• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.2°C / 24.7°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 23.6°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.0°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 17.0°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.5°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 22.2°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.3°C / 23.4°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 24.9°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.2°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  78%

«Αξιότιμη κυρία καγκελάριε...»

AP Photo/Francois Walschaerts

Ανοιχτή επιστολή διακεκριμένων οικονομολόγων στη Μέρκελ

 • A-
 • A+

Διακεκριμένοι οικονομολόγοι, όπως ο Τομά Πικετί και ο Τζέφρι Σακς, ενώνουν τις φωνές τους με μισό εκατομμύριο Ευρωπαίους, υπογράφοντας το ψήφισμα για «όχι» στη λιτότητα και διαγραφή χρέους, μέσω της πανευρωπαϊκής εκστρατείας της Avaaz.

Οι κορυφαίοι επιστήμονες στέλνουν επιστολή στην Άνγκελα Μέρκελ να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες και να ηγηθεί της Ευρώπης δίνοντας μια ανάσα στην Ελλάδα. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τη χώρα, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

Αναλυτικά η επιστολή την οποία δημοσιεύει αποκλειστικά η «Εφημερίδα των Συντακτών»:

«Αξιότιμη κυρία Καγκελάριε της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ

Η χωρίς τέλος λιτότητα, την οποία η Ευρώπη υποχρεώνει τον ελληνικό λαό με τη βία να καταπιεί, απλά δεν λειτουργεί. Τώρα η Ελλάδα είπε ένα ηχηρό ΟΧΙ στη συνέχισή της.

Οπως οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ήξεραν πως θα συνέβαινε, οι πιστωτικές απαιτήσεις της Ευρώπης έχουν συνθλίψει την ελληνική οικονομία, οδηγώντας σε μαζική ανεργία και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, επιδεινώνοντας την κρίση του εξωτερικού χρέους, το οποίο έχει φτάσει το 175% του ΑΕΠ - ένα χρέος που είναι αδύνατον να αποπληρωθεί. Η οικονομία πλέον έχει διαλυθεί, με τα φορολογικά έσοδα να κατακρημνίζονται, την παραγωγή και την απασχόληση να μειώνονται, και τις επιχειρήσεις να έχουν ξεμείνει από κεφάλαια.

Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις είναι κολοσσιαίες - το 40% των ανήλικων παιδιών ζει πια κάτω από το όριο της φτώχειας, η βρεφική θνησιμότητα αυξάνεται ραγδαία και η νεανική ανεργία αγγίζει το 50%. Η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και οι λογιστικές αλχημείες των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων συνέβαλαν στη δημιουργία της κρίσης χρέους.

Οι Ελληνες συμμορφώθηκαν με τα περισσότερα μέτρα λιτότητας που αξίωσε η Μέρκελ - έκοψαν τους μισθούς και τις κυβερνητικές δαπάνες, σφαγίασαν τις συντάξεις, ιδιωτικοποίησαν και απορρύθμισαν δημόσιες επιχειρήσεις, και αύξησαν τους φόρους. Ομως τα τελευταία χρόνια αυτή η σειρά των λεγόμενων προγραμμάτων προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και άλλες ομοιοπαθείς χώρες βοήθησε μόνο στη δημιουργία μιας Μεγάλης Υφεσης, που η Ευρώπη είχε να δει από το 1929-1933. Το φάρμακο που συνταγογράφησαν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και οι Βρυξέλλες όχι μόνο δεν οδήγησε στη θεραπεία του ασθενούς, αλλά του προκάλεσε και ακατάσχετη αιμορραγία.

Ολοι μαζί, καλούμε την Καγκελάριο Μέρκελ και την Τρόικα να σκεφτούν μια διόρθωση της πορείας τους, να αποφύγουν μια νέα καταστροφή και να βοηθήσουν την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Αυτή τη στιγμή, αυτό που ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση είναι να βάλει ένα όπλο στο κεφάλι της και να τραβήξει τη σκανδάλη. Δυστυχώς, η σφαίρα δεν θα σκοτώσει μόνον το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη. Παράπλευρη απώλεια θα είναι και ο θάνατος της ευρωζώνης ως ενός φάρου ελπίδας, δημοκρατίας και ευημερίας, και η πιθανότητα μιας ευρείας κλίμακας οικονομικής επιδείνωσης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στη δεκαετία του ’50, η Ευρώπη θεμελιώθηκε πάνω στη διαγραφή των παλαιότερων χρεών, και ιδιαίτερα εκείνων της Γερμανίας, διαγραφή που συνέβαλε τα μέγιστα στη μεταπολεμική οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη. Σήμερα είναι ανάγκη να αναδιαρθρώσουμε και να περιορίσουμε το ελληνικό χρέος, να δώσουμε στην οικονομία της χώρο για να ανασάνει και να ανακάμψει, και να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να αποπληρώσει μακροπρόθεσμα ένα απομειωμένο φορτίο χρέους. Τώρα είναι η στιγμή να ξανασκεφτούμε με γνώμονα την ανθρωπιά το τιμωρητικό και αποτυχημένο πρόγραμμα λιτότητας των προηγούμενων ετών και να συμφωνήσουμε σε μια μεγάλης κλίμακας απομείωση των χρεών της Ελλάδας, σε συνάρτηση με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: σας καλούμε να αναλάβετε αυτή τη ζωτικής σημασίας ηγετική ενέργεια για το καλό της Ελλάδας και της Γερμανίας και του κόσμου όλου. Η Ιστορία θα καταγράψει τις ενέργειές σας αυτή την εβδομάδα. Υπολογίζουμε σε εσάς για να κάνετε τα γενναία και γενναιόδωρα βήματα προσέγγισης προς την Ελλάδα, που θα υπηρετήσουν το συμφέρον της Ευρώπης για πολλές γενεές.

Με εκτίμηση,

Χάινερ Φλάσμπεκ, πρώην γενικός γραμματέας στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας

Τομά Πικετί, καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού

Τζέφρι Σακς, καθηγητής βιώσιμης ανάπτυξης, καθηγητής Πολιτικών και Διαχείρισης Υγείας και διευθυντή του Ινστιτούτου της Γη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Ντάνι Ρόντρικ, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Ιδρύματος Φορντ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

Σάιμον Ρεν Λιούις, Καθηγητής Οικονομικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ευελιξία για το χρέος της Ελλάδας
Η Ανγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος, όμως η λύση για το χρέος θα είναι η αλλαγή στον υπολογισμό βιωσιμότητάς του και θα γίνεται με βάση την ετήσια επιβάρυνση τοκοχρεολυσίων στον...
Ευελιξία για το χρέος της Ελλάδας
ΕΥΡΩΠΗ
Στο Βερολίνο δεν χορταίνουν αίμα
«Παντελώς ανεπαρκές» το νέο Μνημόνιο, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση. Αλλοι κάνουν λόγο για επιβεβαίωση του ποιος παραμένει το μεγάλο αφεντικό στην Ευρώπη, για άλλους αποτελεί μέρος των παζαριών με το ΔΝΤ...
Στο Βερολίνο δεν χορταίνουν αίμα
ΕΥΡΩΠΗ
«Δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι στους Έλληνες»
Συγκρατημένη και φειδωλή στις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα η Άνγκελα Μέρκελ, λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις εκλογές στη Γερμανία. Προέβλεψε «σχετικά θετικές προοπτικές, ενώ, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με...
«Δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι στους Έλληνες»
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ανγκελα ενάντια στον σκοταδισμό
Στην προεκλογική ατζέντα έβαλε η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής και των προσφύγων τέσσερις εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, σε μια προσπάθεια να...
Η Ανγκελα ενάντια στον σκοταδισμό
ΕΥΡΩΠΗ
TAZ: Kρυφή εθνικίστρια η Μέρκελ με θύμα την Ελλάδα
Σκληρή επίθεση στη Γερμανίδα καγκελάριο εξαπολύει με πρωτοσέλιδο σχόλιό της η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου, κατακεραυνώνοντας τη γερμανική κυβέρνηση για την επιμονή της να μεταθέσει τις διαπραγματεύσεις...
TAZ: Kρυφή εθνικίστρια η Μέρκελ με θύμα την Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Πιερ Λοράν: Τιμωρούν την ελληνική κυβέρνηση
Τη θέση του υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταδικάζοντας παράλληλα τη στάση ορισμένων συντηρητικών της ΕΕ που θέτουν υπό αμφισβήτηση τα...
Πιερ Λοράν: Τιμωρούν την ελληνική κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας