Πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε κατά της κυβέρνησής του κατέθεσε ο αντιπρόεδρος Ντρίταν Αμπάζοβιτς, αρχηγός ενός από τα κόμματα που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση, με αποτέλεσμα η χώρα να οδεύει σε ένα ακόμη πολιτικό αδιέξοδο.
Το «νούμερο δύο» της κυβέρνησης συνεργασίας, επικεφαλής του κόμματος «Μαύρο στο Άσπρο», κατέθεσε επίσημα σήμερα την πρόταση στη Βουλή, τονίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας. Η πρόταση φέρει 31 υπογραφές, ανάμεσα τους και βουλευτές από άλλα κόμματα. Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι αρνείται να συμμετέχει σε μία μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού με το Δημοκρατικό Μέτωπο και το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών. Ωστόσο, έκανε έκκληση και στα δύο κόμματα να στηρίξουν την πρότασή δυσπιστίας, ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει η ενταξιακή διαδικασία του Μαυροβουνίου στην ΕΕ, η οποία έχει περάσει από «σαράντα κύματα».
Ακόμη, δεν έχει καθορισθεί η ημερομηνία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στην 81μελή Βουλή, ωστόσο, ο πρωθυπουργός Ζντράβκο Κριβοκάπιτς φαίνεται να μην μπορεί να βρει λύσεις στο αδιέξοδο. Απαντώντας στην κριτική, επισήμανε ότι η αλλαγή καθεστώτος και η συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας είναι μια «απάτη».
Κατά της κίνησης του Αμπάζοβιτς, πάντως, ακούστηκαν και άλλες φωνές από το στρατόπεδο της συγκυβέρνησης, με την πρόταση είτε για ανασχηματισμό είτε για πρόωρες εκλογές να κερδίζει μεγαλύτερο έδαφος.
Σημειώνεται ότι η δημιουργία της συγκυβέρνησης, τον Αύγουστο του 2020, απομάκρυνε από την εξουσία το φιλοδυτικό Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ στον κυβερνητικό συνασπισμό, αυτή τη στιγμή, συμμετέχει και το φιλο-Σερβικό, φιλο-Ρωσικό Δημοκρατικό Μέτωπο, ένα κόμμα που ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό τους τελευταίους μήνες.
Είναι, συνεπώς, εμφανές πως και στη μικρή αυτή βαλκανική χώρα, ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων έχει φέρει ένα δίπολο εξουσίας, στο οποίο αναπαράγεται η εν εξελίξει κόντρα της Δύσης με τη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι υπό την πολυετή διακυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών, το Μαυροβούνιο αποσχίστηκε από τον έλεγχο της Σερβίας, κερδίζοντας την ανεξαρτησία του το 2006, ερχόμενο μία δεκαετία μετά σε ρήξη και με τη Ρωσία, με την ένταξή του στο ΝΑΤΟ το 2017. Κάτι που αναπόφευκτα ισχυροποίησε την επιρροή της Δύσης στην περιοχή των Βαλκανίων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας