Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα «γεράκια» της Ευρωζώνης
AP Photo/Emilio Morenatti

Τα «γεράκια» της Ευρωζώνης

  • A-
  • A+

Παρά την σαρωτική επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα, που Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε νίκη της δημοκρατίας, οι ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών δημοκρατιών έχουν σφίξει το ζωνάρι υποστηρίζοντας πως θα είναι πολύ δύσκολο να πείσουν τους ψηφοφόρους τους να δείξουν γενναιοδωρία απέναντι στην Αθήνα.

Για να πετύχει μια συμφωνία η Αθήνα πρέπει να κάμψει την αντίσταση όχι μόνο του Βερολίνου, αλλά και της Ρίγας, του Ταλίν, του Δουβλίνου και άλλων πρωτευουσών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico.

Οι τρεις μικρές χώρες της Βαλτικής αποτελούν πρότυπα για τους υπέρμαχους της λιτότητας, όπως γράφει ο Jan Cienski. Η ευημερία τους ήταν αποτέλεσμα της ροής φτηνού χρήματος από σκανδιναβικές τράπεζες, που προκάλεσε μια φούσκα των ακινήτων.

Όταν εκδηλώθηκε η κρίση, η συμβουλή του ΔΝΤ ήταν να αποσυνδέσουν τα νομίσματά τους από το ευρώ και να προχωρήσουν σε υποτίμηση. Και οι τρεις χώρες αρνήθηκαν, προτιμώντας να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους μειώνοντας τους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Λετονίας μειώθηκε κατά 23% από το 2008 ως το 2010, ενώ οι αντίστοιχες μειώσεις στη Λιθουανία και την Εσθονία ήταν 17% και 13%. Αντί να ζητήσει βοήθεια, η Λιθουανία δανείστηκε από τις διεθνείς χρηματαγορές με τόκο μεγαλύτερο του 10%. Ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν τον μισθό τους να μειώνεται κατά το ένα τρίτο. Το ίδιο συνέβη και με τους συνταξιούχους.

Η Λετονία έλαβε ένα πρόγραμμα βοήθειας ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά χρησιμοποίησε μόνο τα 4,5 δισεκατομμύρια και αποπλήρωσε το χρέος της νωρίς.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Λιθουανίας είναι τώρα κατά 21% υψηλότερο σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, το ΑΕΠ της Εσθονίας είναι υψηλότερο κατά 20% και εκείνο της Λετονίας κατά 8%.

Η εμπειρία αυτή έχει κάνει τις τρεις αυτές χώρες να είναι πολύ αυστηρές με την Ελλάδα. Η έκθεση της Εσθονίας στη βοήθεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη είναι 800 εκατομμύρια ευρώ, ή το 4,2% του ΑΕΠ της. «Θα αυξήσουμε τους φόρους μας για να βοηθήσουμε την Ελλάδα;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της χώρας Τούμας Χέντρικ.

Η Σλοβακία μπορεί να μην επλήγη από την κρίση τόσο σκληρά όσο οι χώρες της Βαλτικής και η Ελλάδα, έζησε όμως μια πολύ δύσκολη μετάβαση στις αρχές της δεκαετίας του '90. 

Η μετατροπή της από μια διεφθαρμένη και δυσλειτουργική χώρα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ΕΕ έγινε χάρις στη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας της.

«Μέσα σε δέκα χρόνια, από μαύρη τρύπα της Ευρώπης γίναμε η Τίγρη των Ορέων Τάτρας», λέει ο Βλαντίμιρ Βάνο, αναλυτής της Sberbank Europe.

«Στην αρχή, το κόστος των μεταρρυθμίσεων ήταν μεγαλύτερο από τα οφέλη, αλλά περάσαμε μέσα από μια κοιλάδα δακρύων και σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Η Σλοβακία πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα στην Ελλάδα - αν εμείς μπορέσαμε να το κάνουμε, μπορούν κι εκείνοι».

Η αντιπαράθεση για την ενίσχυση της Ελλάδας έριξε την κυβέρνηση της Σλοβακίας το 2011, και από τότε η Μπρατισλάβα έχει γίνει σκληροπυρηνική. «Η απόρριψη των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα δεν οδηγεί σε ευκολότερη είσπραξη της βοήθειας», λέει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Πέτερ Καζίμιρ.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό στη Βαλτική και τη Σλοβακία, καθώς η Ελλάδα έχει υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από εκείνες και κατά συνέπεια οι ψηφοφόροι τους είναι δύσκολο να πειστούν για την αναγκαιότητα μιας βοήθειας προς την Αθήνα.

Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι, αντίθετα, πιο πλούσιες από την Ελλάδα. Πέρασαν όμως κι εκείνες μια δύσκολη κρίση. Παρά τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που έκαναν, έχουν και οι τρεις μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με πριν από το 2008, διαβάζουμε στο Politico.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμεύει ως πρότυπο για το Podemos στην Ισπανία και το Σιν Φέιν στην Ιρλανδία. Ο ηγέτης του τελευταίου Τζέρι Ανταμς έχει επαινέσει τους Ελληνες για την «ιστορική απόφασή τους» να πολεμήσουν τη λιτότητα και να απαιτήσουν απομείωση του χρέους τους, σημειώνει ο  Cienski.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΥΡΩΠΗ
Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά υποστηρίζουν οι Γερμανοί «Σοφοί»
Η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά υποστηρίζει ο πρόεδρος των Γερμανών «Σοφών» και κάνει λόγο για κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής σε περίπτωση Grexit ενώ καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης...
Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά υποστηρίζουν οι Γερμανοί «Σοφοί»
ΕΥΡΩΠΗ
Ιταλική κρίση, ελληνικό μοντέλο
Το παράδειγμα της χώρας μας χρησιμοποίησε η καγκελάριος Μέρκελ όταν ρωτήθηκε πώς θα πρέπει να διαχειριστεί η ευρωζώνη την ιταλική κρίση, την ώρα που συνεχίζεται ο σάλος για τις παρατυπίες στις διαδικασίες...
Ιταλική κρίση, ελληνικό μοντέλο
ΕΥΡΩΠΗ
«Οι χώρες θα πρέπει να μπορούν να χρεοκοπούν»
Υπέρ της δημιουργίας μηχανισμού τακτικής χρεοκοπίας και δυνατότητας εξόδου από την ευρωζώνη «ως ύστατη λύση» τάσσονται οι ανεξάρτητοι οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης, η λεγόμενη και «επιτροπή...
«Οι χώρες θα πρέπει να μπορούν να χρεοκοπούν»
ΕΥΡΩΠΗ
«Το Grexit παραμένει το πιο πιθανό αποτέλεσμα μιας θλιβερής διαδικασίας»
«Εάν η οικονομία δεν "συμπεριφερθεί" διαφορετικά απ' ό,τι στο παρελθόν, θα παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο» γράφει ο Βόλφγκανγκ Μινχάου στους Financial Times, υποστηρίζοντας ότι ήταν κρίσιμο λάθος εκ μέρους του...
«Το Grexit παραμένει το πιο πιθανό αποτέλεσμα μιας θλιβερής διαδικασίας»
ΕΥΡΩΠΗ
Σέβεται μεν, επιμένει δε
Το Βερολίνο διά του εκπροσώπου της καγκελαρίας εκφράζει τον σεβασμό του στη βούληση του ελληνικού λαού αλλά εκτιμά ότι δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για νέα βοήθεια, ενώ από εκεί και πέρα δεν σηκώνει κουβέντα...
Σέβεται μεν, επιμένει δε
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν βλέπει λύση μέχρι τις 25 Ιουνίου το Βερολίνο
Το Βερολίνο επιμένει ότι επιθυμεί την Ελλάδα στην ευρωζώνη, όμως η Ελλάδα πρέπει πολύ σύντομα να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς. Βλέπει ακόμη να υπάρχουν περιθώρια για μια συμφωνία, επιρρίπτει όμως στην...
Δεν βλέπει λύση μέχρι τις 25 Ιουνίου το Βερολίνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας