• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 10.0°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.2°C / 9.1°C
  2 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 13.0°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 9.0°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  0 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 11.6°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 11.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.6°C
  4 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  3 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 8.8°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.6°C / 9.4°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.8°C
  0 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.8°C
  1 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.7°C
  3 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.3°C / 9.2°C
  2 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  36%

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας και προεδρεύων του ΟΑΣΕ για το 2022, Ζμπίγνιεφ Ράου

AP Photo/Lisa Leutner
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κίνδυνος πολέμου είναι ξανά υπαρκτός

 • A-
 • A+
Αξιολογώντας την ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα που παγώνει την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, ο ΟΑΣΕ υπό την πολωνική του προεδρία για το 2022 έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου από την έδρα του στη Βιέννη.

«Φαίνεται ότι ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) είναι μεγαλύτερος από ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια», προειδοποιούσε, χθες Πέμπτη, κατά τη σύνοδο των μόνιμων αντιπροσώπων του Οργανισμού, στην έδρα του στη Βιέννη, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιεφ Ράου, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του το 2022.

Χωρίς να κατονομάζει τη Ρωσία -η οποία τελευταία, στο πλαίσιο του συστηματικά καλλιεργούμενου νέου ψυχροπολεμικού κλίματος, βρίσκεται, όχι μόνον φραστικά, στο στόχαστρο της Δύσης- ο ίδιος, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της προεδρίας, ενόψει των εντάσεων σε σχέση με την Ουκρανία, διαμήνυε ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες υπάρχει μια «μεγάλη στρατιωτική κλιμάκωση στην Ανατολική Ευρώπη» και ότι η παρούσα κρίση «απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρου του ευρωπαϊκού συστήματος».

Κατά την άποψή του, οι αιτιάσεις για εγγυήσεις ασφαλείας και ο διάλογος για τις σφαίρες επιρροής απαιτούν μια σοβαρή αξιολόγηση και κατάλληλη απάντηση, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου στις οποίες έχουν δεσμευτεί όλα τα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ.

Ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο του Οργανισμού θα πρέπει να συζητηθούν όλες οι πτυχές και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι λύσεις θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις Συμφωνίες του Μινσκ, με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της, ενώ τάχθηκε ταυτόχρονα υπέρ της παράτασης της εντολής αποστολής του ΟΑΣΕ για την επιτήρηση κατάπαυσης του πυρός πέραν της 31ης Μαρτίου.

Χαιρετίζοντας την πρόταση να χρησιμοποιηθεί το πλαίσιο του ΟΑΣΕ για μια αναζωογονημένη συζήτηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ο μόνιμος εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Μάικλ Κάρπεντερ, προειδοποίησε στην ομιλία του πως «η αναίτια δράση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας εκλαμβάνεται ως μια άμεση και επείγουσα πρόκληση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή του ΟΑΣΕ» και ότι θα πρέπει να απορριφθεί σθεναρά ο εκβιασμός και να μην επιτραπεί να περάσουν επιθετικότητα και απειλές.

Η ρωσική θέση

Ασκώντας κριτική, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, ζήτησε απάντηση στις ρωσικές θέσεις, τονίζοντας πως «εάν δεν λάβουμε εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις μας εντός εύλογου χρονικού πλαισίου και συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά προς τη σημαία της Ρωσίας, τότε πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη στρατηγική ισορροπία και να απομακρύνουμε τις απαράδεκτες απειλές για την εθνική μας ασφάλεια».

Τον ρόλο του ΟΑΣΕ στην επίλυση διενέξεων επισήμανε από την πλευρά της η γενική γραμματέας του Οργανισμού, Χέλγκα Σμιτ, τονίζοντας πως «είναι επειγόντως απαραίτητο να υπάρξει αποκλιμάκωση και οικοδόμηση και πάλι της εμπιστοσύνης» και προς τούτο υπάρχει ο ΟΑΣΕ.

Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για μια απότομη μείωση του αριθμού των αμάχων που περνούν τη λεγόμενη γραμμή επαφής μεταξύ της Ουκρανίας και των αυτονομιστικών περιοχών στα ανατολικά της χώρας, που σημαίνει επίσης ότι «οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε σχολεία και άλλους θεσμούς».

Ο ΟΑΣΕ έχει τις ρίζες του στη δρομολογημένη από το 1972 διαδικασία της ΔΑΣΕ (Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), η οποία -με την αποκαλούμενη «Τελική Πράξη του Ελσίνκι», την οποία είχαν υπογράψει την 1η Αυγούστου του 1975 στη φινλανδική πρωτεύουσα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις τότε 35 χώρες, 33 χώρες της Ευρώπης εκτός Αλβανίας, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς- έμελλε να σημαδέψει, αν όχι και να προκαλέσει, τις κοσμογονικές αλλαγές στην Ευρώπη στο τέλος της δεκαετίας του 1980.

Σήμερα, εκείνη η Διάσκεψη μετονομασμένη και μετεξελιγμένη στον διεθνή οργανισμό ΟΑΣΕ εδρεύει πλέον μόνιμα στη Βιέννη, με τον αριθμό των μελών, εξαιτίας της διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης και της Γιουγκοσλαβίας να έχει αυξηθεί σε 57 -συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ, αλλά και όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ- ενώ αντιδυτικοί επικριτές του θεωρούν πως επιδιώκει να είναι μόνιμα ένα είδος εδωλίου για τη Ρωσία, ειδικότερα τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Συνεχίζεται για 13η μέρα η αντίστροφη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ανατολή
Δεν φαίνεται να έχει τελειωμό το «θρίλερ» της διαμάχης Ευρώπης-Ρωσίας για φυσικό αέριο, η οποία έχει συμβάλει καθοριστικά στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών της ενέργειας για τις ευρωπαϊκές χώρες.
Συνεχίζεται για 13η μέρα η αντίστροφη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ανατολή
ΕΥΡΩΠΗ
Καταρρίπτουν πανδημικά ρεκόρ η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ε.Ε.
Δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας για την εξέλιξη της πανδημίας στην ευρωπαϊκή επικράτεια, καθώς όσο μπαίνουμε πιο βαθιά στο χειμώνα, η επιδημιολογική εικόνα σε πολλές χώρες «κοκκινίζει» όλο και περισσότερο.
Καταρρίπτουν πανδημικά ρεκόρ η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ανεβάζουν τους τόνους Ρωσία και ΗΠΑ - Άλλος ένας νεκρός στα πολωνικά σύνορα
Την ώρα που επιτείνεται το δράμα των προσφύγων στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, Μόσχα και Ουάσιγκτον ανεβάζουν το θερμόμετρο της κρίσης. Ένας 20χρονος Σύρος ο ένατος νεκρός της προσφυγικής κρίσης
Ανεβάζουν τους τόνους Ρωσία και ΗΠΑ - Άλλος ένας νεκρός στα πολωνικά σύνορα
ΕΥΡΩΠΗ
Μέσω Μόσχας η πίεση στο Μινσκ, ενώ η κρίση στα σύνορα με την Πολωνία κλιμακώνεται
Αυξάνεται η διπλωματική πίεση προς τη Λευκορωσία από τη Δύση, με τη Γαλλία να καλεί τη Ρωσία να παρέμβει για να τερματιστεί η προσφυγική κρίση στα σύνορα με την Πολωνία. Παρέμβαση και από τον ΠΟΥ που ζητά να...
Μέσω Μόσχας η πίεση στο Μινσκ, ενώ η κρίση στα σύνορα με την Πολωνία κλιμακώνεται
ΕΥΡΩΠΗ
Πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ Λουκασένκο-Ε.Ε. με αιχμή το φυσικό αέριο
Ο Λουκασένκο απειλεί να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου • Άνοιξε ο διάλογος για «τείχη» στα ευρωπαϊκά σύνορα • Η Γαλλία βλέπει στη Μόσχα μια δύναμη που μπορεί να βοηθήσει στη λύση
Πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ Λουκασένκο-Ε.Ε. με αιχμή το φυσικό αέριο
ΕΥΡΩΠΗ
Ρεκόρ θανάτων σε Ρωσία και κρουσμάτων σε Πολωνία από Covid
Κλειστές ως τις 7 Νοεμβρίου θα μείνουν πολλές υπηρεσίες στη Μόσχα, λόγω της εκτόξευσης του αριθμού των νεκρών από Covid-19, ενώ την ίδια στιγμή στην Πολωνία «μετράνε» συνολικά τρία εκατομμύρια νέα κρούσματα...
Ρεκόρ θανάτων σε Ρωσία και κρουσμάτων σε Πολωνία από Covid

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας