Μετά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP), η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο αξίωμα του Ομοσπονδιακού Προέδρου.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) 'Αρμιν Λάσετ και ο Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ ανακοίνωσαν πριν από λίγη ώρα την απόφασή τους. Χθες, Τρίτη, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους οι Πράσινοι, ενώ το SPD και το FDP είχαν τοποθετηθεί τις προηγούμενες ημέρες. Θεωρείται έτσι πλέον βέβαιο ότι στις 13 Φεβρουαρίου ο 66χρονος σοσιαλδημοκράτης (SPD) πρώην υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα ανανεώσει τη θητεία του στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue.
Στη συζήτηση για την πανδημία, η οποία δίχασε τη χώρα με πολλούς τρόπους, «βιώνουμε κοινωνικές φυγόκεντρες δυνάμεις», δήλωσε ο κ. Λάσετ και τόνισε την «ανάγκη για μια αξιόπιστη φωνή του αρχηγού του κράτους, η οποία θα ενώνει τους ανθρώπους και τις διαφορετικές απόψεις». Ο κ. Σταϊνμάιερ «διαθέτει υψηλό επίπεδο πολιτικής αναγνώρισης στο εσωτερικό και εξαιρετικές ικανότητες εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε. Μέχρι σήμερα πάντως τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προτείνουν άλλον υποψήφιο για τη θέση, πιθανότατα μία γυναίκα.
Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση, η οποία αποτελείται από τα 736 μέλη του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και άλλους τόσους εκλέκτορες που ορίζονται από τα 16 κρατιδιακά κοινοβούλια, θα ψηφίσει για την εκλογή του Ομοσπονδιακού Προέδρου στις 13 Φεβρουαρίου. Με την στήριξη των πέντε από τα επτά κόμματα της Bundestag, η υποψηφιότητα του κ. Σταϊνμάιερ συγκεντρώνει θεωρητικά 1.222 ψήφους, επί συνόλου 1.472.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας