Με αναφορές στο κράτος δικαίου, υποσχέσεις για την εξασφάλιση ίσης αμοιβής για άνδρες και γυναίκες, αλλά και ειδική μνεία στην Κύπρο, τη «μοναδική διαιρεμένη χώρα της Ε.Ε.» ξεκίνησε η θητεία της Ρομπέρτα Μέτσολα ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η νεότερη πρόεδρος της Ευρωβουλής, πρώτη πολιτικός που αναδεικνύεται σε αυτό το αξίωμα από τη μικροσκοπική Μάλτα και τρίτη γυναίκα στην ιστορία της προεδρίας, εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία, υποστηριζόμενη όχι μόνο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που την πρότεινε, αλλά και από τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελευθέρους. Ελαβε συνολικά 458 από 618 έγκυρες ψήφους, υπερβαίνοντας κατά πολύ την απόλυτη πλειοψηφία των 309 ψήφων.
Κατά την εισαγωγική της ομιλία, η Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει την εμπειρία της στην ειρήνευση και στην επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο των αρχών των Ηνωμένων Εθνών.
«Η Ευρώπη έχει μια κληρονομιά πολέμου, αλλά και επούλωσης πληγών. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να βοηθήσουμε στις προσπάθειες να δώσουμε τέλος στη διαίρεση στην τελευταία διαιρεμένη χώρα της Ε.Ε., την Κύπρο, υπό την αιγίδα του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε.
«Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη», είπε σε μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση.
Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο αμφιθέατρο του Ευρωκοινοβουλίου με το όνομα της δολοφονημένης δημοσιογράφου από τη Μάλτα Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια, η Ρομπέρτα Μέτσολα απάντησε σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων.
«Σε σχέση με την Κύπρο θα ήθελα να κάνω μια συγκεκριμένη αναφορά, είναι ακόμα η τελευταία διαιρεμένη χώρα στην Ε.Ε. Είδαμε πέρσι, ακριβώς πριν από την πανδημία πως η Τουρκία άρχισε να χρησιμοποιεί ευάλωτους ανθρώπους στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσής μας» σημείωσε.
«Ως εκ τούτου είναι ένα θέμα στο οποίο το Κοινοβούλιο και η Eυρ. Επιτροπή και το Συμβούλιο τοποθετήθηκαν πολύ έντονα. Και είμαι βέβαιη και πεπεισμένη πως αυτό θα συνεχίσει να ισχύει» πρόσθεσε.
Στην πρώτη της ομιλία ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρθηκε στην κληρονομιά που άφησε ο προκάτοχός της, ο εκλιπών Ντάβιντ Σασόλι, και στις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, καθώς και τη δυνατότητα της Ευρώπης να έχει ένα δικό της μονοπάτι στον κόσμο.
«Χρειάζεται να ακολουθήσουμε την πολιτική της ελπίδας και την υπόσχεση της Ε.Ε., αναβιώνοντας την πίστη και τον ενθουσιασμό», πρόσθεσε, καλώντας τους συναδέλφους της να πολεμήσουν μαζί κατά των αφηγημάτων κατά της Ε.Ε. που προωθούνται και διαχέονται τόσο εύκολα, με την κρίση να προκαλεί κυνισμό και «φτηνές λύσεις» όπως ο εθνικισμός, ο αυταρχισμός και ο απομονωτισμός.
Τόνισε πως το Κοινοβούλιο είναι σημαντικό για όλους τους ευάλωτους, τους καταπιεσμένους, τις γυναίκες, όσους κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές, τους αγρότες, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, αυτούς που αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω θρησκείας, χρώματος και φύλου.
«Η γενιά μου», τόνισε, «δεν βλέπει παλιά και νέα Ευρώπη», καθώς ανήκει στους πρώτους της γενιάς του «Εράσμους» (του γνωστού προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και στους τελευταίους της γενιάς του Βάτσλαβ Χάβελ, και γι’ αυτό αντιλαμβάνεται ότι η ισότητα δεν είναι το ίδιο με την ομοιομορφία και πως η Ευρώπη πρέπει να βγει από τη «φούσκα» των Βρυξελλών και του Στρασβούργου.
Υποσχέσεις από μια νέα πρόεδρο, αλλά μένει να δούμε πόσο θα ενδυναμώσει τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Δύο Ελληνες αντιπρόεδροι
Για πρώτη φορά η Ελλάδα εκπροσωπείται στο προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου με δύο ευρωβουλευτές στη θέση αντιπροέδρων: την Εύα Καϊλή του ΚΙΝ.ΑΛΛ./ΠΑΣΟΚ, που εξελέγη από τον πρώτο γύρο με 452 ψήφους, και τον... βετεράνο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, (εκλέγεται αντιπρόεδρος από το 2014), που εξελέγη στον τρίτο γύρο ψηφοφοριών με 492 ψήφους (σε σύνολο 658 εγκύρων), τη στιγμή που στον πρώτο γύρο είχε λάβει μόλις 299.
Ο Δ. Παπαδημούλης είχε την υποστήριξη τριών πολιτικών ομάδων (Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι) που αθροίζουν 250 ψήφους. Οπως αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στην ομάδα της Αριστεράς, «ο Δ. Παπαδημούλης απέσπασε το 75% των ψήφων των ευρωβουλευτών, ανάμεσά τους και δεκάδων της Κεντροδεξιάς, και αυτό αποτελεί και προσωπική επιτυχία του και ένδειξη του σεβασμού που χαίρει μεταξύ ευρωβουλευτών όλων των ομάδων».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας