• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 26.8°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 26.1°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.6°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.9°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 25.4°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.6°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.5°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 21.5°C / 27.2°C
  0 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 27.0°C
  1 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 26.1°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκλογή νέου προέδρου

 • A-
 • A+

Η αυριανή εκλογή τού ή της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το δεύτερο μισό της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου είναι το κεντρικό θέμα της εβδομάδας για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Διότι ακόμη κι αν ο ρόλος του Ε.Κ. δεν είναι αποφασιστικός ως προς τις πολιτικές της Ε.Ε., όπως είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πρόσωπο που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της Τρίτης αναμφισβήτητα θα δώσει το στίγμα της βούλησης που θα εκφράσει το σώμα των βουλευτών όταν έρθει η στιγμή της τελικής κρίσης για τα μείζονα και ανοιχτά θέματα που έχει μπροστά της η Ε.Ε.

Και η αλήθεια είναι ότι η Μαλτέζα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία θεωρείται το φαβορί για την προεδρία, δεν είναι εύκολα αναγνώσιμη. Αν στα θετικά της περιλαμβάνονται η φρεσκάδα της ηλικίας (μόλις 42 ετών), το φύλο και το θάρρος της να συντονίζει τη φροντίδα 4 παιδιών με την πολιτική και ως επάγγελμα, δεν υπάρχουν πολλοί που θα μπορούσαν να προβλέψουν με βεβαιότητα το πόσο βαθιά θα πάει όταν χρειαστεί το Ε.Κ. να λάβει εκ νέου και πιο αποφασιστικά μέτρα για την τήρηση του κράτους δικαίου, για τα μεγάλα ευρωστρατηγικά ζητήματα αναφορικά με μια ασφαλή πηγή ενέργειας, όταν ήδη έχει διαμορφωθεί ένα ισχυρό (αν και ακόμη μειοψηφικό) μπλοκ υπεράσπισης της πυρηνικής ενέργειας με «πράσινο» χρώμα, πεδίο το οποίο αναμένεται να δώσει ισχυρές αφορμές διευρωπαϊκών εντάσεων.

H Ρ. Μέτσολα, ως πρώτη αντιπρόεδρος του Ε.Κ. μετά την απώλεια του Νταβίντ Σασόλι, εκτελεί χρέη μεταβατικής προέδρου μέχρι τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας και σίγουρα αποτελεί εκπρόσωπο μιας νέας, νεότερης γενιάς πολιτικών. Αλλά το γεγονός ότι προδιαγράφεται ήδη ως η νέα πρόεδρος οφείλεται στην άτυπη αλλά αρκετά παλαιά προσυμφωνημένη διαδικασία διαμοιρασμού των προεδρικών αξιωμάτων ανάμεσα στις δυο μεγάλες πολιτικές ομάδες των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών (πλέον με την ευρεία έννοια) για τις δύο περιόδους της νομοθετικής θητείας. Επίσης, το γεγονός ότι στο εξής το ΕΛΚ εκτός από την Κομισιόν, το Συμβούλιο εξασφαλίζει και την προεδρία του Ε.Κ. δεν αποτελεί και την καλύτερη εγγύηση για τα θεσμικά ζητήματα που αφορούν το ξαναχτίσιμο της Ε.Ε. μετά τη μακρά φάση της πανδημίας, στην οποία αναδείχτηκε για ακόμη μία φορά η αναγκαιότητα αλλαγής των ασφυκτικών δημοσιονομικών όρων των Συνθηκών.

Η αυριανή ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ε.Κ. θα είναι μυστική και θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως, λόγω της πανδημίας. Οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων, δηλαδή 50%+1.

Μέχρι χθες, εκτός από τη Μαλτέζα πολιτικό, οι άλλοι τρεις ευρωβουλευτές που είχαν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους ήταν: η Σουηδή Αλις Μπαχ Κούνκε (Πράσινοι), ο Πολωνός Κόσμα Ζλοτόφσκι (Συντηρητικοί) και η Iσπανίδα Σίρα Ρέγκο από την Αριστερά. Υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν έως το απόγευμα σήμερα και αν ο πρώτος γύρος δεν αναδείξει νικητή, είναι δυνατό να υποβληθούν και νέες υποψηφιότητες για τον δεύτερο, και αν χρειαστεί και για τον τρίτο γύρο.

Εάν δεν υπάρξει νικητής στον τρίτο γύρο, οι δύο υποψήφιες/υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους θα αναμετρηθούν στην τέταρτη και τελική ψηφοφορία.

Μετά την ανάδειξη του/της προέδρου ακολουθεί η εκλογή των 14 αντιπροέδρων και των 5 κοσμητόρων, οι οποίοι με τον/την πρόεδρο θα καθορίσουν τη σύνθεση του προεδρείου για τα επόμενα χρόνια έως το 2024.

Ομόφωνα από την ευρωομάδα της Αριστεράς (αποτελείται από 19 κόμματα) προτάθηκε ξανά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης για τη θέση αντιπροέδρου, την οποία κατείχε και στο πρώτο μισό της νομοθετικής περιόδου αλλά και κατά την προηγούμενη νομοθετική περίοδο 2014-2019.

Υποψήφια για μία από τις 5 θέσεις αντιπροέδρων που αναλογούν στους Σοσιαλιστές στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Εύα Καϊλή.

Λεπτομέρεια με σημασία αποτελεί η επιλογή στις 4 από τις 5 θέσεις των Σοσιαλιστών να βρίσκονται γυναίκες.

■ Παρακολουθήστε εδώ τη συνεδρίαση της Ολομέλειας και τις προγραμματισμένες συνεντεύξεις Τύπου

Βραβείο Καρλομάγνου

Εως τις 13 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το Βραβείο Καρλομάγνου σε έργα νέων 16-30 ετών για χρηματοδότηση πρότζεκτ με ευρωπαϊκή διάσταση. Το βραβείο απονέμεται σε τρία από τα 27 έργα που έχουν προταθεί από εθνικές επιτροπές σε κάθε χώρα της Ε.Ε. Το πρώτο βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 7.500 ευρώ, το δεύτερο από 5.000 και το τρίτο από 2.500 ευρώ. Η τελετή απονομής αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου 2022 στο Ααχεν της Γερμανίας.

Ατζέντα

Δευτέρα 17/1

Εurogroup

■ Μέτρα για τη διευκόλυνση αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και οικονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο της ανάκαμψης μετά την πανδημία Covid-19.

■Σχέδιο συστάσεων για την οικονομική πολιτική στην ΟΝΕ πριν από την τελική έγκρισή του στο ECOFIN 18/1/2022.

■ Πορεία εργασιών για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, ιδίως τη μελλοντική πορεία για την οριστικοποίηση ενός συναινετικού, σταδιακού και χρονικά δεσμευτικού προγράμματος εργασιών που θα περιλαμβάνει όλα τα εκκρεμή στοιχεία.

Κοινοβούλιο

■ Τελετή στη μνήμη του David Maria Sassoli.

■ Ανακοίνωση υποψηφιοτήτων για την εκλογή προέδρου.

Ολομέλεια

Τρίτη 18/1

■ Σύντομη παρουσίαση από τους υποψηφίους για την εκλογή στο αξίωμα του προέδρου.

■ Εκλογή προέδρου του Κοινοβουλίου.

■ Εκλογή αντιπροέδρων.

Τετάρτη 19/1

■ Ο πρόεδρος Μακρόν παρουσιάζει τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας.

■ Διαδικασίες εκλογής αντιπροέδρων και κοσμητόρων.

■ Συζήτηση για την πρόταση Κανονισμού που αφορά την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και ψήφιση της σχετικής έκθεσης.

■ Οι ευρωβουλευτές συζητούν (και ψηφίζουν την Πέμπτη 20/1) για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού χώρου, ενισχύοντας τη λογοδοσία των παρόχων και τη διαφάνεια των αλγόριθμων.

Πέμπτη 20/1

Συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης των Isabel Carvalhais και Daniel Buda για καλύτερες συνθήκες και προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά τους.


♦ Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
«Μανιφέστο» Μακρόν για το Σύμφωνο Σταθερότητας
«Η πανδημία μάς δίδαξε ότι χρειαζόμαστε δημόσιες επενδύσεις και γι’ αυτές απαιτείται νέα δημοσιονομική πολιτική», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της εξάμηνης...
«Μανιφέστο» Μακρόν για το Σύμφωνο Σταθερότητας
ΕΥΡΩΠΗ
#BrusselsCalling: Μια Μαλτέζα Πρόεδρος και δύο Έλληνες Αντιπρόεδροι για το Ευρωκοινοβούλιο [Podcast]
Ποιοι είναι οι υπόλοιποι υποψήφιοι; Και με ποια κόμματα κατεβαίνουν; Πώς συμφωνήθηκε ποιος θα ψηφίσει ποιον; Πώς γίνεται το μεγάλο παζάρι των ψήφων στο Ευρωκοινοβούλιο;
#BrusselsCalling: Μια Μαλτέζα Πρόεδρος και δύο Έλληνες Αντιπρόεδροι για το Ευρωκοινοβούλιο [Podcast]
ΕΥΡΩΠΗ
Το νέο προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου
Ο Σοσιαλδημοκράτης Νταβίντ-Μαρία Σασόλι είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εξελέγη στην δεύτερη ψηφοφορία με 345 ψήφους επί των παρόντων ευρωβουλευτών.
Το νέο προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου
ΕΥΡΩΠΗ
Τα «μαγειρέματα» έβγαλαν Αντόνιο Ταγιάνι
Ενας «μικρός Μπερλουσκόνι», χωρίς την ακραία παρορμητικότητα του Σίλβιο, ο Αντόνιο Ταγιάνι, εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -με 351 ψήφους υπέρ και 282 κατά- για δυόμισι χρόνια, στη θέση του...
Τα «μαγειρέματα» έβγαλαν Αντόνιο Ταγιάνι
ΕΥΡΩΠΗ
«Περνάει ακόμα η μπογιά» του Λετζέρι στη Frontex - Σκληρό αντιπροσφυγικό μπλοκ στην Ε.Ε.
Απίστευτες σκηνές μέσα στα γραφεία της, στη Βαρσοβία, με πρωταγωνιστές τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας και συντηρητικούς - δεξιούς ευρωβουλευτές, περιγράφει η υπηρεσία προστασίας των συνόρων της Ε.Ε.
«Περνάει ακόμα η μπογιά» του Λετζέρι στη Frontex - Σκληρό αντιπροσφυγικό μπλοκ στην Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας