Νέες συναντήσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, με όλα τα θέματα στο τραπέζι και διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς για την αποκλιμάκωση της έντασης πρότειναν χθες οι Σύμμαχοι στη Μόσχα, στην πρώτη Σύνοδο ΝΑΤΟ - Ρωσίας από τον Ιούλιο του 2019. Αν και δεν ήταν αρνητικοί, οι εκπρόσωποι του Κρεμλίνου επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν.
Η συζήτηση ήταν δύσκολη, όπως παραδέχθηκε και ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν, αλλά «γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αυτή η συνάντηση ήταν τόσο σημαντική», όπως είπε ο γ.γ., που πάντως παραδέχθηκε ότι «ο κίνδυνος πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη είναι ακόμα πιθανός».
«Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας σε αυτά τα ζητήματα. Οι διαφορές μας δεν θα είναι εύκολο να γεφυρωθούν. Αλλά είναι ένα θετικό σημάδι ότι όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και η Ρωσία κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι και ασχολήθηκαν με ουσιαστικά θέματα, ειδικά ύστερα από δύο χρόνια που δεν ήταν δυνατόν να συγκληθούν τέτοιες συναντήσεις», τόνισε μετά το τέλος της συνάντησης.
Στη συνάντηση, η Ρωσία έθεσε τις προτάσεις που δημοσίευσε τον Δεκέμβριο, με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχιών της για την ασφάλειά της. Σε αυτές περιλαμβάνεται η απαίτηση να σταματήσει η εισδοχή νέων μελών στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει δυνάμεις από τους ανατολικούς συμμάχους.
Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, από την πλευρά τους, επαναβεβαίωσαν την πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ και το δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέγει τις δικές του ρυθμίσεις ασφαλείας. Επίσης, εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για τη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν και κάλεσαν τη Ρωσία να αποκλιμακώσει αμέσως την κατάσταση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της. Κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να απέχει από την επιθετική στάση ισχύος και τις κακόβουλες δραστηριότητες που στρέφονται κατά των Συμμάχων και να τηρεί όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες και ανάμεσα στους Συμμάχους, αλλά, όπως είπε, συμφωνούν στην καρδιά των αξιών του ΝΑΤΟ. «Οι Σύμμαχοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα παραιτηθούν από την ικανότητά τους να προστατεύουν και να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον. Συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», τόνισε.
Τόσο η Ρωσία όσο και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ανάγκη να επαναλάβουν τον διάλογο και να διερευνήσουν ένα χρονοδιάγραμμα μελλοντικών συναντήσεων.
«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να συναντηθούν εκ νέου με τη Ρωσία για να συζητήσουν λεπτομερέστερα, να θέσουν συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι και να επιδιώξουν εποικοδομητικά αποτελέσματα», είπε.
Ειδικότερα, οι Σύμμαχοι θα ήθελαν να συζητήσουν συγκεκριμένους τρόπους για την αύξηση της διαφάνειας των στρατιωτικών ασκήσεων, για την πρόληψη επικίνδυνων στρατιωτικών περιστατικών και να μειώσουν τις διαστημικές και τις κυβερνοαπειλές. Επίσης, έχουν προσφερθεί να εξετάσουν τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των αμοιβαίων περιορισμών στους πυραύλους και των πυρηνικών πολιτικών.
«Οσον αφορά τους διαύλους επικοινωνίας, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται να εξετάσουν τρόπους βελτίωσης των πολιτικών και στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας και τη δυνατότητα επανίδρυσης των αντίστοιχων γραφείων μας στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.
Το ΝΑΤΟ επίσης χαιρέτισε τις διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας και τη σημερινή συνάντηση του ΟΑΣΕ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας