Η έκθεση της μονάδας καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της Banca d'Italia, αναφέρει ότι ο Ματέο Ρέντσι άνοιξε λογαριασμό στο όνομά του στις 5 Νοεμβρίου πέρυσι, στον οποίο, περίπου ενάμισι μήνα αργότερα, στις 13 Δεκεμβρίου, κατατέθηκε το ποσό του 1,1 εκατομμυρίου ευρώ.
Η κατάθεση έγινε από τον ίδιον με την αιτιολογία «μεταφορά κονδυλίων». Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο Ρέντσι αναφέρεται ως «πολιτικός» και συγκεκριμένα γερουσιαστής, με ετήσιο καθαρό εισόδημα περισσότερα των 75.000 ευρώ. «Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ο πελάτης [σ.σ. ο Ρέντσι] δήλωσε στους συμβούλους μας ότι η πηγή των κονδυλίων σχετίζεται με συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρείχε στη Σαουδική Αραβία, για την υποστήριξη της δημιουργίας μιας Πράσινης πόλης και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τουριστικούς σκοπούς», αναφέρεται στην έκθεση. Οι αξιωματούχοι της τράπεζας λένε ότι τα χρήματα προέρχονται, μεταξύ άλλων, από τρεις αραβικές εταιρείες: 8.333 ευρώ από τη Mataio International Public, 570.000 ευρώ από τη Royal Commission For Alula και 66.090 από τη Founder Future Investment Initiative East.
Όπως σημειώνει το Euractiv, ο Ρέντσι θεωρεί τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας «φίλο» του. Τον περασμένο Ιανουάριο, η ιταλική εφημερίδα Domani έγραψε ότι ο Ρέντσι ταξίδεψε στην αραβική χώρα για να παρευρεθεί σε συνέδριο του Forum Investment Initiative Institut, έναν οργανισμό που ελέγχεται από το βασίλειο. Ως μέλος του ΔΣ, διαπιστώθηκε ότι ο Ιταλός γερουσιαστής εισέπραττε 80.000 ευρώ το χρόνο. Έφυγε μάλιστα από την Ιταλία μια περίοδο που η κυβέρνηση αντιμετώπιζε κρίση, που εν μέρει είχε προκαλέσει ο ίδιος ο Ρέντζι. Την ημέρα που ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Τζιουζέπε Κόντε, υπέβαλε την παραίτησή του, ο Ρέντσι ήταν στο Ριάντ, συμμετέχοντας σε συνέδριο του Ινστιτούτου.
Ίσως όμως - αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ - το πλέον αμφιλεγόμενο σημείο αυτής της ιστορίας, είναι ότι στη συνομιλία του με τον Σαουδάραβα βασιλιά, ο Ρέντσι διακήρυξε ότι ζηλεύει το κόστος εργασίας της Σαουδικής Αραβίας, χαρακτηρίζοντας το βασίλειο ως τον τόπο της «νέας Αναγέννησης», δηλώσεις οι οποίες προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις από Σαουδάραβες αντικαθεστωτικούς που ζουν στην Ευρώπη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας