Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Απομειώστε τώρα το ελληνικό χρέος»

«Το φάρμακο που συνταγογράφησαν στην Ελλάδα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και οι Βρυξέλλες όχι μόνο δεν οδήγησε στη θεραπεία του ασθενούς, αλλά του προκάλεσε και ακατάσχετη αιμορραγία»

AP Photo/Thanassis Stavrakis

«Απομειώστε τώρα το ελληνικό χρέος»

  • A-
  • A+

Πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη που λένε «όχι» στη λιτότητα και ζητούν διαγραφή του ελληνικού χρέους. Μέσα από την πανευρωπαϊκή εκστρατεία του κινήματος Avaaz, ο Τομά Πικετί, ο Τζέφρι Σακς και άλλοι διακεκριμένοι οικονομολόγοι ενώνουν τις φωνές τους με το μισό εκατομμύριο Ευρωπαίων πολιτών, απευθύνοντας έκκληση προς την Ανγκελα Μέρκελ.

«Αγαπητή Καγκελάριε της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ,

Η χωρίς τέλος λιτότητα, την οποία η Ευρώπη υποχρεώνει τον ελληνικό λαό με τη βία να καταπιεί, απλά δεν λειτουργεί. Τώρα η Ελλάδα είπε ένα ηχηρό ΟΧΙ στη συνέχισή της.

Οπως οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ήξεραν πως θα συνέβαινε, οι πιστωτικές απαιτήσεις της Ευρώπης έχουν συνθλίψει την ελληνική οικονομία, οδηγώντας σε μαζική ανεργία και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, επιδεινώνοντας την κρίση του εξωτερικού χρέους, το οποίο έχει φτάσει το 175% του ΑΕΠ - ένα χρέος που είναι αδύνατον να αποπληρωθεί. Η οικονομία πλέον έχει διαλυθεί, με τα φορολογικά έσοδα να κατακρημνίζονται, την παραγωγή και την απασχόληση να μειώνονται, και τις επιχειρήσεις να έχουν ξεμείνει από κεφάλαια.

Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις είναι κολοσσιαίες - το 40% των ανήλικων παιδιών ζει πια κάτω από το όριο της φτώχειας, η βρεφική θνησιμότητα αυξάνεται ραγδαία και η νεανική ανεργία αγγίζει το 50%. Η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και οι λογιστικές αλχημείες των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων συνέβαλαν στη δημιουργία της κρίσης χρέους.

Οι Ελληνες συμμορφώθηκαν με τα περισσότερα μέτρα λιτότητας που αξίωσε η Μέρκελ - έκοψαν τους μισθούς και τις κυβερνητικές δαπάνες, σφαγίασαν τις συντάξεις, ιδιωτικοποίησαν και απορρύθμισαν δημόσιες επιχειρήσεις, και αύξησαν τους φόρους. Ομως τα τελευταία χρόνια αυτή η σειρά των λεγόμενων προγραμμάτων προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και άλλες ομοιοπαθείς χώρες βοήθησε μόνο στη δημιουργία μιας Μεγάλης Υφεσης, που η Ευρώπη είχε να δει από το 1929-1933. Το φάρμακο που συνταγογράφησαν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και οι Βρυξέλλες όχι μόνο δεν οδήγησε στη θεραπεία του ασθενούς, αλλά του προκάλεσε και ακατάσχετη αιμορραγία.

Ολοι μαζί, καλούμε την Καγκελάριο Μέρκελ και την Τρόικα να σκεφτούν μια διόρθωση της πορείας τους, να αποφύγουν μια νέα καταστροφή και να βοηθήσουν την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Αυτή τη στιγμή, αυτό που ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση είναι να βάλει ένα όπλο στο κεφάλι της και να τραβήξει τη σκανδάλη. Δυστυχώς, η σφαίρα δεν θα σκοτώσει μόνον το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη. Παράπλευρη απώλεια θα είναι και ο θάνατος της ευρωζώνης ως ενός φάρου ελπίδας, δημοκρατίας και ευημερίας, και η πιθανότητα μιας ευρείας κλίμακας οικονομικής επιδείνωσης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στη δεκαετία του ’50, η Ευρώπη θεμελιώθηκε πάνω στη διαγραφή των παλαιότερων χρεών, και ιδιαίτερα εκείνων της Γερμανίας, διαγραφή που συνέβαλε τα μέγιστα στη μεταπολεμική οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη. Σήμερα είναι ανάγκη να αναδιαρθρώσουμε και να περιορίσουμε το ελληνικό χρέος, να δώσουμε στην οικονομία της χώρο για να ανασάνει και να ανακάμψει, και να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να αποπληρώσει μακροπρόθεσμα ένα απομειωμένο φορτίο χρέους. Τώρα είναι η στιγμή να ξανασκεφτούμε με γνώμονα την ανθρωπιά το τιμωρητικό και αποτυχημένο πρόγραμμα λιτότητας των προηγούμενων ετών και να συμφωνήσουμε σε μια μεγάλης κλίμακας απομείωση των χρεών της Ελλάδας, σε συνάρτηση με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: σας καλούμε να αναλάβετε αυτή τη ζωτικής σημασίας ηγετική ενέργεια για το καλό της Ελλάδας και της Γερμανίας και του κόσμου όλου. Η Ιστορία θα καταγράψει τις ενέργειές σας αυτή την εβδομάδα. Υπολογίζουμε σε εσάς για να κάνετε τα γενναία και γενναιόδωρα βήματα προσέγγισης προς την Ελλάδα, που θα υπηρετήσουν το συμφέρον της Ευρώπης για πολλές γενεές.

Με τιμή, [ακολουθούν υπογραφές]»

Μετάφραση: Γ.Τσ.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Σημείο αναφοράς η 20η Φεβρουαρίου από την Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις
Τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση, καλείται να συντάξει η κυβέρνηση μετά τη μίνι σύνοδο για την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες....
Σημείο αναφοράς η 20η Φεβρουαρίου από την Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις
ΕΥΡΩΠΗ
«...Να αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος»
«Η Ευρώπη απαρνήθηκε τις ευθύνες της έναντι της Ελλάδας. Τώρα ελπίζω ν' αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να...
«...Να αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος»
ΕΥΡΩΠΗ
«Πρώτα τα μέτρα και μετά συζητάμε το χρέος»
Διαπραγματεύσιμη είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά απορρίπτεται κατηγορηματικά το κούρεμα, επανέλαβε η Άνγκελα Μέρκελ στο ARD, ασκώντας κριτική στις ελληνικές κυβερνήσεις που ανέβαλαν τις...
«Πρώτα τα μέτρα και μετά συζητάμε το χρέος»
ΕΥΡΩΠΗ
Wikileaks: Πώς αλλάζουν οι καιροί...
Η Γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να διατρανώνει σήμερα πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, αλλά -όπως προκύπτει από τις υποκλοπές της αμερικανικής NSA- που αποκαλύπτουν τα WikiLeaks, τον Οκτώβριο του 2011...
Wikileaks: Πώς αλλάζουν οι καιροί...
ΕΥΡΩΠΗ
Η ώρα της αλήθειας...
«Καταπέλτης» κατά της ευρωζώνης και υπέρ της Ελλάδας ήταν ο διάσημος οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του στους New York Times, όπου κατηγόρησε ανοιχτά την τρόικα για πολιτικό εκβιασμό - Στο πλευρό της...
Η ώρα της αλήθειας...
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέρκελ και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η καγκελάριος υπογράμμισε ότι η ίδια δεν παρασύρεται από απόψεις τρίτων και ότι θα πρέπει να έχει κατανοήσει πλήρως το τι συμβαίνει προτού προχωρήσει στη λήψη σχετικών αποφάσεων. 
Η Μέρκελ και το παράδειγμα της Ελλάδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας