• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.8°C
  5 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.6°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.4°C
  0 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.4°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 23.0°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.0°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.2°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.2°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 22.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 22.7°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  45%
AP Photo/Olivier Matthys, Pool

Νέα οικονομική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία

 • A-
 • A+

Νέα οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία ανακοίνωσε πριν από λίγο η Πρόεδρος της Κομισιόν. Πρώτον, η Επιτροπή προτείνει μια νέα δέσμη έκτακτης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής ύψους 1,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να βοηθηθεί η Ουκρανία «να αντιμετωπίσει τώρα τις χρηματοδοτικές της ανάγκες λόγω της σύγκρουσης», όπως χαρακτηριστικά είπε η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν. Δεύτερον, η Επιτροπή θα διπλασιάσει σχεδόν τη διμερή βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία σε επιχορηγήσεις φέτος: θα διατεθούν άλλα 120 εκατ. ευρώ. Η στήριξη αυτή θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Ουκρανίας για την οικοδόμηση του κράτους και την ανθεκτικότητα. 

Από το 2014, η ΕΕ και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν χορηγήσει στη χώρα πάνω από 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια. 

«Την περασμένη Παρασκευή, μίλησα με τον Πρόεδρο Zelenskyy για να αξιολογήσω την κατάσταση στην Ουκρανία που δημιουργήθηκε από τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας. Συζητήσαμε πώς η ΕΕ θα μπορούσε να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία τόσο άμεσα όσο και μεσοπρόθεσμα», είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.  

«Όπως πάντα, η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Είμαστε σταθεροί στην αποφασιστικότητά μας. Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία, τόσο για τη στήριξη της ανθεκτικότητας και του εκσυγχρονισμού της χώρας, όσο και ειδικά για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19. Από το 2014, η ΕΕ και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν χορηγήσει στη χώρα πάνω από 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια», τόνισε. 

«Σήμερα, ανακοινώνω μια νέα δέσμη χρηματοδοτικής βοήθειας προς τη χώρα που αποτελείται τόσο από δάνεια έκτακτης ανάγκης όσο και από επιχορηγήσεις. Πρώτον, η Επιτροπή προτείνει μια νέα δέσμη έκτακτης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ) ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Το πακέτο αυτό θα βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τώρα τις χρηματοδοτικές της ανάγκες λόγω της σύγκρουσης. Βασιζόμαστε στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν αυτή την έκτακτη ΜΧΣ το συντομότερο δυνατό. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην ταχεία εκταμίευση μιας πρώτης δόσης ύψους 600 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, σύντομα θα ξεκινήσουμε τις εργασίες για ένα δεύτερο, πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ΜΧΣ για τη στήριξη των προσπαθειών εκσυγχρονισμού της χώρας. Δεύτερον, η Επιτροπή θα διπλασιάσει σχεδόν τη διμερή βοήθειά της προς την Ουκρανία σε επιχορηγήσεις φέτος: Θα διατεθούν άλλα 120 εκατ. ευρώ. Η στήριξη αυτή θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Ουκρανίας για την οικοδόμηση του κράτους και την ανθεκτικότητα». 

«Επιπλέον, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στο μέλλον της χώρας, χάρη στο επενδυτικό μας σχέδιο για τη χώρα. Το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στη μόχλευση επενδύσεων ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής για άλλη μια φορά: Η Ουκρανία είναι μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα. Κάνει τις δικές της επιλογές. Η ΕΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της», κατέληξε η Πρόεδρος της Κομισιόν.  

«Ευχαριστώ από τον Ζελένσκι»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την, όπως την χαρακτήρισε, «έγκαιρη» απόφαση να παράσχει μακροοικονομική βοήθεια 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει το Κίεβο στην αντιπαράθεση του με τη Ρωσία.

«Μια ισχυρή Ουκρανία είναι το κλειδί για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», είπε ο Ζελένσκι σε tweet του μετά την ανακοίνωση της προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με ένα προγραμματισμένο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της αντιπαράθεσης με την Μόσχα.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, η πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, μέσω έκτακτης ανάγκης και επιχορηγήσεων.

«Αυτό το πακέτο θα βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες λόγω της σύγκρουσης», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής. Η ΕΕ θα προχωρήσει στην ταχεία εκταμίευση μιας πρώτης δόσης 600 εκατ. ευρώ και σύντομα θα αρχίσει να εργάζεται για ένα δεύτερο, πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα μακροχρηματοοικονομικής στήριξης για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Επιπλέον, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Επιτροπή θα διπλασιάσει σχεδόν τη διμερή της βοήθεια προς την Ουκρανία σε επιχορηγήσεις φέτος, διαθέτοντας άλλα 120 εκατομμύρια ευρώ, για τις προσπάθειες οικοδόμησης κράτους και ανθεκτικότητας της χώρας. Σημείωσε, επίσης, ότι το επενδυτικό σχέδιο για τη χώρα, στοχεύει στη μόχλευση επενδύσεων άνω των 6 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία, τόσο για να υποστηρίξει την ανθεκτικότητα και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, όσο και συγκεκριμένα για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19. Από το 2014, η ΕΕ και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν διαθέσει πάνω από 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια στη χώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ισχυρό πακέτο κυρώσεων παρά τους συμβιβασμούς
Απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα, αποκλεισμός πλοίων με ρωσική σημαία από τα ευρωπαϊκά λιμάνια, «πάγωμα» τεσσάρων ρωσικών τραπεζών, συμπεριλαμβάνονται στο νέο, πέμπτο κύμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Ισχυρό πακέτο κυρώσεων παρά τους συμβιβασμούς
ΕΥΡΩΠΗ
Οπλα, Μπούτσα και εκτελέσεις
Περισσότερο και βαρύτερο εξοπλισμό ζήτησε ο Ντμίτρο Κουλέμπα από τους ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ● «Ετοιμότητα» υποσχέθηκε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αντιτάσσοντας την ευθύνη της συμμαχίας στην αποκλιμάκωση.
Οπλα, Μπούτσα και εκτελέσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Περισσότερα όπλα ζητάει η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ
Συνεχίζεται και σήμερα η σύνοδος των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας, με Ρωσία-Κίνα στο στόχαστρο του νέου οδικού χάρτη ● Κάρβουνο... οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα.
Περισσότερα όπλα ζητάει η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ
ΕΥΡΩΠΗ
Κομισιόν: Ενεργοποιεί το μηχανισμό αναστολής χρηματοδότησης της Ουγγαρίας
Το νέο, ισχυρό μηχανισμό για το Κράτος Δικαίου, που διακόπτει τη χρηματοδότηση της ΕΕ προς στα κράτη-μέλη που τον προσβάλλουν ενεργοποιεί η Κομισιόν κατά της Ουγγαρίας. 
Κομισιόν: Ενεργοποιεί το μηχανισμό αναστολής χρηματοδότησης της Ουγγαρίας
ΕΥΡΩΠΗ
Σκληραίνει τη στάση της η Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία μετά τη φρίκη της Μπούτσα
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Κυριακή ότι η ΕΕ θα συζητήσει νέες κυρώσεις από σήμερα, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.
Σκληραίνει τη στάση της η Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία μετά τη φρίκη της Μπούτσα
ΕΥΡΩΠΗ
Τα μέτρα για τη μετανάστευση στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Denys Monastyrskiy αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό στη συνεδρίαση, η οποία έχει συγκληθεί για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης.
Τα μέτρα για τη μετανάστευση στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας