουν τον τρόπο ορθού προσδιορισμού του καθεστώτος απασχόλησης (ελεύθεροι επαγγελματίες ή έμμισθο προσωπικό) των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες και τον τρόπο με τον οποίο οι...
Φρένο στην αυθαιρεσία του αλγόριθμου
ΕΥΡΩΠΗ
Στην εποχή της νέας αβεβαιότητας
Πολλοί έλπιζαν ότι μετά την έξαρση της πανδημίας, η επιστροφή των πολιτών στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. σε μια καθημερινότητα χωρίς αυστηρούς περιορισμούς θα οδηγούσε και σε βελτίωση των ψυχοσωματικών δεικτών.
Στην εποχή της νέας αβεβαιότητας
ΕΥΡΩΠΗ
Το κόστος της ομοφωνίας
Καθώς η κατάργηση της υποχρεωτική ομοφωνίας στην Ε.Ε. έχει ήδη εγερθεί ως πρόταση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και έχει υποστηριχτεί από αρχηγούς κρατών-μελών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία...
Το κόστος της ομοφωνίας
ΕΥΡΩΠΗ
Δικαίωμα στην επισκευή
Οκτώ στους δέκα πολίτες της Ε.Ε., σύμφωνα με έρευνα, δηλώνουν ότι οι παρασκευαστές θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να διευκολύνουν την επισκευή των ψηφιακών συσκευών ή την αντικατάσταση μεμονωμένων εξαρτημάτων...
Δικαίωμα στην επισκευή
ΕΥΡΩΠΗ
«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου
Την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζητείται το επίμαχο ζήτημα, στο φως της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου που αναμένεται την ίδια μέρα και των οικονομικών κυρώσεων που αντιμετωπίζουν Πολωνία και...
«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου
ΕΥΡΩΠΗ
Ολα στο φως
Eκτεθειμένη για την άρνηση της Επιτροπής να δημοσιεύσει τα μηνύματα που αντάλλαξε με τον επικεφαλής της Pfizer-BioNTech παραμένει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ολα στο φως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας