Τα δύο τρίτα των ευρωπαίων εργαζομένων θα αποκλειστούν από τα μέτρα διαφάνειας των αμοιβών, σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν, όπως αποκαλύπτει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων (ETUC).
Τα δεσμευτικά μέτρα μισθολογικής διαφάνειας ήταν μία από τις εμβληματικές πολιτικές υποσχέσεις της Επιτροπής υπό τη φον ντερ Λάιεν και, μετά από καθυστέρηση 460 ημερών, δημοσίευσε τελικά την περασμένη άνοιξη ένα σχέδιο οδηγίας για τη διαφάνεια των αμοιβών των δύο φύλων. Όμως, ο αντίκτυπος της οδηγίας κινδυνεύει να μείνει πολύ πίσω από την υπόσχεσή της, λόγω της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιορίσει την αναφορά των αμοιβών λόγω φύλου, σε οργανισμούς με προσωπικό άνω των 250 ατόμων.
Αυτό θα σήμαινε ότι μόλις το ένα τρίτο των ευρωπαίων εργαζομένων θα καλυπτόταν από τη διαφάνεια των αμοιβών, σύμφωνα με τα στοιχεία που κρύβονται στην εκτίμηση επιπτώσεων της Επιτροπής. Ο αντίκτυπος θα ήταν ακόμη πιο αδύναμος στα κράτη μέλη που έχουν τις μεγαλύτερες μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, την Εσθονία και τη Λετονία, όπου μόλις ένας στους πέντε εργαζόμενους θα καλυπτόταν από τα μέτρα διαφάνειας των αμοιβών που προτείνει η Επιτροπή.
Oι χώρες στις οποίες τα μέτρα της Ε.Ε. για τη διαφάνεια των αμοιβών, ως έχουν, θα είχαν τον μικρότερο αντίκτυπο:
Κράτος μέλος- Καλυπτόμενοι εργαζόμενοι - Εξαιρούμενοι εργαζόμενοι
Ελλάδα - 287.972 / 12% - 2,05 εκατ. / 88%
Κύπρος - 42.891 / 17% - 205.820 / 83%
Ιταλία - 3,1 εκατ. / 21% - 13,7 εκατ. / 79%
Λετονία - 133.097 / 21% - 508.204 / 79%
Εσθονία - 91.412 / 21% - 341.403 / 79%
ΕΕ 27 - 41,3 εκατ. / 33% - 83,9 εκατ. / 67%
Ακόμη και στη Γαλλία, η οποία έχει τον υψηλότερο αριθμό εργαζομένων σε μεγάλες οργανώσεις, τα μέτρα θα κάλυπταν λιγότερο από το ήμισυ των εργαζομένων. Είναι ένα από τα μόλις τρία κράτη μέλη όπου θα καλυπτόταν πάνω από το 35% των εργαζομένων.
Εκτός του ότι μειώνει σημαντικά τον αντίκτυπο της δικής της υπόσχεσης για διαφάνεια των αμοιβών, το όριο της Επιτροπής υπονομεύει την εθνική νομοθεσία σε 12 κράτη μέλη, όπου η αναφορά των αμοιβών εφαρμόζεται ήδη σε οργανισμούς με 50 έως 150 εργαζομένους. Μόνο η Γερμανία έχει νομοθεσία με υψηλότερο όριο από αυτό που προτείνει η Επιτροπή.
Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι το κατώτατο όριο είναι απαραίτητο για τον περιορισμό του κόστους της πολιτικής, αλλά η αξιολόγηση των επιπτώσεων της δείχνει ότι το κόστος της υποβολής εκθέσεων για τη διαφάνεια των αμοιβών μειώνεται σημαντικά μετά το πρώτο έτος. Κατά το πρώτο έτος, θα κοστίσει σε κάθε εργοδότη κατά μέσο όρο από 315 έως 500 ευρώ, αλλά αυτό μειώνεται σε λιγότερο από 100 ευρώ τα επόμενα έτη.
Η ETUC επισημαίνει τα στοιχεία αυτά στο πλαίσιο μιας εβδομάδας δράσης με στόχο τη βελτίωση του σχεδίου οδηγίας για τη διαφάνεια των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, κατά τη διάρκεια της ψήφισής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καλούνται τα μέλη των επιτροπών FEMM και EMPL να καταργήσουν το όριο των 250 εργαζομένων όταν εξετάσουν τη νομοθεσία αργότερα αυτό το μήνα.
Η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της ETUC Esther Lynch δήλωσε: «Το θέμα της απασχόλησης των εργαζομένων είναι ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των εργαζομένων:
Η κρίση του Covid κατέστησε πιο ξεκάθαρη από ποτέ την υποτίμηση των θέσεων εργασίας που κατά κύριο λόγο εκτελούνται από γυναίκες, με τις χαμηλά αμειβόμενες γυναίκες να αποτελούν την πλειοψηφία των βασικών εργαζομένων. Η διαφάνεια των αμοιβών θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τον τερματισμό του ντροπιαστικού μισθολογικού χάσματος 14% μεταξύ των δύο φύλων στην Ευρώπη.
Αλλά η Επιτροπή προσπαθεί να έχει την πίτα της και να τη φάει, όταν πρόκειται για την ίση αμοιβή, λέγοντας όλα τα σωστά πράγματα στις κακοπληρωμένες εργαζόμενες γυναίκες, ενώ στο παρασκήνιο αποδυναμώνει την οδηγία κατ' εντολή των εταιρικών λόμπι.
Όπως έχει η κατάσταση, πάρα πολλοί εργοδότες θα μπορέσουν να συνεχίσουν να συγκαλύπτουν το γεγονός ότι πληρώνουν τους άνδρες σημαντικά περισσότερα χρήματα για να κάνουν εργασία της ίδιας αξίας με τις γυναίκες. Το δικαίωμα στην ίση αμοιβή δεν θα πρέπει να εξαρτάται από το μέγεθος της εταιρείας στην οποία εργάζεστε. Εναπόκειται τώρα στους ευρωβουλευτές να διασφαλίσουν ότι αυτή η οδηγία θα κάνει πραγματικά τη διαφορά για τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το μέγεθος της εταιρείας στην οποία εργάζονται.
Η αρχή της ίσης αμοιβής έχει κατοχυρωθεί στις ευρωπαϊκές συνθήκες από το 1957. Οι γυναίκες έχουν ήδη περιμένει αρκετό καιρό για ουσιαστική δράση της Ε.Ε., ώστε να γίνει αυτό πραγματικότητα».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας