• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.3°C
  4 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.4°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.0°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 13.9°C
  6 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  66%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 15.0°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 21.5°C
  4 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  6 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.4°C
  3 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.7°C / 15.3°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  83%
AP Photo/Virginia Mayo

Ψάχνουν πώς θα βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη

 • A-
 • A+

Παρότι πολλοί ειδικοί και αξιωματούχοι έχουν αποφανθεί ότι δεν προβλέπεται στις συνθήκες έξοδος χώρας-μέλους από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τους Financial Times, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών έχει αναθέσει στη νομική υπηρεσία να ψάξει και να βρει το... παραθυράκι που θα επιτρέψει το Grexit.

Οι δικηγόροι της Ε.Ε., γράφουν οι FT επικαλούμενοι πηγές της ευρωζώνης χτενίζουν τις συνθήκες για να βρεθεί ο τρόπος για μια έξοδο της Ελλάδας, όχι επειδή το θέλουν, αλλά γιατί πιστεύουν «ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί σε νομικό κενό το οποίο δεν θα της επιτρέπει να έχει πρόσβαση σε οικονομική βοήθεια την οποία χρειάζεται απεγνωσμένα».

Εάν η Ελλάδα αρχίσει να τυπώνει μόνη της χρήματα- πράγμα που μπορεί να συμβεί εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να κόψει την έκτακτη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες- μπορεί να μη δικαιούται πρόσβαση στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, εφόσον έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό νόμισμα. Αλλά επειδή νομικά θα παραμένει στην ευρωζώνη, δεν θα δικαιούται χρήματα ούτε από τα κονδύλια που προορίζονται για χώρες της Ε.Ε., που δεν ανήκουν όμως στη ζώνη του κοινού νομίσματος, όπως η Ουγγαρία και η Ρουμανία.

«Η παραδοσιακή αντίληψη»- αναφέρεται στο άρθρο- είναι ότι επειδή δεν υπάρχει σαφής τρόπος για να εγκαταλείψει κανείς την ευρωζώνη, η μόνη ρήτρα που μπορεί να ενεργοποιηθεί είναι το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ε.Ε., που επιτρέπει να φύγει κανείς από την Ένωση. Αυτό θα απαιτούσε να καταθέσει η Ελλάδα σχετικό αίτημα, πράγμα απίθανο, αφού παρόλο που υπάρχουν αρκετοί ηγέτες οι οποίοι θέλουν να δουν την Ελλάδα να φεύγει από τη ζώνη του ευρώ, κανείς δεν την θέλει εκτός 'Ενωσης. 

Έτσι τώρα οι νομικοί εξετάζουν το άρθρο 7, που υιοθετήθηκε για τελείως διαφορετικούς λόγους, όταν μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστρίας να συμπεριλάβει και το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας στην κυβέρνηση, «οι ηγέτες θέλησαν να υπάρχει τρόπος να τιμωρηθούν οι χώρες που δεν σέβονται τις Ευρωπαϊκές αξίες»

Αυτό που λέει το άρθρο 7 είναι ότι η Κομισιόν μπορεί να εισηγηθεί ότι μια χώρα παραβιάζει τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και εφόσον όλα τα υπόλοιπα μέλη συμφωνούν, η Ε.Ε. μπορεί να «αναστείλει ορισμένα δικαιώματα».

Η εκτύπωση δικού σου νομίσματος είναι καθαρή παραβίαση των Ευρωπαϊκών αξιών; 

Μπορεί να είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί, αλλά μπορεί να επιτρέψει την αναστολή της ιδιότητας του μέλους της ευρωζώνης, αντί για την ολοκληρωτική αποβολή και κυρίως δεν θα χρειάζεται η έγκριση της Αθήνας για να εφαρμοστεί ο όρος αυτός.   

Υπάρχει ακόμα και «η ρήτρα ευελιξίας» που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη Λειτουργίας της Ε.Ε.. Το άρθρο 352, γράφουν οι FT, στην ουσία λέει ότι εάν θέλει μια χώρα να κάνει κάτι που βοηθάει την Ένωση αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται στη συνθήκη, κάνε το. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ομόφωνη απόφαση της Κομισιόν και έγκριση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για να υιοθετηθεί η απόφαση από το Συμβούλιο Κορυφής, επίσης με ομοφωνία. 

Αυτός ο όρος της ομοφωνίας, βέβαια σημαίνει ότι και η ίδια η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει στο Grexit, πράγμα που προς το παρόν είναι απίθανο. 

Μόλις την περασμένη Τρίτη πάντως η Danuta Huebner πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, παραπέμποντας σε σχετική έκθεση της ΕΚΤ από το 2009, έστελνε μέσω του Twitter το ακόλουθο μήνυμα: 

«Αποβολή χώρας-μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την ευρωζώνη θα είναι νομικά αδύνατη».

«Έξοδος χώρας-μέλους από την ευρωζώνη, χωρίς παράλληλη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι νομικά αδιανόητη».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Υπάρχει ζωή μετά την ευρωζώνη;
«Εάν η Ελλάδα φύγει από την Ε.Ε. οι επιπτώσεις στο ευρώ θα είναι μηδαμινές. Αυτό που μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο είναι το να βγει από την ευρωζώνη και να επιβιώσει. 'Η, ακόμα καλύτερα, να...
Υπάρχει ζωή μετά την ευρωζώνη;
ΕΥΡΩΠΗ
Τζόζεφ Στίγκλιτς: «Η επίθεση της Ευρώπης στην ελληνική Δημοκρατία»
«Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να δουν το τέλος της αριστερής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Στο κάτω κάτω είναι εξαιρετικά άβολο να έχει η Ελλάδα μια κυβέρνηση που είναι τόσο πολύ αντίθετη με αυτού του είδους...
Τζόζεφ Στίγκλιτς: «Η επίθεση της Ευρώπης στην ελληνική Δημοκρατία»
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρω-επίτροπος και οικονομική κυβέρνηση της Ευρωζώνης
«Θέλουμε να είμαστε οι επανιδρυτές της Ευρώπης ή οι νεκροθάφτες της;» αναρωτιέται ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, περιγράφοντας, παράλληλα τις προτάσεις του για μιας σειρά αλλαγών στην...
Ευρω-επίτροπος και οικονομική κυβέρνηση της Ευρωζώνης
ΕΥΡΩΠΗ
Λάβρος ο Μπέπε κατά της Ευρώπης
Για ακόμη μία φορά ο επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, αποφάσισε να υιοθετήσει σκληρή στάση σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «σαφής ναζισμός...
Λάβρος ο Μπέπε κατά της Ευρώπης
ΕΥΡΩΠΗ
Οι βάρβαροι πιστωτές της Ελλάδας κατεδάφισαν την ευρωζώνη
Ξεγυμνωμένη από φιλοδοξίες για πολιτική και οικονομική ένωση, η ζώνη του κοινού νομίσματος αλλάζει και γίνεται απλώς ένα ωφελιμιστικό πρότζεκτ, σχολιάζει ο Γερμανός αρθρογράφος και αναλυτής Βόλφγκανγκ Μινχάου...
Οι βάρβαροι πιστωτές της Ελλάδας κατεδάφισαν την ευρωζώνη
ΕΥΡΩΠΗ
«Φιορίνι», το ολλανδικό σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη
Μυστικό σχέδιο είχε καταστρώσει η ολλανδική κυβέρνηση για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα της χώρας από τις αρχές του 2012, μεσούσης της κρίσης στην ευρωζώνη, σύμφωνα με ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην...
«Φιορίνι», το ολλανδικό σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας