• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.0°C / 12.0°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.6°C / 10.3°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.0°C / 11.0°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C -0.1°C / 5.5°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.6°C / 8.8°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.1°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.8°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.1°C / 10.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.8°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 12.7°C
  0 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.3°C / 9.4°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.7°C / 5.3°C
  0 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  2 BF
  53%

Στο βαθύ κόκκινο όλη η Ευρώπη

 • A-
 • A+

Στο βαθύ κόκκινο βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη, σύμφωνα με το χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Νοσημάτων (ECDC).

Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στον χάρτη καταγράφονται τα κρούσματα και ο δείκτης θετικότητας και όχι οι νοσηλείες και οι ανθρώπινες απώλειες. Πριν από λίγες μέρες, η Ε.Ε. ενέκρινε να συμπεριληφθούν και οι εμβολιασμένοι.

Η αύξηση των εμβολιασμών και των ενισχυτικών δόσεων μπορεί να μειώσει την πίεση στις κοινωνίες αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, με τη διευθύντρια Άντρεα Αμμόν να τονίζει: «Υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση ότι τα εκτεταμένα προληπτικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε ολόκληρη την Ε.Ε./ΕΟΧ έχουν επίσης οδηγήσει σε βαρύ κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Ως εκ τούτου, προτείναμε επιλογές για την προσαρμογή αυτών των μέτρων. Για την επιτυχή μετάβαση σε αυτό που μπορεί να είναι μια μεταοξεία φάση της πανδημίας, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αύξηση των εμβολιασμών σε άτομα που μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει καμία δόση».

Η κυρία.Αμμόν σημείωσε ότι «παρά την πολύ υψηλή ένταση της κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, οι χώρες με πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη αντιμετωπίζουν συγκριτικά μικρότερο αντίκτυπο όσον αφορά τις ανάγκες εντατικής θεραπείας και τη θνητότητα σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα. Αυτό υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που έχουν τα εμβόλια COVID-19 στην πρόληψη σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων από την COVID-19».

Στ. Κυριακίδου: «Η αύξηση εμβολιασμών κι ενισχυτικών δόσεων θα διασφαλίσουν τη λειτουργία βασικών τομέων των κοινωνιών»

Από την πλευρά της, η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι «αυτό που δείχνει και πάλι η Όμικρον είναι ότι υπάρχει ανάγκη εμβολιασμού και ξεκάθαρα χορήγηση αναμνηστικών δόσεων για αύξηση της προστασίας» και επισήμανε: «Όσο περισσότερο εμβολιάζουμε και κάνουμε τις ενισχυτικές δόσεις, τόσο περισσότερο μπορούμε να αποφύγουμε πρόσθετες εισαγωγές στο νοσοκομείο και απώλεια ζωών. Όσο περισσότερο εμβολιάζουμε και κάνουμε ενισχυτικές δόσεις, τόσο περισσότερο μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις διαταραχές για την κοινωνία και να διασφαλίσουμε ότι οι βασικοί τομείς μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Η κ. Κυριακίδου τόνισε ότι «με αύξηση της ανοσίας και περισσότερους εμβολιασμούς, μπορούμε να περιμένουμε να φτάσουμε σε μια πιο βιώσιμη κατάσταση με την COVID-19 να κυκλοφορεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα πιο γρήγορα, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις» και σημείωσε πως «η διατήρηση των βασικών μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων συνεχίζει να είναι ζωτικής σημασίας στο άμεσο μέλλον για να διατηρήσουμε τη μετάλλαξη σε διαχειρίσιμα επίπεδα»

«Κοιτάζοντας το μέλλον, πρέπει να διατηρήσουμε την επαγρύπνηση για τον εντοπισμό πιθανών μελλοντικών παραλλαγών και να ακολουθήσουμε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, για να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα στην κοινή μας απάντηση στην COVID-19», επισήμανε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων και προσέθεσε:

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε κατά προτεραιότητα, για να διασφαλίσουμε ότι τα προσαρμοσμένα εμβόλια παράγονται και εγκρίνονται το συντομότερο δυνατό, εάν χρειαστεί. Όπως πάντα, η αλληλεγγύη και ο συντονισμός θα είναι οι κατευθυντήριες αρχές μας».

Το ECDC αναφέρει ότι η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται επί του παρόντος με πρωτοφανή ταχύτητα και ένταση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, με συνολικά αναφερόμενα ποσοστά μόλυνσης τρεις φορές μεγαλύτερα από το υψηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι πολύ υψηλοί αριθμοί των μολυσμένων ατόμων ασκούν σημαντική πίεση σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη, μέσω ενός συνδυασμού αυξημένων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ελλείψεων προσωπικού λόγω ασθενειών. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αύξηση των εμβολιασμών (όσων δεν έχουν εμβολιαστεί), καθώς και για αναμνηστική δόση μετά από τρεις μήνες.

Εκτός από τη συνεχή ανάπτυξη των προγραμμάτων εμβολιασμού, η διατήρηση βασικών μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων είναι ζωτικής σημασίας στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ένταση της κυκλοφορίας της Όμικρον παραμένει σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Αυτά περιλαμβάνουν τη σωματική απόσταση, τη συνεπή και σωστή χρήση μάσκας, την αποφυγή συνωστισμού, την εργασία από το σπίτι όταν είναι δυνατόν, την παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος είναι άρρωστος και τη διατήρηση της υγιεινής των χεριών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και καλό αερισμό των εσωτερικών χώρων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
ECDC: «Κόκκινη» και «βαθιά κόκκινη» λόγω κορονοϊού η Ευρώπη
Τη σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ε.Ε. και τον ΕΟΧ καταγράφει ο επιδημιολογικός χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και οποίος καλύπτεται πλέον σχεδόν στην ολότητά του...
ECDC: «Κόκκινη» και «βαθιά κόκκινη» λόγω κορονοϊού η Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Αποκαλυπτικός ο χάρτης του ECDC για την πανδημία σε Ε.Ε. και Ελλάδα
Στην «κόκκινη ζώνη» δηλαδή στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, βρίσκεται για ακόμα μια εβδομάδα η Ελλάδα, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Αποκαλυπτικός ο χάρτης του ECDC για την πανδημία σε Ε.Ε. και Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Επιστροφή στο παρελθόν για την Ε.Ε. λόγω έξαρσης του κορονοϊού στην Κίνα
Με σκηνές που θύμιζαν τις σκοτεινές ημέρες της πανδημίας του κορονοϊού, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε. συνεδρίασε την Πέμπτη, καθώς η ένωση προσπαθεί να προβάλει ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην...
Επιστροφή στο παρελθόν για την Ε.Ε. λόγω έξαρσης του κορονοϊού στην Κίνα
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. εκτιμά ότι έως και το 80% του πληθυσμού της έχει νοσήσει με Covid-19
Η Επιτροπή προτείνει σειρά δράσεων για τη διαχείριση της τρέχουσας φάσης της πανδημίας και την προετοιμασία για την επόμενη.
Η Ε.Ε. εκτιμά ότι έως και το 80% του πληθυσμού της έχει νοσήσει με Covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID: Η Επιτροπή εγκρίνει νέους κανόνες που εξαιρούν τους ανηλίκους
Παρόλο που έχει επιτραπεί η χορήγηση αναμνηστικού εμβολίου από την ηλικία των 12 ετών μετά από σύσταση του ΕΜΑ, επί του παρόντος δεν συνιστούν όλα τα κράτη μέλη να χορηγούν αναμνηστικά εμβόλια σε ανηλίκους.
Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID: Η Επιτροπή εγκρίνει νέους κανόνες που εξαιρούν τους ανηλίκους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας