• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 9.2°C / 14.8°C
    2 BF
    72%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 11.5°C / 13.2°C
    2 BF
    83%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    11°C 11.0°C / 15.0°C
    3 BF
    74%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    9°C 8.9°C / 8.9°C
    1 BF
    66%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    9°C 8.9°C / 11.9°C
    1 BF
    87%
  • Βέροια
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 11.0°C / 12.0°C
    1 BF
    68%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    7°C 7.4°C / 8.4°C
    2 BF
    76%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    12°C 11.8°C / 11.8°C
    2 BF
    77%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 13.2°C / 14.8°C
    3 BF
    85%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    11°C 10.7°C / 10.9°C
    0 BF
    93%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    14°C 14.4°C / 14.4°C
    4 BF
    77%
  • Σκόπελος
    Αραιές νεφώσεις
    10°C 10.1°C / 10.1°C
    2 BF
    68%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 14.3°C / 14.3°C
    1 BF
    75%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    11°C 10.9°C / 11.2°C
    2 BF
    93%
  • Λαμία
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 7.5°C / 12.8°C
    0 BF
    78%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 13.2°C / 15.8°C
    2 BF
    87%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    10°C 9.4°C / 13.3°C
    2 BF
    77%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 11.6°C / 11.6°C
    1 BF
    76%
  • Κατερίνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.7°C / 12.8°C
    1 BF
    74%
  • Καστοριά
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 9.4°C / 9.4°C
    1 BF
    76%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα καλά και τα κακά νέα για την Ομικρον

  • A-
  • A+
Περίπου τρεις φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα υπήρξε η Ομικρον μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων Δανών, όπου διεξήχθη σημαντική έρευνα μετά την ταχύτατη επικράτηση της νέας παραλλαγής. ● Στον αντίποδα, πάντως, ο κίνδυνος νοσηλείας είναι ο μισός. ● Ευεργετικές οι επαναληπτικές δόσεις εμβολίων απέναντι σε κάθε μετάλλαξη.

Ενας από τους βασικότερους λόγους που η Ομικρον διασπείρεται με τόσο απίστευτο ρυθμό συγκριτικά με τις προγενέστερες παραλλαγές του νέου κορονοϊού είναι το πλεονέκτημά της να παρακάμπτει ευκολότερα την ανοσία των υπαρχόντων εμβολίων. Κοινώς, η ικανότητά της να τη… σκαπουλάρει από τα εμβόλια έγινε πολύ καλύτερη. Αυτό δείχνει αρχικά μεγάλη έρευνα στη Δανία, από τα πρώτα κράτη στον κόσμο όπου η Ομικρον επικράτησε σαν αστραπή.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν πως η ταχεία εξάπλωση της Ομικρον μπορεί κυρίως να αποδοθεί στην ανοσολογική διαφυγή μάλλον, παρά σε μια εγγενή αύξηση της βασικής μεταδοτικότητας», αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, το Statistics Denmark και το Statens Serum Institut (SSI). Μελετώντας σχεδόν 12.000 νοικοκυριά στα μέσα Δεκέμβρη, βρήκαν πως η Ομικρον είναι 2,7 με 3,7 φορές πιο μολυσματική από τη Δέλτα μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων Δανών, που αντιπροσωπεύουν το 78% του πληθυσμού της χώρας. Περίπου 48% εξ αυτών έχει λάβει και την ενισχυτική δόση. Με βάση την έρευνα, μάλιστα, όσοι έχουν τριπλο-εμβολιαστεί είναι λιγότερο πιθανό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους να μεταδώσουν τον ιό, ασχέτως της παραλλαγής του.

«Παρότι θα μπορεί ακόμα να θέσει σε πίεση τα υγειονομικά μας συστήματα, όλα δείχνουν ότι είναι ηπιότερη από την παραλλαγή Δέλτα», δήλωσε η τεχνική διευθύντρια του SSI, Τίρα Γκρόβε Κράουζε, συμπληρώνοντας πως ο κίνδυνος νοσηλείας που εγκυμονεί η Ομικρον είναι ο μισός σε σχέση με τη Δέλτα. Τα επίσημα στοιχεία της Δανίας καταδεικνύουν εξάλλου ότι από τους 93 ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο με Ομικρον στα τέλη Δεκέμβρη, λιγότεροι από πέντε χρειάζονται εντατική θεραπεία. «Ισως να είναι εκείνη που θα μας βγάλει από την πανδημία, ώστε να γίνει αυτό το τελευταίο κύμα κορονοϊού», εκτίμησε δειλά η Κράουζε.

Η Ομικρον «ίσως είναι η αρχή της εξέλιξης προς έναν πιο κοινό ιό», υποστήριξε από την πλευρά του και ο επικεφαλής του εμβολιαστικού προγράμματος της Γαλλίας, Αλέν Φισέρ. Είχε προηγηθεί μέσα στις γιορτές η δημοσιοποίηση των εργαστηριακών ευρημάτων άλλων έξι ερευνητικών ομάδων σε Βρετανία, Βέλγιο και ΗΠΑ, που βρήκαν επίσης κατά περίπτωση ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού προκαλεί δυνητικά χαμηλότερο ιικό φορτίο και μοιάζει λιγότερο φονικό, αν και σαφώς περισσότερο μεταδοτικό. Αυτό εξηγείται κι από τις συγκλίνουσες ισχυρές ενδείξεις ότι μολύνει πρωτίστως τα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού –πρακτικά τον λαιμό– και λιγότερο τα κύτταρα πιο βαθιά στους πνεύμονες, όπως έκαναν οι προηγούμενες παραλλαγές.

«Οι αρχικές ενδείξεις είναι πως πρόκειται για καλό νέο, αλλά όχι για σήμα να ρίξουμε τις άμυνές μας», υπογράμμισε ο Τζέιμς Στιούαρτ από την Ερευνητική Ομάδα Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ. «Αν είσαι κλινικά ευάλωτος, οι συνέπειες παραμένουν σοβαρές», εξήγησε, προειδοποιώντας εμφατικά να μην ξεγελαστούμε. «Υπάρχουν θάνατοι από την Ομικρον. Δεν μπορούν όλοι να σκίσουν τις μάσκες τους και να κάνουν πάρτι».

Επαληθεύοντας τώρα πρόσφατη προκαταρκτική έρευνα στη Νότια Αφρική, τα πρώτα δεδομένα από μελέτη του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ δείχνουν πως, ακόμα κι αν η Ομικρον διαφεύγει από τα αντισώματα που αναπτύσσουμε από τα εμβόλια, η κυτταρική ανοσία ή –για να το πούμε αλλιώς– η δεύτερη γραμμή άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού που ενισχύεται επίσης μέσω των εμβολίων, τα Τ-λεμφοκύτταρα, εξακολουθούν να προσφέρουν αποτελεσματική προστασία από τη βαριά νόσηση. «Συνολικά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μια ευρεία διαφυγή από τα Τ-λεμφοκύτταρα είναι πολύ απίθανη», τόνισε ο Μάθιου Μακέι από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. «Πιστεύουμε ότι αυτά αποτελούν θετικά νέα για την παγκόσμια μάχη κατά της Ομικρον».

Ενώ στο μεταξύ έχουν αρχίσει να κλιμακώνονται οι μεθεόρτιες (κυριολεκτικά) παρενέργειες της άκρως μολυσματικής παραλλαγής όχι μόνο σε επίπεδο αλλεπάλληλων ρεκόρ κρουσμάτων όσο και αύξησης εισαγωγών στα νοσοκομεία πλην λιγότερο στις ΜΕΘ, εν μέσω εντεινόμενων ελλείψεων προσωπικού στον υγειονομικό τομέα αλλά και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες, π.χ. μεταφορές, λόγω μαζικής μόλυνσης και ταυτόχρονης αναρρωτικής άδειας εργαζομένων, φουντώνει παράλληλα από χώρα σε χώρα ο προβληματισμός και οι διαφοροποιήσεις για το αν και πότε είναι σκόπιμο να ξανανοίξουν τα σχολεία, με προδιαγεγραμμένη ουσιαστικά τη μόλυνση πολλών μαθητών και εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της εκστρατείας ενισχυτικού εμβολιασμού.

Περί τέταρτης δόσης

Και αν στη Γαλλία, λόγου χάρη, ο επικεφαλής του εμβολιαστικού προγράμματος ξεκαθάρισε πως η απόφαση για το κατά πόσον θα εισηγηθεί τη χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου κατά της Covid θα ληφθεί Φλεβάρη ή Μάρτη, όταν θα έχουν συγκεντρωθεί επαρκή επιστημονικά δεδομένα, το Ισραήλ δεν αμφιταλαντεύτηκε άλλο.

Η κυβέρνηση του Ναφτάλι Μπένετ εγκαινίασε επίσημα την επίμαχη χορήγηση δεύτερης ενισχυτικής δόσης κατά της Ομικρον σε άτομα άνω των 60 ετών, ανοσοκατεσταλμένους και ιατρικό προσωπικό, με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας, Νάχμαν Ας, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίτευξης ανοσίας της αγέλης αν συνεχιστεί η πρωτοφανής έκρηξη κρουσμάτων στη χώρα. Διευκρίνισε, βέβαια, πως η συλλογική ανοσία θα ήταν προτιμητέο να προκύψει μέσω εμβολιασμού και όχι εκτεταμένης μόλυνσης του πληθυσμού. Αλλοι Ισραηλινοί επιστήμονες αμφιβάλλουν πάντως αν είναι επιτεύξιμη, λόγω πληθώρας επαναμολύνσεων.

Ετσι κι αλλιώς, η εγωκεντρική χορήγηση τέταρτης δόσης στο Ισραήλ είναι αν μη τι άλλο πρόκληση, όχι απλά λόγω της εξωφρενικής εμβολιαστικής ανισότητας ανά την υφήλιο αλλά εξαιτίας και της απάνθρωπης αδιαφορίας για τους Παλαιστίνιους, μόνο ένα 25% των οποίων έχουν κάνει δύο δόσεις. Στη δε Γαλλία αναμενόταν να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο αργά χθες ή νωρίς σήμερα η μετατροπή πρακτικά του υγειονομικού πάσου σε εμβολιαστικό (με αποκλεισμό των ανεμβολίαστων δηλαδή), μολονότι δεκάδες βουλευτές έχουν λάβει απειλητικά μηνύματα κατά της ζωής τους από αντι-εμβολιαστές εξοργισμένους με τον περαιτέρω περιορισμό των ελευθεριών τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Το υποστέλεχος ΒΑ.2 είναι πιο μεταδοτικό από την αρχική παραλλαγή Όμικρον
Η Όμικρον BA.2 μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει ήδη υπερισχύσει στη Δανία έναντι του αρχικού στελέχους «Ο» και σύμφωνα με έρευνα Δανών επιστημόνων είναι πολύ πιο μεταδοτικό και περισσότερο ικανό να μολύνει...
Το υποστέλεχος ΒΑ.2 είναι πιο μεταδοτικό από την αρχική παραλλαγή Όμικρον
ΕΥΡΩΠΗ
Κλείνει η υπόθεση Partygate με απόφαση της Σκότλαντ Γιαρντ
Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι «ελλείψει στοιχείων» δεν θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με την υπόθεση παράνομων πάρτι που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown.
Κλείνει η υπόθεση Partygate με απόφαση της Σκότλαντ Γιαρντ
ΕΥΡΩΠΗ
Πυρ ομαδόν κατά Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Partygate
Εννέα φωτογραφίες και 37 σελίδες κείμενο περιλαμβάνει η έκθεση της ανώτερης αξιωματούχου που δίνεται οσονούπω στη δημοσιότητα. Πρωθυπουργός: «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη, πήρα το μάθημά μου».
Πυρ ομαδόν κατά Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Partygate
ΕΥΡΩΠΗ
Από το φθινόπωρο εμβολιασμοί ξανά στη Δανία
Με τα κρούσματα να παρουσιάζουν μείωση και τις νοσηλείες να σταθεροποιούνται, οι υγειονομικές αρχές της χώρας υποβαθμίζουν την απειλή της Όμικρον και σταματούν τους μαζικούς εμβολιασμούς στις 15 Μαΐου.
Από το φθινόπωρο εμβολιασμοί ξανά στη Δανία
ΕΥΡΩΠΗ
Γλίτωσαν επί του παρόντος τα πρόστιμα οι ανεμβολίαστοι στην Αυστρία
Αναστέλλει η αυστριακή κυβέρνηση την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της COVID-19, έξι μέρες πριν αρχίσουν να επιδίδονται πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση στο μέτρο.
Γλίτωσαν επί του παρόντος τα πρόστιμα οι ανεμβολίαστοι στην Αυστρία
ΕΥΡΩΠΗ
ΠΟΥ: Μισό εκατομμύριο νεκροί από τη στιγμή εμφάνισης της Όμικρον
Απογοητευτικές χαρακτηρίζει ο οργανισμός τις επιδόσεις αυτές, την ώρα που υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο. Πλησιάζουν τα έξι εκατομμύρια οι νεκροί από την έναρξη της πανδημίας.
ΠΟΥ: Μισό εκατομμύριο νεκροί από τη στιγμή εμφάνισης της Όμικρον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας