Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
15°C
17.0° 12.3°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
14.0° 9.6°
1 BF
78%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
16°C
16.0° 12.0°
1 BF
66%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
11.3° 8.9°
2 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 8.8°
0 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.8° 6.4°
1 BF
76%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
88%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.8° 15.8°
2 BF
88%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 14.6°
3 BF
72%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.8° 17.4°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
3 BF
52%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
11.3° 8.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αίθριος καιρός
11°C
11.2° 9.5°
2 BF
89%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
90%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
16.0° 12.5°
2 BF
61%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
1 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
11.1° 9.7°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.1° 7.1°
0 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Μπορεί να ηγηθεί ο Σολτς; Το ερώτημα σε Δύση και Γερμανία

Αυτό είναι το ερώτημα στα χείλη των δυτικών συμμάχων αυτή την εβδομάδα - αλλά και των ίδιων των Γερμανών. Οι χώρες της Ε.Ε. προβληματίστηκαν από την πολιτικά τοξική αντίθεση του Σολτς στην επιβολή κυρώσεων στον Nord Stream 2 - την οποία αργότερα εγκατέλειψε.

Η απόφασή του να μπλοκάρει τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των εταίρων της Ε.Ε., υπονομεύει τώρα περαιτέρω την ενότητα της Ε.Ε., γράφει το POLITICO. Και στη Γερμανία οι άνθρωποι αμφισβητούν την πανδημική ηγεσία του, αφού ο Σολτς δήλωσε ότι θα επιβάλει εντολή για εμβόλια, μόνο και μόνο για να μην την ακολουθήσει.

Η αδράνεια του Σολτς «βλάπτει τη διατλαντική σχέση περισσότερο από ό,τι έκανε ποτέ ο Τραμπ», γράφει η Süddeutsche Zeitung. «Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει περισσότερα για να αποτρέψει έναν πόλεμο στην Ευρώπη από ό,τι η Γερμανίδα καγκελάριος, τότε κάτι δεν πάει καλά με τη γερμανική εξωτερική πολιτική».

Στεκόμενος δίπλα στον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο το βράδυ της Τρίτης, ήταν εμφανής η αντίθεση μεταξύ των ηγετών. Ενώ ο Μακρόν έδωσε μια σαφή, αν και ζοφερή, ανάλυση των ενεργειών της Ρωσίας- ο Σολτς αμφιταλαντεύτηκε και έκανε ακροβασίες - πολύ φοβισμένος ή ανίκανος, όπως φάνηκε, να αποτρέψει τους εχθρούς και να καθησυχάσει τους συμμάχους.

Ο Μακρόν προειδοποίησε ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ότι η Ρωσία μετατρέπεται σε «δύναμη αστάθειας» στην Ευρώπη. Ο Σολτς δεν βρήκε τόσο ξεκάθαρες λέξεις.

Ερωτηθείς αν η Γαλλία και η Γερμανία θα έστελναν στρατεύματα για να υπερασπιστούν τα ανατολικά μέλη του ΝΑΤΟ αν η Ρωσία ξεκινούσε πόλεμο, όπως ετοιμάζονται να κάνουν οι ΗΠΑ, ο Σολτς αναφέρθηκε στον ΟΑΣΕ και την ιστορική σημασία του για τη διασφάλιση του διαλόγου, ενώ ο Μακρόν ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφισβητήσει την ενότητα του ΝΑΤΟ. Πράγματι, ο Μακρόν έχει ήδη ανακοινώσει ότι η Γαλλία θα στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία για να ενισχύσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολή.

Σε μια άλλη περίπτωση γερμανικών φιλικών πυρών, αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ λένε στο POLITICO ότι το Βερολίνο εργάζεται παρασκηνιακά για να υπονομεύσει μια κοινή θέση έναντι της Κίνας. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το γραφείο του Σολτς φοβόταν ότι η ΕΕ γινόταν υπερβολικά επιθετική στην υπεράσπιση της Λιθουανίας έναντι του οικονομικού καταναγκασμού του Πεκίνου.

Η καγκελαρία έχει «καλέσει όποιον μιλάει γερμανικά στην Επιτροπή" για να μετριάσει την πίεση προς την Κίνα, αφού η Γαλλία την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι το Πεκίνο είχε προχωρήσει πολύ μακριά με τις επιθέσεις του στην ενια»α αγορά, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Αν κάποιος πίστευε ότι το Βερολίνο ακολουθούσε πραγματικά την περίεργη στρατηγική του πρώην πλέον αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού Kay-Achim Schönbach, ο οποίος δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη Ρωσία ως σύμμαχο κατά της Κίνας λίγο πριν χάσει τη δουλειά του, είναι σαφές ότι δεν είναι αυτή η σκέψη στην καγκελαρία. Το Βερολίνο δεν έχει στρατηγική, αλλά προτιμά τον δρόμο της μικρότερης αντίστασης - και οι σύμμαχοί του αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται.

Σχήμα της Νορμανδίας 

Σήμερα, πάντως, πολιτικοί σύμβουλοι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συναντιούνται σήμερα στο Παρίσι για συνομιλίες στο πλαίσιο του λεγόμενου Normandy Format (Σχήμα της Νορμανδίας), σε μια ακόμη προσπάθεια να αποτραπεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από το να ξεκινήσει έναν νέο πόλεμο στην Ευρώπη.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης από το Βερολίνο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ελπίζει ότι η συνάντηση θα ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών στο Βερολίνο στο εγγύς μέλλον.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκαν ενωμένοι για την κρίση στην Ουκρανία και τόνισαν ότι θέλουν να «κρατήσουν ανοιχτά όλα τα κανάλια διαλόγου» με τη Ρωσία. Οι δύο ηγέτες «εργάζονται για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», όπως είπαν. Ωστόσο, οποιαδήποτε ρωσική εισβολή σε ουκρανικό έδαφος «θα έχει σοβαρές συνέπειες και υψηλό τίμημα», υπογράμμισαν.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι οι δυτικοί σύμμαχοι σχεδιάζουν να επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές για να αποκόψουν τη Ρωσία από κρίσιμες τεχνολογίες, καθώς και οικονομικές κυρώσεις. «Οι επιλογές ελέγχου των εξαγωγών που εξετάζουμε μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας θα πλήξουν αρκετά σκληρά τις στρατηγικές φιλοδοξίες του Πούτιν για την εκβιομηχάνιση της οικονομίας του», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνδιάλεξης. «Θα έπλητταν τομείς που είναι σημαντικοί γι' αυτόν, είτε πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη ή την κβαντική πληροφορική, είτε για την άμυνα ή την αεροδιαστημική ή άλλους βασικούς τομείς».

Οι ειδικοί λένε ότι τέτοιοι περιορισμοί μπορεί να είναι επώδυνοι, επειδή η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι ηγέτες σε ορισμένες τεχνολογίες για τις οποίες δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις από την Κίνα.

Οι σύμμαχοι ετοιμάζονται επίσης να αποκόψουν τις ρωσικές τράπεζες από την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αλλά δεν είναι ακόμη σίγουροι για το πότε θα ενεργοποιήσουν αυτές τις κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ εργάζονται επίσης με τους συμμάχους για να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη θα έχει επαρκή ενεργειακά αποθέματα σε περίπτωση που ο Πούτιν αποφασίσει να σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω της Ουκρανίας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος θα απευθυνθεί σήμερα το πρωί σε μεγάλες ιταλικές επιχειρήσεις, όπως οι Barilla, Enel, Eni, Pirelli και Unicredit, σε εκδήλωση μέσω βιντεοκλήσης που διοργανώνει το ιταλο-ρωσικό εμπορικό επιμελητήριο. Αλλά δεν θα πρέπει να περιμένει την ίδια υποχωρητική αντίδραση από τη Ρώμη όπως πήρε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Τι θα γίνει στη συνέχεια; Ο Μακρόν και ο Πούτιν έχουν προγραμματίσει τηλεφωνική επικοινωνία για την Παρασκευή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μπορεί να ηγηθεί ο Σολτς; Το ερώτημα σε Δύση και Γερμανία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας