Αποφασισμένος να συνδέσει το εξάμηνο της γαλλικής προεδρίας με τη συνέχιση των προσπαθειών του για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να υπάρξει ικανός χώρος για την ανάπτυξη δημόσιων επενδύσεων, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτεραιοτήτων του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου χθες στο Στρασβούργο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών στη δευτερολογία του και υπεραμυνόμενος της ανάγκης να μην επιστρέψουμε μετά την πανδημία στους αυστηρούς κανόνες του ευρώ, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε την Ελλάδα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα κράτους-μέλους του οποίου η ανάπτυξη των επενδύσεων προϋποθέτει δημοσιονομική χαλάρωση.
«Αν μιλήσουμε για τη μακροοικονομία, υπάρχουν διιστάμενες απόψεις λόγω των διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων. Κάποιοι είναι υπέρ ενός μεγάλου ανοίγματος και μιας νέας πολιτικής, ενώ άλλοι ζητούν να επανέλθουμε σε δημοσιονομικούς κανόνες που ίσχυαν στο παρελθόν», παραδέχτηκε ο Εμ. Μακρόν. «Δεν θέλω να προδικάσω τη συζήτηση που θα γίνει, κατ’ αρχήν εκ μέρους της προεδρίας του Συμβουλίου για το εξάμηνο, απλώς παρουσιάζω το γενικό πλαίσιο και, απ’ ό,τι γνωρίζω, ποτέ δεν υπήρξε κάποιος μύθος ή λατρεία του μηδενικού ελλείμματος. Μακροοικονομικά, κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως αντικυκλικό μέσο», σημείωσε.
Αναφερόμενος στη Γαλλία είπε ότι μείωσε το έλλειμμα βγαίνοντας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος το 2017, χαμηλώνοντας τους φόρους και ταυτοχρόνως κάνοντας μεταρρυθμίσεις. «Όλα αυτά τα καταφέραμε κατά τη διάρκεια της κρίσης χάρη στον γαλλικό λαό. Θέλουμε να βγούμε από την κρίση αλλά να μην επανέλθουμε στην ίδια κατάσταση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η πολιτική χαλάρωσης των κανόνων κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης αποτελεί και την ειδοποιό διαφορά σε σχέση με τον κατακερματισμό που υπέστη η Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους, από την οποία ανέκαμψε πολύ αργότερα από τις ΗΠΑ. «Σε αυτή την κρίση ήμασταν πολύ περισσότερο ενωμένοι σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσιονομική κρίση για την οποία η Ε.Ε. δεν ήταν η βασική αιτία», είπε.
Βασικό του επιχείρημα προκειμένου να συνεχιστεί η διαβούλευση για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας ήταν η εξεύρεση πόρων για μεγάλες επενδύσεις σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο και η έμφαση στη δυναμική των δημόσιων επενδύσεων.
«Mπορεί να υπάρξουν διαφωνίες για τον ρυθμό και το μέγεθος των επενδύσεων, αλλά oι επενδύσεις είναι κάτι που όλοι θέλουμε, στην καινοτομία, στη μετεξέλιξη των συστημάτων, στις περιοχές της υπαίθρου, στις μικρομεσαίες τάξεις που πολλές φορές υφίστανται πιέσεις. Όλα αυτά απαιτούν επενδύσεις. Για να έχουμε μια Ευρώπη με καλύτερη τεχνολογική πρόοδο θα πρέπει να επενδύσουμε, για να έχουμε μια Ευρώπη με ισχυρή άμυνα, επίσης πρέπει να επενδύσουμε. Και δεν γίνονται αυτές οι επενδύσεις κατά τον ίδιο τρόπο από όλα τα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα φέρει μεγάλο βάρος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εδώ πρέπει να δούμε τους δημοσιονομικούς όρους», είπε ο Μακρόν, αναφερόμενος εμμέσως στο τεράστιο ελληνικό δημόσιο χρέος.
«Ναι, λοιπόν, είμαστε υπέρ αυτών των επενδύσεων και μπορούμε να κάνουμε μια ανάλυση του ποιες είναι οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά αν θέλουμε να προχωρήσουμε χρειαζόμαστε δημόσιες επενδύσεις. Αν θέλουμε να έχουμε στόχους φιλόδοξους για το κλίμα και για την κοινωνική πολιτική και για τη βιομηχανία θα πρέπει να υποστηρίξουμε δημόσιες επενδύσεις. Δηλαδή να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία στη διάθεσή μας. Και από αυτή τη συζήτηση θα πρέπει να προκύψει μια νέα δημοσιονομική πολιτική της Ε.Ε.», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας