• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 26.6°C
  4 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 26.6°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 22.7°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.4°C / 25.2°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.2°C / 26.7°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.0°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  78%
AP Photo/Martin Meissner
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέτρα χαλάρωσης παρά την έξαρση

 • A-
 • A+
Το Paxlovid της Pfizer είναι το πρώτο αντιιικό χάπι κατά της Covid-19 που παίρνει άδεια και το 6ο θεραπευτικό σκεύασμα που διαθέτει η Ευρώπη. ● Περιορίζουν τους... περιορισμούς οι χώρες, παρότι ο επιδημιολογικός χάρτης του ECDC παραμένει κατακόκκινος.

Νέα δεδομένα φέρνουν στην Ευρώπη οι έρευνες για τη μετάλλαξη Ομικρον, αλλά και η απόφαση πολλών χωρών να χαλαρώσουν τους περιορισμούς της πανδημίας. Στην αλλαγή του κλίματος ήρθε να προστεθεί χθες και η αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων του φαρμάκου Paxlovid της εταιρείας Pfizer. Πρόκειται για το πρώτο αντιιικό χάπι που χορηγείται από το στόμα και συστήνεται για ενήλικες που δεν χρειάζονται χορήγηση συμπληρωματικού οξυγόνου και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

«Εχουμε δει τα πολλά υποσχόμενα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Paxlovid κατά της μετάλλαξης Omicron και άλλων μεταλλάξεων», δήλωσε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου μετά το «πράσινο φως». «Οπως και για τα εμβόλια, έτσι και για τις θεραπείες, προχωράμε με κοινή επιλογή των υποψηφίων, κοινή διαπραγμάτευση και κοινή προμήθεια της Ε.Ε. ανοικτή σε όλα τα κράτη-μέλη μας. Δύο κοινές προμήθειες είναι ήδη σε εξέλιξη, αξίας σχεδόν 1 δισ. ευρώ και έχουν δρομολογηθεί περισσότερες, μεταξύ άλλων για τα αντιιικά από το στόμα, και οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό προσφέρει ισότιμη και ταυτόχρονη πρόσβαση όλων των κρατών-μελών σε εμβόλια και φάρμακα και αντανακλά την αλληλεγγύη που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ενωσης Υγείας», κατέληξε η αρμόδια επίτροπος.

Με την έγκριση του Paxlovid, έξι θεραπευτικά σκευάσματα κατά της Covid-19 είναι στη διάθεση των Ευρωπαίων και θα ακολουθήσουν και άλλα τις επόμενες εβδομάδες. Το χάπι της Merck είναι επίσης υπό εξέταση στην Ε.Ε., αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εγκριθεί, μετά την αναθεώρηση, από την πλευρά της εταιρείας, δεδομένων των τεστ της τον Νοέμβριο.

Στους χάρτες της Ε.Ε. που δημοσιεύτηκαν χθες από τον ECDC, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Νοσημάτων, η συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο. Ωστόσο, το ECDC τονίζει ότι «αν και ο τρέχων συνολικός αριθμός είναι 2.621 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, το οποίο είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από το μέγιστο που έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι σήμερα, τα ποσοστά νοσηλείας και η θνησιμότητα είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε παλαιότερα πανδημικά κύματα».

Το ECDC τονίζει ότι, δεδομένου πως το ποσοστό εμβολιασμού ποικίλλει μεταξύ των χωρών της Ευρώπης (από 28,4% ως 82,9%, μέσος όρος 69,4%) και ότι η πρόσληψη των αναμνηστικών δόσεων εξακολουθεί να είναι σε κατώτερα επίπεδα στην πλειονότητα των χωρών (κάτω του 60%), ο αναμενόμενος αντίκτυπος της Ομικρον θα ποικίλλει. Οι νοσηλείες και η θνησιμότητα αναμένεται να έχουν αναλογικά μεγαλύτερο αντίκτυπο μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, αλλά θα επηρεάσουν επίσης άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών. Οι ενισχυτικές δόσεις μπορούν να μειώσουν τις μελλοντικές νοσηλείες στην Ευρώπη κατά τουλάχιστον μισό εκατομμύριο, εκτίμησε το ECDC.

Οπως συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο της Ε.Ε., τις επόμενες εβδομάδες, εφόσον συγκεντρωθούν στοιχεία που να καλύπτουν 14 ημέρες, ο χάρτης του ECDC θα αποτυπώνει και τα επίπεδα εμβολιασμού σε κάθε χώρα και περιφέρεια, σε μια προσπάθεια καλύτερης αποτύπωσης της επικινδυνότητας εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
ECDC: 59 σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον στην Ευρώπη
Ορισμένα πιθανά κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί από άλλες περιοχές, αλλά βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση. Κρούσματα της «Ο» έχουν αναφερθεί επίσης σε 12 χώρες και εδάφη εκτός ΕΕ/ΕΟΧ.
ECDC: 59 σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον στην Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
ECDC: Βελτίωση σε ανατολική και κεντρική Ευρώπη - Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα
Δείγματα αποκλιμάκωσης της πανδημίας κατέγραψε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Ανάσα ανακούφισης για το Βέλγιο. Κατακόκκινες οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
ECDC: Βελτίωση σε ανατολική και κεντρική Ευρώπη - Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Πάλι στο «βαθύ κόκκινο» Ελλάδα και Κύπρος
Όλες οι χώρες και οι περιφέρειες της Ε.Ε και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου παραμένουν στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο», σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Πάλι στο «βαθύ κόκκινο» Ελλάδα και Κύπρος
ΕΥΡΩΠΗ
Φως στο τούνελ... με προϋποθέσεις
Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, επανέλαβε πως βλέπει φως στο τούνελ, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός θανάτων από Covid στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης έχει αρχίσει να...
Φως στο τούνελ... με προϋποθέσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Στο βαθύ κόκκινο όλη η Ευρώπη
Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στον χάρτη καταγράφονται τα κρούσματα και ο δείκτης θετικότητας και όχι οι νοσηλείες και οι ανθρώπινες απώλειες.
Στο βαθύ κόκκινο όλη η Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
«Πάγος» ΕΜΑ σε 4η δόση στον γενικό πληθυσμό
Αποστάσεις του επικεφαλής γιατρού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού περί ενδημικής φάσης του κορονοϊού.
«Πάγος» ΕΜΑ σε 4η δόση στον γενικό πληθυσμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας