• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.6°C / 14.8°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 10.5°C
  4 BF
  54%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.1°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.0°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 16.0°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 12.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.9°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 10.5°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.7°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  67%

Ο Πέδρο Σάντσεθ παίρνει πάνω του μια τεράστια ευθύνη, αγνοώντας τις σαφείς οδηγίες του ΠΟΥ. Θα δικαιωθεί; 

AP Photo / Francisco Seco
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βιάζονται πολύ ή βλέπουν μπροστά;

 • A-
 • A+
Όπως έχει ήδη διακηρύξει, η ισπανική κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή αντιμετώπισης της πανδημίας, αποφασίζοντας να «συμβιώσει» με τον κορονοϊό και να τον καταπολεμά σε βάθος χρόνου όπως τη γρίπη, αψηφώντας έτσι τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (που εμμέσως πλην σαφώς στόχευαν ειδικά στην Ισπανία) πως είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο

Eμμένει στα σχέδιά της για αλλαγή του συστήματος παρακολούθησης της πανδημίας η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, επιδιώκοντας κατά βάθος -και με υπερβολική βιασύνη, όπως εκτιμούν αρκετοί ειδικοί- να επιστρέψει η χώρα σε μια νέα… κανονικότητα, στο πλαίσιο της περιβόητης «συμβίωσης» με τον νέο κορονοϊό που υποτίθεται ότι περνά πλέον σε «ενδημική» φάση. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μπορεί να προεξοφληθεί, ούτε αποδεικνύεται επιστημονικά προς το παρόν κι η νέα προσέγγιση υποκρύπτει μάλλον πολιτικο-οικονομικούς παρά αμιγώς υγειονομικούς ευσεβείς πόθους.

Πατώντας λοιπόν πάνω στη χαμηλότερη θνητότητα της παραλλαγής Όμικρον και την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη της Ισπανίας (καθόλου αυτονόητη για πολλά άλλα κράτη), με το βλέμμα στραμμένο και στον τουρισμό που έχει χτυπηθεί άσχημα από τον κορονοϊό, η κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Podemos ετοιμάζεται ολοταχώς να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατό μια άλλη, πραγματιστική στρατηγική -κάτι σαν ρεάλ πολιτίκ για την πανδημία- η οποία θα βασίζεται πλέον στο μοντέλο επιδημιολογικής επιτήρησης που ακολουθείται για τη γρίπη: μια ενδημική ιογενή νόσο με την οποία συμβιώνουμε αρμονικά λόγω και των εμβολίων, παρότι εξακολουθεί να προκαλεί εκατόμβες κάθε χρόνο. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επικαλούνται επίσης την αβίωτη πια κατάσταση της καθημερινής ενδελεχούς καταγραφής ατέλειωτων νέων κρουσμάτων, μέσω διαγνωστικών ελέγχων και ιχνηλάτησης επαφών, χωρίς να κρύβουν ότι προσδοκούν η Ισπανία να ηγηθεί μιας συζήτησης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς «είναι απαραίτητο να αξιολογήσουμε ένα νέο σύστημα παρακολούθησης της Covid-19», όπως τόνιζε τις προάλλες η Ισπανίδα υπουργός Υγείας, Καρολίνα Δάριας.

«Παρακολούθηση»

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επιβεβαίωσε εξάλλου στις αρχές της βδομάδας ρεπορτάζ της El País, που αποκάλυψε ότι το υπουργείο Υγείας, οι αυτόνομες περιφέρειες και το Εθνικό Επιδημιολογικό Κέντρο ολοκληρώνουν το πιλοτικό σχέδιο παρακολούθησης του νέου κορονοϊού με τον ίδιο τρόπο που γίνεται χρόνια τώρα με τη γρίπη, δηλαδή μέσω ενός δικτύου γιατρών που αναφέρουν δειγματοληπτικά πώς εξαπλώνεται ο ιός στη χώρα. Υπό αυτό το σενάριο, δε θα γίνονται διαγνωστικά τεστ για κάθε ένα κρούσμα, αλλά τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξάγονται από ένα αντιπροσωπευτικό στατιστικό δείγμα του πληθυσμού (όπως συμβαίνει με τις δημοσκοπήσεις).

«Προχωράμε μια συζήτηση για το πού οδεύουμε και πώς θα υλοποιήσουμε αυτή τη μετάβαση», ξεκαθάρισε η υπουργός Υγείας. «Ενθαρρύνουμε επίσης μια συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να καθορίσουμε τις βέλτιστες επιλογές διαχείρισης μιας πανδημικής νόσου, που λίγο λίγο αποκτά ενδημικά χαρακτηριστικά». «Η στρατηγική που θα υιοθετηθεί τελικά, θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με διεθνείς αρχές», παρατηρούσε σε νεότερο ρεπορτάζ η El País. «Τόσο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζητούν προσώρας εξαντλητικά -κρούσμα με κρούσμα- δεδομένα για την πανδημία».

Η Ισπανία πάντως, επισήμανε η Δάριας, έχει ήδη ζητήσει από το ECDC να εξετάσει νέες στρατηγικές. «Μοιράζομαι πολλά και μιλάω συχνά με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου, που βλέπουν επίσης την ανάγκη να κοιτάξουμε προς νέους ορίζοντες. […] Η Ισπανία θέλει να ηγηθεί αυτής της συζήτησης». Εδώ και βδομάδες μάλιστα, 14 από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες δοκιμάζουν το πιλοτικό σχέδιο, με την Εστρεμαδούρα να αναφέρει «καλά αποτελέσματα». Η μετάβαση αναμένεται να γίνει αφότου ξεφουσκώσει το κύμα της Όμικρον - πιθανώς γύρω στην άνοιξη, όταν η κυβέρνηση Σάντσεθ ευελπιστεί να ξανανοίξει πλήρως ο τουρισμός, αν φυσικά δεν έχει ενσκήψει η ανάδυση κάποιας νέας παραλλαγής ανησυχίας.

Δυσαρέσκεια ΠΟΥ

Η ισπανική πρωτοβουλία αιφνιδίασε πολλούς και όχι μόνο ευχάριστα. Εμμέσως πλην σαφώς, ο ΠΟΥ εξέφρασε την αντίθεσή του στη δρομολογούμενη αλλαγή στρατηγικής, ξεκαθαρίζοντας πως είναι πολύ πρώιμο να θεωρηθεί η Covid ενδημική νόσος, αφού κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε σταθεροποίηση της κυκλοφορίας του ιού και προβλέψιμα κύματα επιδημιολογικής μετάδοσης. «Πρέπει να αναλογιστούμε πού οδεύουμε και πώς θα φτάσουμε εκεί», επέμεινε η Ισπανίδα υπουργός Υγείας. «Οι πολίτες χρειάζονται από μας να προετοιμαστούμε με μεγάλη προσοχή γι’ αυτό το σενάριο, αλλά και να επιβεβαιώσουμε πως βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, πρωτίστως λόγω της πολύ υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης». «Δεν μπορούμε να κανονικοποιήσουμε την πανδημία», αντέτεινε από την πλευρά του ο Λορένθο Αρμεντέρος, εκ μέρους της ένωσης πρωτοβάθμιας περίθαλψης SEMG. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση εκθετικής αύξησης που υπερφορτώνει την πρωτοβάθμια περίθαλψη και οποιαδήποτε αλλαγή κριτηρίων ακολουθήσει, θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικές αποδείξεις».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ονειρο απατηλό η ενδημική Covid
Εκτός πραγματικότητας βρίσκονται όσα κράτη εξαγγέλλουν την... ειρηνική συμβίωση με τον κορονοϊό παρομοιάζοντάς τον με τον ιό της γρίπης, καθώς -όπως αποσαφήνισε ο ΠΟΥ- αυτό αργεί πολύ ακόμα.
Ονειρο απατηλό η ενδημική Covid
ΕΥΡΩΠΗ
Κομβικός ο ρόλος της νεολαίας στην εξάπλωση του ιού
Στον εφησυχασμό των νέων ανθρώπων, οι οποίοι μολύνονται όλο και περισσότερο -συχνά όμως χωρίς κανένα σύμπτωμα-, οφείλεται εν πολλοίς η αναζωπύρωση της νόσου Covid-19, η οποία συνεχίζει να θερίζει τον πλανήτη.
Κομβικός ο ρόλος της νεολαίας στην εξάπλωση του ιού
ΕΥΡΩΠΗ
ΠΟΥ προς Ευρώπη: Μέτρα τώρα, αλλιώς lockdown το φθινόπωρο
Επιτάχυνση του εμβολιασμού και επαναφορά της χρήσης μάσκας ζητά από τις ευρωπαϊκές χώρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας για ένα δυσκολότερο φθινόπωρο.
ΠΟΥ προς Ευρώπη: Μέτρα τώρα, αλλιώς lockdown το φθινόπωρο
ΕΥΡΩΠΗ
Αγγίζουν τα έξι εκατ. οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας
Σοκάρουν τα τελευταία δεδομένα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τζονς Χόπκινγκς σχετικά με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τότε που ξεκίνησε ο «εφιάλτης» του κορονοϊού. Που βρίσκεται ο κόσμος σήμερα στη μάχη...
Αγγίζουν τα έξι εκατ. οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας