Έναν χρόνο πριν από τη λήξη της θητείας του προέδρου Ν. Αναστασιάδη, τον Φεβρουάριο του 2023, η Κύπρος μπαίνει με φόρα σε προεκλογική περίοδο, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του, στον απόηχο της παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη από την κυβέρνηση. Οι εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα και στην κυβέρνηση έθεσαν σε κίνηση και τις προεκλογικές διεργασίες στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο επίσπευσης.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, με μια σύντομη ανακοίνωση χθες το πρωί, εξέφρασε τη θλίψη του για την παραίτηση Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι εξελίξεις, δεν μου επετρέπετο άλλη από την επιλογή αποδοχής της παραιτήσεώς του». Ανακοίνωσε ότι νέος υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει ο Ι. Κασουλίδης, «με επιτυχή και μακρά παρουσία στο εν λόγω υπουργείο». Είχαν προηγηθεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Ν. Αναστασιάδη με τον Αβ. Νεοφύτου και τον Ν. Χριστοδουλίδη (η τελευταία την περασμένη Παρασκευή), αλλά και μια κοινή συνάντηση των τριών, όπως ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία.
Εσωστρέφεια
Ο Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι υπήρξε και απευθείας συνάντηση του ίδιου με τον Αβ. Νεοφύτου, «με στόχο να βρεθεί μία λύση, να δημιουργηθούν κάποιες συνθήκες οι οποίες θα οδηγούσαν σε καλύτερη κατάσταση από τη γενικότερη εσωστρέφεια που παρουσιαζόταν (στον ΔΗΣΥ), όμως όλα αυτά δεν οδήγησαν κάπου».
Ο υπουργός επανέλαβε το ενδιαφέρον του για τις προεδρικές εκλογές, αλλά εκτίμησε ότι είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία. Εντούτοις, τώρα που αποχωρεί από την κυβέρνηση, μπορεί και αυτός να αρχίσει προεκλογική εκστρατεία, χωρίς να κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την κυβερνητική του θέση για προβολή, όπως του είχαν καταλογίσει στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και του κόμματός του.
Ο Αβ. Νεοφύτου έχει ήδη αρχίσει τη δική του προεκλογική εκστρατεία, με τη δήλωση που έκανε στην υποβολή της υποψηφιότητάς του στον ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να μπει σε διάλογο για συνεργασίες, «για να αλλάξουμε τη χώρα προς το καλύτερο». Άλλη υποψηφιότητα στα όργανα του ΔΗΣΥ δεν είχε υποβληθεί μέχρι χθες που έληξε η προθεσμία, οπότε οι κομματικές προκριματικές εκλογές που είχε προτείνει ο Αβ. Νεοφύτου είναι χωρίς αντίκρισμα και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει χριστεί και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η κίνηση Νεοφύτου δεν εμποδίζει βεβαίως τον Ν. Χριστοδουλίδη να θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ να πάει διασπασμένος στις κάλπες.
Δεν αποκλείεται ακόμη και άλλη υποψηφιότητα από τις τάξεις του κόμματος, του πρώην υπουργού Υγείας Γ. Παμπορίδη. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα καταφέρει να πετύχει συνεργασίες για να περάσει στον δεύτερο γύρο.
Η συζήτηση για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας έχει ανοίξει και στην αντιπολίτευση, με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, Στ. Στεφάνου, να δηλώνει ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό σε συνεργασίες, με στόχο να φύγει ο ΔΗΣΥ από την εξουσία, ενώ σε τροχιά συζήτησης συνεργασιών μπαίνει και το ΔΗΚΟ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας