• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.8°C
  5 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.6°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.4°C
  0 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.4°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 23.0°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.0°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.2°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.2°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 22.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 22.7°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  45%
Photo 38449490 © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

Στη δίνη του αλκοολισμού εκατομμύρια άνθρωποι στο ΗΒ

 • A-
 • A+

Εκατομμύρια Βρετανοί προκαλούν στον εαυτό τους «σιωπηλό κακό» μέσω της επικίνδυνης κατανάλωσης αλκοόλ στο σπίτι, προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς τα σχετικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η εν λόγω συνήθεια έχει εκτοξευτεί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι τα νέα στοιχεία αφορούν μόνο την Αγγλία, ωστόσο το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία πίνουν κρασί, μπύρα ή οινοπνευματώδη ποτά σε ποσότητες επιβλαβείς για την υγεία τους, σύμφωνα με στοιχεία του Κυβερνητικού Γραφείου για τη Βελτίωση της Υγείας και τις Ανισότητες.

Η καθηγήτρια Τζούλια Σινκλέρ, πρόεδρος του Τμήματος Εθισμών κι Εξαρτήσεων στο Βασιλικό Κολλέγιο Ψυχιατρικής, επισημαίνει ότι η στροφή στην κατανάλωση αλκοόλ στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid - 19 ευθύνεται εν μέρει για την άνοδο της κατάχρησης, που συνήθως διαρκεί περισσότερες ώρες από ότι αν γινόταν η κατανάλωση σε μια παμπ. 

Τα στοιχεία που βασίζονται σε έρευνες του YouGov δείχνουν ότι το 18,1% των ενηλίκων στην Αγγλία έπιναν με «αυξανόμενο ή υψηλότερο κίνδυνο» τους τρεις μήνες έως το τέλος Οκτωβρίου 2021, που αντιστοιχεί σε 8 εκατομμύρια άτομα.

Πρόκειται για πολύ υψηλότερο νούμερο από τον Φεβρουάριο του 2020, πριν από την πανδημία, όταν το 12,4% ή περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι έπιναν σε αυτά τα επίπεδα, με τα αντίστοιχα νούμερα και ποσοστά τον Οκτώβριο του 2019 να είναι 11,9%, ή περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το NHS συνιστά στους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα. Η αυξανόμενη κατανάλωση αλκοόλ ή ο υψηλότερος κίνδυνος κατανάλωσης αλκοόλ ορίζεται από τα τεστ για τον έλεγχο της αναγνώρισης διαταραχών από τη χρήση αλκοόλ, που πραγματοποιούν επαγγελματίες, τα οποία θέτουν ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ των ανθρώπων. Εξετάζουν για παράδειγμα, πόσο συχνά πίνουν οι άνθρωποι, πόσες μονάδες καταναλώνουν τη φορά, αν αισθάνονται ποτέ ένοχοι και αν μερικές φορές, λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ είναι ασυνεπείς στις συνήθεις δραστηριότητές τους. 

Η Σινκλέρ τονίζει ότι τα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία υπερδιπλάσιος αριθμός ανδρών σε σχέση με τις γυναίκες πίνουν αλκοόλ σε επικίνδυνα επίπεδα, υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα και το άγχος που προκαλεί η πανδημία, ενώ κάποιοι έχουν διαμορφώσει συνήθειες που αφορούν το αλκοόλ.

Ερωτηθείσα εάν τα τρέχοντα επίπεδα κατανάλωσης οινοπνεύματος θα μπορούσαν να θεωρηθούν το «νέο φυσιολογικό», η Σινκλέρ απάντησε στο PA Media: «Το καλύτερο και πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι ότι οι πότες υψηλότερου κινδύνου θα επιστρέψουν τα επόμενα πιθανώς πέντε χρόνια στον κανονικό κίνδυνο κατανάλωσης αλκοόλ - πίσω εκεί που ήταν. Αλλά οι άνθρωποι δεν θα γυρίσουν ξαφνικά εκεί που ήταν – κανείς από εμάς δεν θα γυρίσει ξαφνικά πίσω.

Αυτό που θα δούμε είναι ότι μερικοί άνθρωποι που ίσως έπιναν επικίνδυνα πολύ, αλλά δεν ήταν σωματικά εξαρτημένοι, θα έχουν φτάσει πλέον σε αυτό το σημείο του σωματικού εθισμού και η περίπτωση αυτή δεν αφορά μια ομάδα που μπορεί ξαφνικά να απομακρυνθεί από αυτήν την εξάρτηση.

Αυτό που ήταν πραγματικά ξεκάθαρο ήταν ότι ακόμη και εννέα μήνες κατανάλωσης αλκοόλ, όπως είδαμε το 2020, ήταν αρκετοί για να σπρώξουν ένα ολόκληρο πλήθος ανθρώπων πέρα από τα όρια. Δεν έχουμε δει ακόμη τα φετινά δεδομένα, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι θα είναι σημαντικά».

Η Σινκλέρ σημείωσε ότι μερικοί άνθρωποι που δεν έπιναν ποτέ, παρά μόνο όταν έβγαιναν έξω ή πήγαιναν σε παμπ, τώρα έπιναν στο σπίτι. «Στη συνέχεια, έχετε κάποιες περιοδικές στιγμές που μπορείτε να πιείτε και στην παμπ», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αλλάζετε ξαφνικά τη συμπεριφορά σας στο να μην πίνετε στο σπίτι ή το ποτό στην παμπ γίνεται πλέον το επιπλέον;»

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν φτάσει ακόμη στο στάδιο που να συνειδητοποιούν ότι έχουν πρόβλημα και προκαλούν στον εαυτό τους «σιωπηλό κακό», εκτίμησε. Το ποτό στο σπίτι «μπορεί να συνεχιστεί για ώρες» και οι άνθρωποι δεν ελέγχουν τις ποσότητες, καθώς «τα ποτά δεν έρχονται σε μερίδες», είπε.

Η Σινκλέρ ανέφερε ακόμη ότι οι ασθενείς εισάγονταν στα νοσοκομεία σε «πολύ πιο σοβαρή» κατάσταση. «Είχαμε περισσότερους ασθενείς που πάσχουν από τρομώδες παραλήρημα – το πραγματικά απειλητικό για τη ζωή μέρος του στερητικού του αλκοόλ συνδρόμου – και καταλήγουν στην εντατική», είπε. «Έχω δει περισσότερους ανθρώπους στο νοσοκομείο μας σε αυτή την κατάσταση [κατά τη διάρκεια της πανδημίας] από ό,τι έχω δει τα προηγούμενα έξι χρόνια».

Πηγή: The Guardian

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Βρετανία: Εγκρίνει το 6ο εμβόλιο για Covid, σε συμφωνία εκατομμυρίων με τη Valneva
Αναβιώνει τη συμφωνία για την αγορά εμβολίου που είχε ακυρώσει τον Σεπτέμβριο με τη γαλλική φαρμακευτική Valneva η Βρετανία, ενώ έχει αρκετά εμβόλια για να εμβολιάσει δύο φορές όλο τον πληθυσμό της.
Βρετανία: Εγκρίνει το 6ο εμβόλιο για Covid, σε συμφωνία εκατομμυρίων με τη Valneva
ΕΥΡΩΠΗ
Ζητάει συγγνώμη, αλλά δεν παραιτείται
Μπορεί να είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που τιμωρείται για παραβάσεις του νόμου, ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον δεν πτοείται κι επιμένει πως δε γνώριζε ότι παρευρίσκετο σε πάρτι.
Ζητάει συγγνώμη, αλλά δεν παραιτείται
ΕΥΡΩΠΗ
Πίσω από την αστυνομική έρευνα «κρύβεται» ο Τζόνσον
Την εν εξελίξει έρευνα της βρετανικής αστυνομίας επικαλείται η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για να τον προστατεύσει από συγκεκριμένες ερωτήσεις για τα πάρτι του lockdown στη Ντάουνινγκ Στριτ.
Πίσω από την αστυνομική έρευνα «κρύβεται» ο Τζόνσον
ΕΥΡΩΠΗ
Παραιτούνται σωρηδόν στο ΕΣΥ της Βρετανίας
Καταρρέει το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα, εν μέσω πανδημίας, καθώς παραιτούνται μαζικά υγειονομικοί και διοικητικοί, μην αντέχοντας το εργασιακό στρες σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς.
Παραιτούνται σωρηδόν στο ΕΣΥ της Βρετανίας
ΕΥΡΩΠΗ
«Τρίζει» η καρέκλα του Μπόρις - Μεγαλώνει το μέτωπο των Τόρις εναντίον του
Κρίσιμο νούμερο για την πολιτική τύχη του Βρετανού πρωθυπουργού ο αριθμός «54». Τόσες είναι οι επιστολές έκφρασης δυσπιστίας που χρειάζονται για να ξεκινήσει η διαδικασία καθαίρεσής του.
«Τρίζει» η καρέκλα του Μπόρις - Μεγαλώνει το μέτωπο των Τόρις εναντίον του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας