• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.4°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.3°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 17.0°C
  2 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 8.9°C / 12.2°C
  0 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 13.2°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.2°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 17.5°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 14.5°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  79%
AP Photo, Francisco Seco

Απαντήσεις ζητούν Καταλανοί ευρωβουλευτές για την πώληση όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία

 • A-
 • A+
Η σχέση αγοραπωλησίας όπλων Ισπανίας-Τουρκίας προκάλεσε ερωτήματα σε ευρωβουλευτές της Καταλονίας, οι οποίοι διερωτώνται πώς μία χώρα της ΕΕ πουλάει όπλα στην Τουρκία, που είναι εχθρική προς την Ελλάδα.

Οι τελικές αποφάσεις για την έγκριση εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού εναπόκεινται στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, ωστόσο οι εξαγωγές όπλων υπόκεινται στην εθνική νομοθεσία των κρατών μελών, τη Κοινή Θέση του Συμβουλίου του 2008 και την παγκόσμια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων οι οποίες εμπεριέχουν νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις, αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σε απάντησή σε κοινοβουλευτική ερώτηση Ισπανών ευρωβουλευτών από την Καταλονία, αναφορικά με τις εξαγωγές Ισπανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία τη στιγμή που η χώρα τηρεί εχθρική στάση κατά της Ελλάδας και της Κύπρου και αμφισβητεί το Δίκαιο της Θάλασσας.
 
Ο κ. Μπορέλ σημειώνει στην απαντητική επιστολή του πως εναπόκειται στις εθνικές αρχές να αξιολογήσουν αιτήσεις για αδειοδότηση εξαγωγών με βάση την Κοινή Θέση και το διεθνές δίκαιο, και προσθέτει πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα ζητήσει περαιτέρω πληροφόρηση από τις Ισπανικές αρχές σε σχέση με τις εξαγωγές στις οποίες αναφέρονται στην επιστολή τους οι Ισπανοί ευρωβουλευτές.
 
Ειδικότερα, σε γραπτή ερώτηση στον κ. Μπορέλ ημερομηνίας 29/11/2021, οι ευρωβουλευτές Αντόνι Κομίν, Κάρλες Πουντζδεμόν και Κλάρα Πουνσατί του κόμματος Junts per Catalunya (βρίσκεται μεταξύ των κομμάτων που δεν ανήκουν σε επίσημη πολιτική ομάδα) αναφέρονται σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις 17 Νοεμβρίου μετά την έβδομη διακυβερνητική σύνοδο Ισπανίας - Τουρκίας.
 
Στην σύνοδο, επισημαίνουν, «και οι δύο χώρες συμφώνησαν στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε κοινά στρατιωτικά προγράμματα», συνεργασία που περιλαμβάνει «ανάπτυξη προγράμματος για χώρους προσγείωσης (σ.σ. landing helicopter dock) ελικοπτέρων, μη επανδρωμένα συστήματα, δυνατότητες διαστημικών δορυφόρων και ναυτικούς πόρους».
 
Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν στην επιστολή τους πως η Τουρκία προχωρά «σε επεκτατική και εχθρική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο κατά κρατών μελών της ΕΕ, και ειδικότερα την Ελλάδα και την Κύπρο, και αμφισβητεί το καθεστώς των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) που προβλέπεται από την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών».
 
Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να σχολιάσει αν θεωρεί «πως στρατιωτικά προγράμματα που δεν έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ μπορούν να συνεισφέρουν στο να τεθεί σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια των κρατών μελών και θέσουν εν αμφιβόλω τις δεσμεύσεις τους για αμοιβαία αλληλεγγύη» και πώς σχολιάζει η Κομισιόν «το γεγονός πως τέτοιες στρατιωτικές δυνατότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ενέργειες που παραβιάζουν προφανώς το διεθνές δίκαιο, όπως οι παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κύπρου».
 
Στην γραπτή του απάντηση με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2022, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει εκ μέρους της Κομισιόν πως «ο έλεγχος στις εξαγωγές και μεταφορά όπλων από κράτη μέλη της ΕΕ υπόκειται στην εθνική νομοθεσία, την Κοινή Θέση του Συμβουλίου 2008/944/ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας) και την Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων».
 
Ο κ. Μπορέλ προσθέτει πως «οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτά τα εργαλεία είναι νομικά δεσμευτικές για τα κράτη μέλη της ΕΕ».
 
Την ίδια στιγμή, προσθέτει ο κ. Μπορέλ, «η υιοθέτηση τελικής απόφασης κατά πόσο θα επιτραπεί ή θα απορριφθεί η μεμονωμένη εξαγωγή ή μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού εναπόκειται, στη βάση του πιο πάνω νομικού πλαισίου, στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών της ΕΕ».
 
«Ως εκ τούτου εξαρτάται από την σχετική εθνική αρχή να αξιολογήσει αιτήματα για άδεια εξαγωγής στη βάση των κριτηρίων της πιο πάνω Κοινής Θέσης, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού από τη χώρα τελικού προορισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή νομοθεσία για ανθρωπιστικά θέματα, καθώς και από τις δυνητικές επιπτώσεις της εξαγωγής στην άμυνα και τα συμφέροντα ασφάλειας των κρατών μελών και φιλικών και συμμαχικών χωρών» σημειώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
 
«Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες από τις Ισπανικές αρχές σε σχέση με τις εξαγωγές που περιγράφονται», τονίζει.
 
Ο κ. Μπορέλ επαναλαμβάνει ακόμα πως η ΕΕ και τα κράτη μέλη «έχουν κατ' επανάληψη εκφράσει την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις Τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο» και πως στις 14 Δεκεμβρίου 2021 το Συμβούλιο «υπογράμμισε πως η Τουρκία πρέπει να θέσει τέλος σε όλες τις απειλές και ενέργειες που προκαλούν ζημιά στις σχέσεις καλές γειτονίας και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί του θαλάσσιου και εναέριου χώρου τους καθώς και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ άλλων του δικαιώματος εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, στη βάση του κοινοτικού και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωκοινοβούλιο: Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε το ψήφισμα-κόλαφος για την Τουρκία
Mε 448 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 107 αποχές, εγκρίθηκε το ψήφισμα. Οι ευρωβουλευτές διαπιστώνουν συνεχή οπισθοδρόμηση στις δεσμεύσεις της Τουρκίας.
Ευρωκοινοβούλιο: Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε το ψήφισμα-κόλαφος για την Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Εβαλαν σε τρίμηνη ευρωπαϊκή επιτήρηση την Τουρκία
Στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου παρέπεμψαν οι «27» τις αποφάσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ● Μέχρι τότε θα παρακολουθείται η συμπεριφορά της Αγκυρας σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα.
Εβαλαν σε τρίμηνη ευρωπαϊκή επιτήρηση την Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Μπορέλ: η Τουρκία να επιδείξει αταλάντευτη προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας
«Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις απειλές και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους», σημείωσε ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρώπης.
Μπορέλ: η Τουρκία να επιδείξει αταλάντευτη προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας
ΕΥΡΩΠΗ
Υπό διαρκή ευρωπαϊκή επιτήρηση η Αγκυρα
Προσεκτική παρακολούθηση της κατάστασης στην Κύπρο υποσχέθηκε ο Μπορέλ, μετά το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ● Γιατί μποϊκόταρε το Φόρουμ της Αττάλειας ● Ευρύτατες κυρώσεις στη Λευκορωσία.
Υπό διαρκή ευρωπαϊκή επιτήρηση η Αγκυρα
ΕΥΡΩΠΗ
Αξιωματούχος Ε.Ε.: Καμία αναγνώριση του ψευδοκράτους
Κανένα θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους δεν υπάρχει, ούτε η συμμετοχή του ύπατου εκπροσώπου Μπορέλ στο συνέδριο της Αττάλειας σημαίνει ότι αναγνωρίζει τον Τατάρ με την ιδιότητα που του απέδωσαν οι διοργανωτές...
Αξιωματούχος Ε.Ε.: Καμία αναγνώριση του ψευδοκράτους
ΕΥΡΩΠΗ
Μπορέλ: Εύθραυστη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο
Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να διατηρηθούν όλες οι επιλογές στο τραπέζι της Ε.Ε., ενώ πολύ ήπια είναι η αναφορά της έκθεση Μπορέλ στο ζήτημα των πολιτικών διώξεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Μπορέλ: Εύθραυστη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας