• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.6°C / 20.1°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 20.5°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.6°C / 19.4°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.1°C / 14.9°C
  1 BF
  67%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 19.3°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.6°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 17.9°C
  2 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  1 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.8°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 13.5°C / 21.2°C
  0 BF
  46%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 19.9°C
  1 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  52%

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που μετέφερε μετανάστες με πολυτελή σκάφη αναψυχής

 • A-
 • A+

Κύκλωμα που μετέφερε μετανάστες με σκάφη αναψυχής εξάρθρωσε η Ιντερπολ. 29 άτομα συνελήφθησαν στην Αλβανία, την Ελλάδα και την Ιταλία για τη διακίνηση περισσότερων από 1 100 μεταναστών! Το εγκληματικό δίκτυο που δραστηριοποιείται κατά μήκος του δρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, αποκόμισε παράνομα κέρδη ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, λέει η Ιντερπόλ. 

Οι αρχές πιστεύουν ότι οι ύποπτοι, κυρίως ιρακινής και συριακής καταγωγής, αποτελούν μέρος ενός εγκληματικού δικτύου περίπου 80 μελών που φέρεται να ευθύνεται για τουλάχιστον 30 επιχειρήσεις διακίνησης παράνομων μεταναστών μέσω θαλάσσης. Η εγκληματική ομάδα διεξήγαγε δραστηριότητες διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στις ακτές του Σαλέντο της Ιταλίας μέσω Αλβανίας και Ελλάδας και στη συνέχεια σε άλλες χώρες της ΕΕ.  

Η έρευνα ξεκίνησε με τον εντοπισμό μιας εν εξελίξει επιχείρησης διακίνησης, κατά την οποία έγινε η επιτυχής διάσωση των μεταφερόμενων μεταναστών και η σύλληψη οκτώ χαμηλόβαθμων διακινητών. 

Στην έρευνα συμμετείχαν η αλβανική εγκληματική αστυνομία (Policia e Shtetit), η Ελληνική Αστυνομία και το ιταλικό οικονομικό σώμα (Guardia di Finanza), με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust, οδήγησε στην εξάρθρωση μιας μεγάλης ομάδας οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκεται στη διακίνηση μεταναστών. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση των αλβανικών, ελληνικών και ιταλικών δικαστικών αρχών.  

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σήμερα και καταγράφηκαν 28 κατ' οίκον έρευνες (15 στην Αλβανία, 2 στην Ελλάδα και 11 στην Ιταλία), 29 συλλήψεις (18 στην Αλβανία, 1 στην Ελλάδα και 10 στην Ιταλία) και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Τα εγκληματικά δίκτυα χρησιμοποιούσαν κυρίως θαλάσσιες διαδρομές για τη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία, μέσω του δρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, στους τελικούς προορισμούς τους στην ΕΕ. Οι θαλάσσιες μεταφορές γίνονταν με τη χρήση σκαφών αναψυχής, κυρίως γιοτ, τα οποία αποκτούσε ή νοίκιαζε το εγκληματικό δίκτυο και τα οποία καπετάνιζαν αρχάριοι ναυτικοί που στρατολογούσε σκόπιμα το δίκτυο. Οι ύποπτοι χρησιμοποιούσαν άτυπες υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων, όπως το σύστημα hawala, για να λαμβάνουν πληρωμές από τους μετανάστες, ενώ τα παράνομα κέρδη τους υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.   

H Europol υποστήριξε αυτή την έρευνα για πάνω από 18 μήνες, διευκολύνοντας την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών και την οργάνωση επιχειρησιακών συναντήσεων μεταξύ των ερευνητών, παρέχοντας επίσης στους εταίρους των αρχών επιβολής του νόμου τακτικά πακέτα ανάλυσης πληροφοριών.  

Την ημέρα της επιχείρησης, η Europol απέστειλε δύο εμπειρογνώμονες στην Αλβανία, έναν στην Ιταλία και έναν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στη διασταύρωση των επιχειρησιακών πληροφοριών με τις βάσεις δεδομένων της Europol και να παράσχουν τεχνική υποστήριξη με την εξαγωγή δεδομένων και την ανάλυση ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων. Επιπλέον, η Europol διευκόλυνε την ανταλλαγή ερευνητών για να διασφαλίσει την αποτελεσματική τακτική υποστήριξη της επιχείρησης κατά την τελευταία φάση της και την ημέρα δράσης. Περαιτέρω επιχειρησιακές δραστηριότητες συνεχίζονται σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την αποκάλυψη της θέσης και της ταυτότητας πρόσθετων υπόπτων που εμπλέκονται στο εγκληματικό δίκτυο. 

Για τη διευκόλυνση της δικαστικής συνεργασίας, η Eurojust συγκρότησε τον Ιανουάριο του 2021 κοινή ομάδα έρευνας (ΚΟΕ) μεταξύ της Αλβανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Europol. Η Eurojust δημιούργησε ένα κέντρο συντονισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας δράσης και παρείχε διασυνοριακή δικαστική υποστήριξη μέσω του ιταλικού και του ελληνικού γραφείου στην έδρα της, καθώς και του εισαγγελέα-συνδέσμου για την Αλβανία στην Eurojust. Η Eurojust διευκόλυνε και υποστήριξε την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εταίρων της ΚΕΕ και της Ευρωπόλ και προώθησε πέντε συναντήσεις συντονισμού. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
Εκτακτα και προσωρινά μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, λόγω της εργαλειοποίησης μεταναστών από το καθεστώς...
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
«Kαμπάνα» στη Λευκορωσία, μήνυμα προς Τουρκία από Κομισιόν
Μέτρα κατά του Μινσκ για την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών. «Εχουμε στη φαρέτρα μας ένα εύρος εργαλείων, αλλά καλό είναι να μη φτάσουμε εκεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
«Kαμπάνα» στη Λευκορωσία, μήνυμα προς Τουρκία από Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Η Βαβέλ των «27» ανακυκλώνει τις προσφυγικές ροές
Λιγότερο από το 40% όσων έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. γυρίζουν πράγματι στη χώρα καταγωγής τους ή σε τρίτη χώρα ● Προβληματικές οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τις επιστροφές.
Η Βαβέλ των «27» ανακυκλώνει τις προσφυγικές ροές
ΕΥΡΩΠΗ
L’Echo: Ο νέος καταυλισμός της Λέσβου είναι η ντροπή της Ευρώπης
Ρεπορτάζ από τον καταυλισμό μεταναστών στο Μαυροβούνι της Λέσβου δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα. «Το hotspot υπό κατασκευή που θυμίζει φυλακή, συμβολίζει την αποτυχία της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής».
L’Echo: Ο νέος καταυλισμός της Λέσβου είναι η ντροπή της Ευρώπης
ΕΥΡΩΠΗ
Το ECDC συνιστά να ενταχθούν πρόσφυγες και μετανάστες στα προγράμματα εμβολιασμού
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εξέδωσε νέα έκθεση, η οποία παρουσιάζει τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς στην Ευρώπη.
Το ECDC συνιστά να ενταχθούν πρόσφυγες και μετανάστες στα προγράμματα εμβολιασμού
ΕΥΡΩΠΗ
Η Αθήνα παζαρεύει ξανά ευρωπαϊκά κονδύλια για το τείχος στον Έβρο
Η ιστοσελίδα politico επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση είναι σε παζάρια με την Κομισιόν για ανέγερσης τείχους στα σύνορα με την Τουρκία μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
Η Αθήνα παζαρεύει ξανά ευρωπαϊκά κονδύλια για το τείχος στον Έβρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας