• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.5°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.8°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  0 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.8°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.8°C
  1 BF
  90%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.2°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  94%
«ΕΦ.ΣΥΝ.» ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Στην Κομισιόν από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η επίθεση Μητσοτάκη στην ελευθερία του Τύπου

 • A-
 • A+

Ερώτηση για τους απρεπείς χαρακτηρισμούς κατά των δημοσιογράφων που ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis, την επίθεση στην ελευθερία του τύπου και την ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησή του στην Ελληνική Βουλή, κατέθεσαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά προς την Κομισιόν.

Συγκεκριμένα σε ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων, στις 30/1/2022, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε πρωτοφανείς απαξιωτικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά των δημοσιογράφων που ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και έχουν κληθεί ως κατηγορούμενοι ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, χρησιμοποιώντας τις λέξεις «συμμορία», «ελευθερο-δολοφονία» και «υπόκοσμος».

Μετά το γεγονός αυτό, οι δημοσιογράφοι έχουν δηλώσει ότι θα κινηθούν νομικά, ενώ αντιδράσεις έχουν προκληθεί ακόμη και εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Η Κομισιόν είχε ήδη εκφράσει ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα στην έκθεση του 2021 για το κράτος δικαίου. Σύμφωνα δε με τον δείκτη ελευθερίας του τύπου των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα , η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση μεταξύ των κρατών-μελών (χαμηλότερα ακόμη και από την Πολωνία), ενώ η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Věra Jourová, κατέταξε πρόσφατα την Ελλάδα μεταξύ των προβληματικών χωρών όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Σε μια περίοδο που συστατικά στοιχεία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, βάλλονται ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ρωτούν την Κομισιόν: πώς αξιολογεί τις πρωτοφανείς δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας, αν σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις και να εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα στο πλαίσιο της επόμενης έκθεσης για το κράτος δικαίου και τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να σταματήσει η πρωτοφανής και διαρκώς κλιμακούμενη υποβάθμιση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Tο πλήρες κείμενο της ερώτησης προς την Κομισιόν:

 

ΘΕΜΑ: Απρεπείς χαρακτηρισμοί κατά δημοσιογράφων, επίθεση στην ελευθερία του τύπου και ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Στη Βουλή των Ελλήνων, στις 30/1/2022, κατά τη συζήτηση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέβη σε πρωτοφανείς απαξιωτικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά των δημοσιογράφων που ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και έχουν κληθεί ως κατηγορούμενοι ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, χρησιμοποιώντας τις λέξεις «συμμορία», «ελευθερο-δολοφονία» και «υπόκοσμος»1. Οι ανωτέρω χαρακτηρισμοί συνιστούν ευθεία παρέμβαση στη δικαιοσύνη, παραβιάζουν απροκάλυπτα το τεκμήριο αθωότητας (άρθρο 6 παρ. 2 ΕΣΔΑ)2, στοχοποιούν για ακόμη μία φορά την ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία και υπονομεύουν ευθέως το κράτος δικαίου. Οι διωκόμενοι δημοσιογράφοι δήλωσαν ότι θα κινηθούν νομικά3, ενώ αντιδράσεις έχουν προκληθεί ακόμη και εντός του κυβερνώντος κόμματος4. Υπογραμμίζεται ότι η Επιτροπή έχει ήδη εκφράσει έντονες ανησυχίες για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα στην έκθεση του 2021 για το κράτος δικαίου5. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση μεταξύ των κρατών-μελών (χαμηλότερα ακόμη και από την Πολωνία) στον δείκτη ελευθερίας του τύπου για το 20216, ενώ η Αντιπρόεδρος Věra Jourová κατέταξε την Ελλάδα μεταξύ των προβληματικών χωρών όσον αφορά την ελευθερία του τύπου7.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς αξιολογεί τις θεσμικές παραβιάσεις και τις πρωτοφανείς δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας;

Σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις και να εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα στο πλαίσιο της επόμενης έκθεσης για το κράτος δικαίου;

Τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να σταματήσει η πρωτοφανής και διαρκώς κλιμακούμενη υποβάθμιση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα;
 

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Δημήτρης Παπαδημούλης

Κώστας Αρβανίτης

Αλέξης Γεωργούλης

Πέτρος Κόκκαλης

Έλενα Κουντουρά

 

1 https://primeminister.gr/2022/01/30/28484

2 Βλ. σχετικά και την απόφαση του ΕΔΔΑ της 24ης Μαΐου 2011, 53466/07, Κώνστας κατά Ελλάδας: https://hudoc.echr.coe.int/eng#{%22languageisocode%22:[%22GRE%22],%22appno%22:[%2253466/07%22],%22documentcollectionid2%22:[%22CHAMBER%22],%22itemid%22:[%22001-166427%22]}

3 https://www.koutipandoras.gr/article/agogi-baxebani-kata-mitsotaki-kai-ellinikoy-dimosioy , https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/406876_gia-tin-etymigoria-mitsotaki-na-parei-thesi-i-enosi-dikaston-kai

4 https://www.euractiv.com/section/media4eu/news/conservative-mep-greece-is-heading-toward-orbanisation/

5 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52021SC0709&from=EN

6 https://rsf.org/en/ranking/2021

7 https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/gioyrova-i-ellada-stis-provlimatikes-chores-gia-tin-eleytheria-typoy/

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Στο στόχαστρο των Ευρωβουλευτών και για τις επαναπροωθήσεις η Ελλάδα
Αυστηρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανοχή που δείχνει στις ελληνικές επαναπροωθήσεις άσκησαν οι εκπρόσωποι της Αριστεράς, των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων.
Στο στόχαστρο των Ευρωβουλευτών και για τις επαναπροωθήσεις η Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Ερώτηση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κομισιόν για τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Με ερώτησή της στην Κομισιόν η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. τονίζει ότι με τη ρήτρα αναπροσαρμογής παραβιάζεται το ευρωπαϊκό Δίκαιο από την Ελλάδα, εις βάρος των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Ερώτηση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κομισιόν για τη ρήτρα αναπροσαρμογής
ΕΥΡΩΠΗ
Ηχηρό σήμα της Κομισιόν για την προστασία μαρτύρων στην Ελλάδα
Αυστηρή προειδοποίηση για άμεση ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος απηύθυνε στην Ελλάδα η Βέρα Γιούροβα.
Ηχηρό σήμα της Κομισιόν για την προστασία μαρτύρων στην Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Ερώτηση ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τις διώξεις δικαστικών, μετά τους δημοσιογράφους
Ερώτηση για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, καθώς και των δύο επίκουρων εισαγγελέων, οι...
Ερώτηση ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τις διώξεις δικαστικών, μετά τους δημοσιογράφους
ΕΥΡΩΠΗ
«Όχι προς το παρόν» λέει η Κομισιόν στο πιστοποιητικό εμβολιασμού του Μητσοτάκη
Τι δηλώνει κοινοτικός αξιωματούχος ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αύριο, Πέμπτη.
«Όχι προς το παρόν» λέει η Κομισιόν στο πιστοποιητικό εμβολιασμού του Μητσοτάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας