• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 33.0°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.6°C / 31.4°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 33.7°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.1°C / 30.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 26.4°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 31.6°C
  2 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.6°C
  0 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  2 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.4°C
  1 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 29.5°C
  1 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 33.2°C
  0 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 28.3°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 30.0°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  0 BF
  61%

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ (δεξιά) υποδέχεται τον αναπληρωτή υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο (κέντρο) και τον αναπληρωτή υπ. Αμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν (αριστερά) 
 

Olivier Hoslet via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Παγωμένες» επαφές και στις Βρυξέλλες

 • A-
 • A+
Μετά από μια «δύσκολη συζήτηση», όπως παραδέχτηκε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η ένταση με τη Ρωσία παραμένει στα ύψη και ο κίνδυνος σύρραξης στην Ευρώπη ορατός.

Νέες συναντήσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, με όλα τα θέματα στο τραπέζι και διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς για την αποκλιμάκωση της έντασης πρότειναν χθες οι Σύμμαχοι στη Μόσχα, στην πρώτη Σύνοδο ΝΑΤΟ - Ρωσίας από τον Ιούλιο του 2019. Αν και δεν ήταν αρνητικοί, οι εκπρόσωποι του Κρεμλίνου επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν.

Η συζήτηση ήταν δύσκολη, όπως παραδέχθηκε και ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν, αλλά «γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αυτή η συνάντηση ήταν τόσο σημαντική», όπως είπε ο γ.γ., που πάντως παραδέχθηκε ότι «ο κίνδυνος πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη είναι ακόμα πιθανός».

«Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας σε αυτά τα ζητήματα. Οι διαφορές μας δεν θα είναι εύκολο να γεφυρωθούν. Αλλά είναι ένα θετικό σημάδι ότι όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και η Ρωσία κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι και ασχολήθηκαν με ουσιαστικά θέματα, ειδικά ύστερα από δύο χρόνια που δεν ήταν δυνατόν να συγκληθούν τέτοιες συναντήσεις», τόνισε μετά το τέλος της συνάντησης.

Στη συνάντηση, η Ρωσία έθεσε τις προτάσεις που δημοσίευσε τον Δεκέμβριο, με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχιών της για την ασφάλειά της. Σε αυτές περιλαμβάνεται η απαίτηση να σταματήσει η εισδοχή νέων μελών στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει δυνάμεις από τους ανατολικούς συμμάχους.

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, από την πλευρά τους, επαναβεβαίωσαν την πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ και το δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέγει τις δικές του ρυθμίσεις ασφαλείας. Επίσης, εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για τη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν και κάλεσαν τη Ρωσία να αποκλιμακώσει αμέσως την κατάσταση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της. Κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να απέχει από την επιθετική στάση ισχύος και τις κακόβουλες δραστηριότητες που στρέφονται κατά των Συμμάχων και να τηρεί όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες και ανάμεσα στους Συμμάχους, αλλά, όπως είπε, συμφωνούν στην καρδιά των αξιών του ΝΑΤΟ. «Οι Σύμμαχοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα παραιτηθούν από την ικανότητά τους να προστατεύουν και να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον. Συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», τόνισε.

Τόσο η Ρωσία όσο και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ανάγκη να επαναλάβουν τον διάλογο και να διερευνήσουν ένα χρονοδιάγραμμα μελλοντικών συναντήσεων.

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να συναντηθούν εκ νέου με τη Ρωσία για να συζητήσουν λεπτομερέστερα, να θέσουν συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι και να επιδιώξουν εποικοδομητικά αποτελέσματα», είπε.

Ειδικότερα, οι Σύμμαχοι θα ήθελαν να συζητήσουν συγκεκριμένους τρόπους για την αύξηση της διαφάνειας των στρατιωτικών ασκήσεων, για την πρόληψη επικίνδυνων στρατιωτικών περιστατικών και να μειώσουν τις διαστημικές και τις κυβερνοαπειλές. Επίσης, έχουν προσφερθεί να εξετάσουν τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των αμοιβαίων περιορισμών στους πυραύλους και των πυρηνικών πολιτικών.

«Οσον αφορά τους διαύλους επικοινωνίας, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται να εξετάσουν τρόπους βελτίωσης των πολιτικών και στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας και τη δυνατότητα επανίδρυσης των αντίστοιχων γραφείων μας στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ επίσης χαιρέτισε τις διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας και τη σημερινή συνάντηση του ΟΑΣΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ετοιμότητα για σοβαρές επιπτώσεις στην Ρωσία συμφώνησαν οι διατλαντικοί εταίροι σε τηλεδιάσκεψη
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, η συνάντηση «είχε στόχο τον συντονισμό της συλλογικής ανταπόκρισης στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας σε σχέση με την Ουκρανία».
Ετοιμότητα για σοβαρές επιπτώσεις στην Ρωσία συμφώνησαν οι διατλαντικοί εταίροι σε τηλεδιάσκεψη
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ουκρανία στο επίκεντρο του Συμβουλίου ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες
Σχεδιάζουν μια κοινή δήλωση που θα προσπαθήσει και πάλι να παρουσιάσει την ενότητα της Ε.Ε. και να αποτρέψει τη Ρωσία από το να εισβάλει στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία στο επίκεντρο του Συμβουλίου ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Επιπλέον πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στέλνουν οι Σύμμαχοι στην Ανατολική Ευρώπη
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θέτουν τις δυνάμεις τους σε ετοιμότητα στην ανατολική Ευρώπη, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη στρατιωτική της ανάπτυξη στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν.
Επιπλέον πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στέλνουν οι Σύμμαχοι στην Ανατολική Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπορέλ πάει Ουκρανία, Ουάσιγκτον καλεί Ευρώπη
Διήμερη επίσκεψη στην Ουκρανία ξεκινά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, εν όψει της συνάντησης Αμερικανών και Ρώσων την επόμενη εβδομάδα.
Ο Μπορέλ πάει Ουκρανία, Ουάσιγκτον καλεί Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Οδεύουμε ολοταχώς προς την οικολογική και κλιματική καταστροφή;
Γιατί ουσιαστικά, οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ, έχουν βάλει στόχο την αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, αυτό που επιδίωξαν στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράν ή τη Λιβύη.
Οδεύουμε ολοταχώς προς την οικολογική και κλιματική καταστροφή;
ΕΥΡΩΠΗ
Πυραυλική «αντεκδίκηση» για τη χαμένη ναυαρχίδα
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπΕΞ Ριάμπκοφ, σε συνέντευξη στο TASS, δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία θα θεωρεί πλέον τις οχηματοπομπές ΗΠΑ και ΝΑΤΟ που μεταφέρουν όπλα στο ουκρανικό έδαφος, ως «νόμιμους στρατιωτικούς...
Πυραυλική «αντεκδίκηση» για τη χαμένη ναυαρχίδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας