Η Ιταλία μπήκε κανονικά στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της δημοκρατίας της. Οι κάλπες, στο μέγαρο της βουλής Μοντετσιτόριο, άνοιξαν στις 3 χθες το μεσημέρι και ψηφοφορία διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες.
Είναι σαφές ότι οι επικεφαλής των διαφόρων κομμάτων άργησαν να μπουν στην ουσία του θέματος, με συναντήσεις και πραγματικό διάλογο. Ολα αυτά, τώρα, δυσκολεύουν τη θετική έκβαση της όλης διαδικασίας.
Προς το παρόν, τα περισσότερα κόμματα αποφάσισαν να ψηφίσουν λευκό. Το κύριο όνομα στο τραπέζι παραμένει εκείνο του Μάριο Ντράγκι, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει μια κοινή στάση των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνησή του. Εκ των πραγμάτων, η σύγκλιση της Κεντροαριστεράς, της Φόρτσα Ιτάλια, της Λέγκα, του κόμματος του Ρέντσι και της Ιταλικής Αριστεράς σε μια κοινή λύση δεν είναι ό,τι πιο απλό.
Το κύριο ζητούμενο είναι μια «συμφωνία πακέτο», η οποία να εξασφαλίσει και τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου μέχρι την άνοιξη του 2023, με την ίδια πλειοψηφία. Φυσικά, αν ο Ντράγκι μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο, πρέπει να επιλεγεί ένας νέος πρωθυπουργός. Χθες κυκλοφόρησε το όνομα της Ελιζαμπέτα Μπελόνι, η οποία είναι υπεύθυνη των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και στο παρελθόν ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών.
Θα ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι πολιτικοί δεν θέλουν την απόλυτη υπεροχή των τεχνοκρατών, τόσο για την προεδρία της κυβέρνησης όσο και για την πρωθυπουργία.
Παράλληλα, και ο «σούπερ Μάριο» έχει θέσει τους δικούς του, ανεπίσημους όρους. Για να μετακομίσει στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο έχει ζητήσει να στηριχθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που μετέχουν στην κυβέρνησή του και να επιλεγεί ένας πρωθυπουργός, ικανός να συνεχίσει αποδοτικά το έργο του. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Ιταλία βρίσκεται σε φάση εφαρμογής του δικού της Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και το όνομα του Ντράγκι, έως τώρα, θεωρείται από τις Βρυξέλλες αδιαμφισβήτητη εγγύηση.
Σε ό,τι αφορά τα «Σχέδια Β», συνεχίζουν να κυκλοφορούν με έμφαση τα ονόματα του πρώην προέδρου της Βουλής Πιερφερντινάντο Καζίνι και της νυν προέδρου της ιταλικής Γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι. Μεγάλο μέρος των προέδρων της χώρας, άλλωστε, πριν φτάσει στο ύπατο αυτό αξίωμα της αβασίλευτης δημοκρατίας, είχαν χρηματίσει και πρόεδροι του Κοινοβουλίου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, τέλος, ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο, σε περίπτωση αδιεξόδου, όλες, σχεδόν, οι πολιτικές δυνάμεις να ζητήσουν από τον απερχόμενο πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, να παραμείνει στη θέση του. Εστω και μόνον μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, τον Μάρτιο του 2023. Ο Ιταλός πρόεδρος, όμως, τις ώρες αυτές βρίσκεται μακριά –στο Παλέρμο της Σικελίας– και έχει ήδη νοικιάσει νέο σπίτι, στο κέντρο της Ρώμης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας